BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9824 % 0,03
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5459
% 0,03
34,9824
% 0,03
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,16
% 1,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

iPhone'un geleceği sıkıcı

Geliştirmeler giderek artıyor, ama bunları başka yerlerde de bulmak kolay.

iPhone'un geleceği sıkıcı
LEONID BERSHIDSKY * 13 09 2017, 14:54

Apple’ın salı günü açıklanan yeni telefonlarından bazılarının neden 1.000 dolardan fazla satacağı konusunda objektif nedenler var. Onuncu yıl dönümü versiyonu olan en üst düzey X modelini de içeren iPhone’lar pahalı ve nadir bulunan en yeni bileşenlere sahip olacak.

Bilgisayar ve kamerayı mükemmel bir cihazda bir araya getiren tüm önde gelen akıllı telefonlar için fiyatlar artıyor. Ancak Apple, gittikçe artan şekilde rekabet eden pazarın devasa beklentilerini karşılamak için daha yüksek marjlara ihtiyaç duyuyor.

Kendisini ayırt etmek için, bu modern telefon, özellikle bir amiral gemisi olarak, etkileyici bir ekrana, nispeten gelişmiş bir oyun oynatabilen bir işlemciye ve en iyi amatör kameralarla karşılaştırılabilir bir fotoğraf makinesine ihtiyaç duyuyor. Apple için, üstün bileşen tedarik zinciri yönetimi ve tedarikçileri kurma ya da kesme becerisi ile - doğru bileşenlere gerekli miktarda kaynak sağlamak gittikçe zorlaşıyor.

Bu da telefon üretme maliyetini arttırıyor. IHS-Markit'e göre, iPhone 6'ların üretim maliyeti 188 dolar, 32GB iPhone 7 ise 220 dolar. IPhone-X'in üretim maliyetinin ise 387 dolara çıkması bekleniyor. 

Üretim masrafları Samsung - Samsung Galaxy S8 307 dolar, S7 için 264 dolar - Huawei, Lenovo ve diğer Çinli üreticiler gibi daha ucuz telefon üreticileri için artıyor.

Ürünlerinden daha az beklentiler olsa da özellikler açısından geride kalmayı göze alamıyorlar. Ancak Apple ve Samsung tarafından satılan bir telefonun ortalama fiyatı son birkaç yılda istikrarlı bir seyir izlerken, daha az karlılık bandı bulunan daha ucuz telefon modellerinin fiyatları belirgin şekilde arttı.



ORTA SINIF TELEFONLAR DAHA DA PAHALANIYOR 

Bununla birlikte Apple, sadece geniş kar marjlarını sabit tutmaya çalışmıyor. Satılan her iPhone 7'de 550 dolar kazanıyorsa (şirketin diğer masrafları dikkate alınmaksızın yalnızca üretim maliyetiyle), X için 1.000 dolarlık bir fiyat 613 dolar kar marjı getirecektir.

Apple daha açgözlü hareket ederek, müşterilerinin şirketin kapalı ekosistemine bağımlı olduğunu düşünüyor ve sürekli iyileştirme hizmetleri veriyor, aslında hiçbir yere gidemiyor mu?



Şüpheliyim. Bu açgözlülük için zor bir çevre. Apple, kurulu sisteminin daha eski hale geldiğini biliyor; bir tahmine göre, 2018 yılının ortalarına doğru çalışan iPhone'ların yüzde 35'i en az iki yaşında olacak.

Kullanıcıların eskiden olduğu gibi hızlı bir şekilde yeni sürüme geçmemenin iki nedeni var: ABD ve Avrupa'daki mobil operatörler mobil telefonların sübvanse edilmesini durdurdu ve akıllı telefonlardaki yıllık değişiklikler birçok kullanıcıda fark yaratmayı bıraktı. Bir 2015 model telefon, 2017 model telefonla aynı şeyi yapabilir.

Apple yöneticileri 1.000 dolarlık bir fiyat etiketi ile bir risk taşıdıklarını anlıyor: İnsanlar, tüm ekranıyla, bir Microsoft Surface gibi yüz tanıma ve kablosuz şarj etme gibi özellikleriyle donatılmış olsa bile, ne kadar gelişmiş olursa olsun herhangi bir telefondan farklı olup olmadığını merak ediyor.

Çok pahalı bir cihazı pazarlama kararı zorunluluktan kaynaklanır. Apple'ın yüksek değerini koruması için büyümeye devam etmesi gerekiyor. IPhone, hala yeni bir model piyasaya çıktığı çeyrekte kararlı bir şekilde firmanın gelirlerinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan Apple'ın temel dayanağı; satışlarını artırmak önem taşıyor.

Artan fiyatlar, pazar payınızın durgunlaştığı, nispeten yavaş büyüyen bir pazarda belirgin bir büyüme kaydetmenin tek yoludur. IDC’ye göre, Apple'ın son çeyrekte yüzde 27,6 değerindeki pazar payı, geçen yılın ürün yelpazesindeki aynı noktaya göre biraz daha düşüktü.

Bu, diğer pazar lideri Samsung için de aynı seyirde. Pazar payı artışlarını gösteren tek büyük üretici firma Çinli firmalar - Huawei, Xiaomi ve BBK Electronics markaları Oppo ve Vivo.

ÇOK FAZLA REKABET VAR

Şimdiye dek kurnaz pazarlamacı olan Apple, iPhone 8'i de güncelleyerek 1.000 dolarlık iPhone X'le birlikte piyasaya sürerek satış hacmini korumaya çalışıyor. Sadece markanın en büyük hayranları ve servetlerini sergilemek isteyenler yeni yıl dönümü modelini tercih edecek- ve satın alma işlemlerinin tamamı gelir artışı sağlayacaktır. Sonucunda, piyasalarda heyecan uyandırabilir. 

Apple'ın uzun süredir negatif trend olduğu Çin dışında her yerde dikey gelir düşüşlerinden kaçınması etkileyici. Sübvanse edilen operatörlerin yokluğunda kimsenin şirketin bol kar marjlarına müsamaha göstermesinin hiçbir nedeni yok. CEO Tim Cook, markanın kendine has özelliğini korumak ve bir seri gelir elde etmek için model yelpazesini genişletmek gibi muhteşem bir iş çıkardı.

Cook'un genişlemeye çalıştığı Apple hizmet ekosistemi, yazılım çalışmaları başarısız olan Samsung'a karşı uzun vadeli bir avantaj sağlıyor. Apple ile aynı nedenlerle - maliyetlerin yükselmesi ve pazar payının durması- Koreli şirketin fiyatlarının 1.000 dolar seviyesinin üzerine çıkması çok daha zor.

Ancak Çin tehdidi iki lider için de devam ediyor: liderler gerçekten değer katan bir şey bulana kadar, sadece gerçek telefon için tüketicilerin tanınmış logolar için ödeme yapmama seçeneği söz konusu.

Bu büyük ihtimalle, iPhone X'in muhtemel özellikleri arasında yer alan daha parlak bir ekran, daha iyi bir kamera, biraz daha hızlı bir işlemci veya kişinin yüz ifadelerini emoji'lere aktarabilme özelliği olmaz. Artan oyun, Cook'un ustalığıyla oynansa da giderek daha sıkıcı ve daha zor hale geliyor.

* Leonid Bershidsky, Bloomberg View köşe yazarlarındandır.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×