BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5884 % 0,18
EUR/TRY 34,7497 % 0,18
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5890
% 0,18
34,7425
% 0,16
1,0641
% -0,02
45,44
-0,05
2.391,47
% 0,52
87,20
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Cinsiyetçilik" suçlamasıyla kovulan Google mühendisi konuştu

Yayınladığı bir bildiride kadınların, erkeklerden biyolojik olarak farklı olması nedeniyle teknoloji sektöründe tutunamadığını söyleyen ve işten atılan Google mühendisi iddialara yanıt verdi

"Cinsiyetçilik" suçlamasıyla kovulan Google mühendisi konuştu
BLOOMBERG INTERNATIONAL 11 08 2017, 12:17

Kadın çalışanların teknoloji sektöründe dezavantajlı konumda olmasını kadın erkek arası biyolojik farklılıklara bağladığını bir bildiriyle açıklayan ve hemen ardından işten çıkarılan Google'ın eski yazılım mühendisi James Damore, Bloomberg'e konuştu.

3 bin 300 kelimelik bildirisini geçen ay insan kaynaklarıyla paylaştığını ancak şimdi viral olduğunu söyleyen Damore, şirket yönetiminin kendisine yönelik bir karalama kampanyası başlattığını savundu.

Bildiriyi birçok insanın okumasına rağmen kimsenin daha önce kendisine gelip "Bunu yapamazsın" demediğini özellikle vurgulayan Damore, "Üst yönetim, yazım sosyal medyada yayıldıktan sonra beni ayıplamaya başladı ve sonrasında kovuldum" dedi. 

Genç mühendis, "Yaptığımın yanlış, zarar verici ve Google'la uyuşmadığı konusunda ortak bir tavır almış durumdalar çünkü beni desteklemek bir kariyer intiharı olur" diye konuştu. Damore ayrıca, insan kaynakları departmanının kendisini destekleyen Google çalışanlarıyla irtibata geçtiğini de sözlerine ekledi. Damore'un bu iddiası Google sözcüsü tarafından yalanlandı.

Damore, işten atılmadan ve atıldıktan sonra insan kaynakları ile yaptığı toplantılarda Google'ın kişilerin cinsiyeti ve ırkına bağlı olarak yasal olmayan işe alım süreçleri yürüttüğünü dile getirdiğini söyledi. Google, bu iddiaları da reddetti.

Yasal yollara başvuracağını açıklayan Damore, Google'da çok yetenekli kadınlar olduğunu ve konuşulmayanların konuşulması ve Google politikalarının geliştirilmesi için bu bildiriyi yazdığını ifade etti:

"Bizi ideolojik eko odalarımızla sınırlandırmadan Google ve dünyayı daha iyi bir yer yapmaya çalışıyorum. Görüşlerimin yazılım mühendisi olmak isteyen genç kızların hevesini kıracağına inanmıyorum. Bu alana girmek isteyen az sayıda kadın var. Bir kadınsanız ve teknolojiye ilginiz varsa bu harika bir şey. Teknolojiye ilgisi olan herkes, bu merakının peşinden gitmeli. Burası harika bir alan." 

NE OLMUŞTU?

Damore, işine mâl olan mektubunda Google'ın politik olarak "sol" görüşe yatkınlığını ve kadınların teknoloji sektöründe dezavantajlı oluşunu iki cins arasındaki biyolojik farklılıklara bağlı olduğunu ele almıştı.

Bir pozisyon için kadınların ya da erkeklerin seçilmesini iki cins arasındaki biyolojik farklılıklara bağlayan Damore, kadınların fikirlerden çok duygulara ve estetiğe, "cisimlerden" çok insanlara ilgi duyduğunu belirtmişti.

Genç mühendis, "Çeşitlilik ve katılımcılığa değer veriyorum, cinsiyetçiliğin olduğunu inkar etmiyor ve tek tipleştirilmeyi desteklemiyorum. Toplumdaki temsil seviyesinde oluşan farklar hakkında konuşacaksak, kişilerin farklılık seviyesine bakmamız gerekiyor. Bu konuyla ilgili dürüst bir tartışma ortamı yaratamazsak problemi asla çözemeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Google'dan konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmezken, şirketin CEO'su pazartesi günü çalışanlarıyla paylaştığı notta Damore'un dediklerini saldırgan bulmuştu.   

JAMES DAMORE KİMDİR?

2010 yılında Illinois Üniversitesi Moleküler Biyoloji bölümünde lisans eğitimini tamamlayan James Damore, yüksek lisansını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı.

Harvard, Princeton ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitelerinde araştırmacı pozisyonlarında da görev alan Damore, yüksek lisansının ardından 2013'te Google'da stajyer olarak başladı. Damore, son dört yıldır da yazılım mühendisliği görevini yürütüyordu.

Yukarı

Business HT×