BIST 100 9.057,31 % 2,85
USD/TRY 32,3297 % 0,12
EUR/TRY 35,0711 % 0,00
Piyasalar
9.058,88
% 2,86
32,3298
% 0,12
35,0727
% 0,01
1,0789
% -0,36
47,68
-0,25
2.214,89
% 0,92
87,25
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Amazon'un yıllardır omzundan atamadığı 4 sorun

Dünyanın en büyük online perakendecisi Amazon, kötü çalışma koşulları, sahte ürün satışları ve haksız rekabet eleştirilerinin hedefinde

Amazon'un yıllardır omzundan atamadığı 4 sorun
BUSINESS INSIDER 07 08 2017, 14:32

1994'te kurulduğunda internet ortamında yalnızca kitap satan bir site olarak hizmet sunan Amazon, geçen 23 yılda dünyanın en büyük online perakendecisine dönüştü.

Aynı zamanda küresel çapta halka açık en büyük dördüncü şirket konumundaki Amazon'un piyasa değeri bugün 480 milyar doların üzerinde.

Kurucusu Jeff Bezos'u geçtiğimiz günlerde bir günlük de olsa dünyanın en zengin kişisi yapan şirketin ihtişamlı büyümesi, birçok sorunu  da beraberinde getiriyor.

1. "SAHTE ÜRÜN SATIŞI" ELEŞTİRİSİ

İmitasyon ürünler, Amazon için özellikle son iki yıldır giderek büyüyen bir soruna dönüşmüş durumda. Şirketin internet sitesinde sahte ürünleri satan ve sonra ortadan kaybolan satıcılarla mücadele sürerken, müşterileri yanıltan ve pazar yerinin güvenilirliğine gölge düşüren sahte yorumlar da Amazon'u oldukça zorluyor.

Apple, Ekim 2016'da sahte Apple ürünleri sattığı gerekçesiyle bir Amazon tedarikçisine dava açarken, Alman terlik üreticisi Birkenstock da ürünlerinin Amazon üzerinden satışını durduracağını açıklamıştı.

Çalışanlarına beş sayfalık bir e-posta gönderen Birkenstock CEO'su David Kahan, sahte ürün satışını "ahlaki değerlere hakaret "olarak değerlendirmiş, The Washington Post'a verdiği röportajda "Bu yalnızca Birkenstock'a değil tüm markalara orta parmağını göstermektir" demişti.

2. "KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI"

Fortune Dergisi'nin en fazla saygı gören şirketler listesinde üst sıralarda yer alan Amazon'un başındaki bela sadece "sahte ürünler" değil.  

340 binin üzerine çalışana sahip şirk  etin özellikle depolarında çalışanlar uzun çalışma saatleri ve zayıf çalışma koşullarından şikâyetçi.

Amazon, montaj hattından, paketlemeye, raf yerleştirmeden, gönderime kadar depolardaki her departmanında çalışan personelin gün içindeki performansının takip edildiği bir teknoloji kullanıyor. Bu teknolojiyle şirket yönetimine sürekli rapor gönderilmesi zorunlu.

New York Times, 2015'te yayınladığı bir haberde çalışanların çok uzun saatler çalıştığını belirterek, personelden gece yarısı atılan mesajlara dahi anında cevap vermelerinin istendiği ifade edilmişti.

3. TRUMP SEVERLER VE SEVMEYENLER KARŞI KARŞIYA

ABD Başkanı Donald Trump'ın ürünlerini satması da Amazon'a yöneltilen eleştiriler arasında.

Amazon'un Trump'ın yedi Müslüman ülkeden ABD'ye uçuşları yasaklayan tasarıyı imzalamasını protesto etmesi ise Trump taraftarlarının online perakende devini boykotla tehdit etmesiyle sonuçlanmıştı.

Trump, haziranda Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda Jeff Bezos'un sahibi olduğu Washington Post'u yalan haber yapmakla suçlamıştı.

4. "KÜÇÜK İŞLETMELERİN VARLIĞI İÇİN TEHDİT"

ABD'deki işçi hakları aktivistleri, Amazon'un kârını işçilerinden çok düşündüğünü iddia ederken, daha küçük çaptaki perakendeciler online satış devinin işlerini elinden aldığını savunuyor.

Yukarı

Business HT×