Manyetik alan ve sıkıştırılmış hava akımı sayesinde sürtünmesiz ortamda çok yüksek hızlara ulaşarak insan taşıyabilecek kapsül projesi Hyperloop One, ikinci test sürüşünde hız rekoru kırdı.
Mayıs 2016'daki ilk aşama testinde saatte 112 kilometreye çıkan Hyperloop One, ikinci aşama testi için 436 metrelik bir tünelde saatte 310 kilometre hıza ulaştı.
Böylelikle ABD'nin Nevada Çölü'nde devam eden testlerin ikinci aşamasında yaklaşık 4,5 kat daha uzun bir mesafeye ve üç kat daha hızlı bir safhaya geçilmiş oldu.
Hyperloop One’ın Kurucu Ortağı, Baş Mühendis Josh Giegel, "Birinci aşama bize teknolojimizin çalıştığını ve Hyperloop'un 'gerçek' olduğunu gösterdi. İkinci aşama için ilk aşamada öğrendiğimiz her şeyi uyguladık ve çok daha yüksek bir hız ile çok daha ileri gitmeyi başardık. Şimdi Hyperloop One’ı dünyaya yaymak için bir adım daha yakınız" diye konuştu.
"Ulaşım değil zaman satıyoruz" (We’re not selling transportation, we’re selling time) sloganıyla yola çıkan Hyperloop ilk olarak 2013'te yüzyılın en büyük dahileri arasında gösterilen, uzay araştırma teknolojileri kuruluşu Space X ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nında kurucusu Elon Musk tarafından tanıtıldı.
Manyetik alan ve vakum gücü kullanılarak saatteki hızı saatte bin kilometreyi geçmesi beklenen Hyperloop ile normalde altı saat süren Los Angeles ve San Francisco arası 30 dakikaya inebilecek.
Proje için kapsülün geliştirilmesi ve gereken tünellerin açılması, Musk'ın aralıkta kurduğu üçüncü şirketi Boring Company çatısında gerçekleştiriliyor.
Musk'ın deyişiyle 10 yılda tamamlanacak proje için, İsviçre Alplerinden geçerek dünyanın en uzun tren yolu rekorunu elinde tutan Gotthard Base Tüneli'nin iki katı uzunluğunda bit tüp-tünel inşa edilecek.
Uzmanlara göre bu denli "hırslı" bir projenin finansmanı ve federal bölgelerden, yerel otoritelerden izin alınması milyar dolarları bulabilir.