BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5505 % 0,07
EUR/TRY 34,7418 % 0,16
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5505
% 0,07
34,7418
% 0,16
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.379,04
% 0,76
86,90
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Apple'ın iPhone'un 10.yılında yapmaya hazırlandığı 8 değişiklik

Apple iPhone'da köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor

Apple'ın iPhone'un 10.yılında yapmaya hazırlandığı 8 değişiklik
BLOOMBERG NEWS 19 04 2017, 18:08

Apple'ın iPhone'u yaratmasının üzerinden tam 10 yıl geçti ve şirket uzun zamanın sonra ilk kez akıllı telefonun tasarımında köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.

Pek çok yeni teknolojiyle donatılcak telefonların tasarımında ise eski modellerin esintisi hissediliyor.

Apple yeni modellerinde geniş ekran yüzü, kavisli ekranı ve paslanmaz çelik çerçevesi gibi güncellemeler ile yenilenmeyi hedefliyor.

Steve Jobs’un orijinal iPhone piyasa sürmesinden 10 yıl sonra, bu günlerde Apple Şirketi en pahalı iPhone modellerini sunmayı planlıyor.

Bu sonbaharda Apple 3 yeni iPhone modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Mevcut en son 2 modelinde de güncellemeye giderek ve yeni görünümde birinci sınıf ahize hazırlığı içinde.  

İşte Apple’ın planladığı değişiklikler:

1) EN BÜYÜK DEĞİŞİKLER NELER?

Konuyla ilgili kaynaklara göre, tasarlanan yeni modellerde Apple yeni tip kavisli ekran, paslanmaz çelik materyaller ve gelişmiş kamera özelliklerini test ediyor. Yeni modellerdeki bekleyiş ile birlikte, tedarik koşullarından dolayı ürünün önümüzdeki sonbahardan  bir veya iki ay sonra gecikmeli olarak sunulacağı söylenmekte.

iPhone,  Apple’ın satışlarının 3’te 2’sini oluşturduğundan dolayı en önemli ürünü. Ayrıca, Ipad,  Apple Watch ve Apple Store gibi  Apple’ın  diğer ürünlerininde alınmasında da öncülük ediyor.

Apple üç yılın ardından ilk kez  klasik iPhone görüntüsünde değişikliğe gitmiş ve satışlarda düşüş görülmüştü. Bu yüzden bu yıl piyasaya sürülecek iPhone çok daha büyük öneme sahip.

2) YENİ TASARIMIN BOYUTU

Konuyla ilgili kaynaklara göre yeni modeller, bütün yüzeyi çevreleyen ekranı ile iPhone 7 Plus’dan biraz daha büyük olacak; ama iPhone 7’ye hemen hemen yakın bir boyutta ortaya çıkacak.

Apple ayrıca yazılım aracılığıyla ana ekran tuşunu ekranın kendisine dahil ederek ahize büyüklüğünü azaltmayı  hedefliyor. Samsung’un son modeli S8’de de benzer bir uygulama vardı.

3) EKRAN TEKNOLOJİSİ

Diğer iki telefon LCD teknolojisini kullanmaya devam ederken, revize edilen Iphone’da renklerin net bir şekilde gözüktüğü OLED (organic light-emitting diod) kullanılacak. Yeni ekran boyutları,  geçen sene sunulan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’daki gibi 4.7 inch ve 5.5 inch olarak aynı kalacak. Ek olarak, Apple’ın iPhone özellikleri ve tasarım planları sürekli değişkenlik göstermekte ve değişiklikte olabiliceği söylenmekte.

Kaynaklardan birine göre, Asyalı ortaklarla birlikte çeşitli prototipler test edilecek ve üretilecek. Bu prototiplerin bazı versiyonlarında kavisli ekran ve paslanmaz çelik kullanılacak.

En son üretilen tasarımlar simetrik, hafif kavisli ön ve arka ekran içeriyor. Çevreleyen cam ekran çelik çerçeve iken, yeni OLED ekran düz yüzey.

4) ESKİ MODELLERE Mİ DÖNÜŞ?

Kavramsal olarak tasarım 2010 yılında piyasaya sürülen iPhone 4’de benzerlik gösteriyor. Önceki prototip tasarım kenarlarda daha fark edilebilir kavisli ekran yaratacak şekilde daha ince çelik şeritlere sahipti.

Bazı kaynaklara göre, Apple 2007 yılında tasarlanan orijinal iPhone gibi hafif kavisli ön ve çelik çerçeve gibi ama alt ve üstte geriye doğru daha dramatik eğrileri olan daha iddalı tasarımlarla gündeme geleceğidir.

Apple tedarikçileri şimdiye kadar toplu miktarda ağır kavisli ekran üretmekte zorlanıyordu. Bu yüzden bazı kaynaklar, şirketin büyük olasılıkla daha hafif kavisli üretmeye yöneleceğini söyledi. Bu kapsamda Apple daha basit bir tasarıma sahip alüminyum arka yüzeye ve daha ziyade tek cam olan, biraz daha geniş boyutlara sahip üretim yapmayı düşünüyor.

5) SAMSUNG REKABETİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Apple’ın ana ekran tuşunda planladığı değişiklik gibi bazı değişikler Samsung’un son modeli S8’e benziyor.

Yani OLED ekrana önceden geçmiş olmasının  Samsung'a üstünlük sağlaması beklenebilir.

Ayrıca bu teknolojiyi Samsung’dan alıyor olması akıllarda Samsung’un rekabette Apple’nın önüne mi geçtiği sorusunu akıllara getiriyor.

Apple OLED ekran yüzünü sadece Samsung Display şirketinden kullanabilecek. Geçen sene Bloomberg News haberlerine göre, tedarikçiler toplu miktarda OLED panelleri üretene kadar Apple panelleri Samsung’dan temin edecek. Bazı kaynaklara göre Apple yaklaşık 100 milyon paneli Samsung’a sipariş olarak verdi.

6) PARMAK İZİ TEKNOLOJİSİ

Farklı kaynaklara göre, Apple ayrıca  teknik açıdan zor olacak iPhone parmak okuma tuşunu OLED versiyonunda ekranın içine almayı da düşünüyor. Samsung S8’de de bu özelliği denemeyi düşünmekte. Fakat, teknik açıdan zor olacağından dolayı Samsung standart parmak okuma sistemini telefonun arka yüzünde kullanmayı da düşünüyor.

7) KAMERA SİSTEMLERİ

Apple ayrıca önemli kamera değişikliklerini yeni tasarımı için test ediyor. iPhone 7 Plus’da yatay olarak konumlanan kamera yerine, yeni versiyon tasarımlarda çift taraflı kamera sistemi dik olarak konumlandırıldı. Bu farklılık resimlerin kalitesinin gelişmesine sebep olacağı düşünülülüyor.

Mevcut iPhone’ların kameralarında hafif bir çıkıntı bulunuyor. Test aşaması devam eden bazı tasarımlarda bu kamera çıkıntısının bulunmayacağı hatta telefonun yüzeyiyle aynı düzeyde de olacağı belirtiliyor.

Bir kaynağa göre, Apple yeni tasarımının ön kamerasında çift lens kullanmayı düşünüyor. Mevcut tasarımları olan iPhone 7 ve 7 Plus’da ise tek lens bulunuyor.

8) HANGİ İŞLETİM SİSTEMİ?

Mobil işletim sistemi İOS 11 arayüzünü yenileyip bunu Haziranda şirketin yıllık konferansında açıklamayı düşündüğü de kaynaklarca söyleniyor.

Apple daha hızlı işletim sistemini kullanmayı hedeflemekle birlikte üç yeni tasarımın 10-nanometreden daha küçük üretim sistemi içermesi hedefleniyor. Bu mevcut Iphone’lardan  16 nanometre daha düşük olması demek oluyor.  Daha küçük işletim sistemi olması daha fazla özellik eklenmesinin yanı sıra daha etkili şekilde pil ömrünün koruması anlamına geliyor. 

Yukarı

Business HT×