BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5558 % 0,08
EUR/TRY 34,7457 % 0,17
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5519
% 0,07
34,7402
% 0,16
1,0654
% 0,10
45,44
-0,05
2.388,10
% 0,38
87,20
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 soruda Booking.com'a Türkiye yasağı

Hollanda merkezli online otel rezervasyon servisi Booking.com'a Türkiye'de getirilen yasakla ilgili bilmeniz gereken her şey

5 soruda Booking.com'a Türkiye yasağı
30 03 2017, 09:41

NE OLDU?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, Online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. 

TÜRSAB Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, Booking.com BV şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı “Rekabet Kurumu”nca 2 milyon 543 bin 992,85 TL idari para cezasına çarptırılmasını sağlamıştı. 

NEDEN DURDURULDU?

Mahkemenin booking.com'u kapatma kararının Habertürk'e konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy kararın nedeni şöyle anlattı: 

"Müşteriyi yanıltıp haksız rekabet yaratıyorlardı ve devamlı komisyon artırıyorlardı. Biz bu kararı bekliyorduk ve adalet yerini buldu diyoruz. Biz davamızda haklıydık. Onlar vergi ödemiyor ama biz vergi ödüyoruz. Sürekli komisyon artırıp otelleri baskı altına alıyorlardı, biz oda bulamıyorduk. Rekabet Kurulu da 2.5 milyon lira cezayı verdi."

NE ZAMAN UYGULANACAK?

Bugün itibariyle operasyonlar durduruldu. Booking.com sitesine girip rezervasyon yapmaya çalışanlar şu anda Türkiye'den hiçbir tesise ulaşamıyor. 

Hürriyet'e konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri haksız rekabetten dolayı sitelere erişim engeli kararının daha önce hiç uygulanmadığını belirtti.

Yetkililer, “Daha önce haksız rekabet gerekçesiyle erişim engeli kararıyla hiç karşılaşmadık. Dolayısıyla böyle bir kararı da uygulamadık. Ancak mahkemeden alınan bir erişim engeli kararı olursa bunu uygulama zorunda kalırız” dedi.

BOOKİNG.COM NE DİYOR?

Booking, online şekilde çalışan bir otel rezervasyon sitesi. Sitede bulunan otel, hostel ve pansiyonlardan uygun fiyatlarla oda ayırtmak mümkün olabiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde hizmet veren ve gezginlerin bir numaralı konaklama kaynağı olan Booking, özel indirimleriyle de öne çıkan bir portal.

Booking.com'dan da yasakla ilgili bir yazılı açıklama yapıldı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, Online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti.

Açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan karşılaştırmalı konaklama ve rezervasyon yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi. 

KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Booking.com'un karara itiraz hakkı olduğunu söyleyen Ulusoy, uygulamadan kimlerin nasıl etkileneceğini şöyle anlattı:

"Karar Booking.com'un Türkiye'deki faaaliyetleri ile ilgili. BTK'nın siteyi kapatmasından sonra Türk müşteriler Türkiye'deki ve yurtdışındaki otellere booking.com üzerinden ulaşamayacak, gezilerini seyahat acentaları ile yapabilecek. Ama yurtdışından gelenler booking'i kullanarak Türkiye'deki otellere rezervasyon yaptırabilecek."

Yukarı

Business HT×