BIST 100 9.064,99 % 2,93
USD/TRY 32,3144 % 0,07
EUR/TRY 35,1141 % 0,12
Piyasalar
9.066,50
% 2,95
32,3144
% 0,07
35,1141
% 0,12
1,0807
% -0,19
47,68
-0,25
2.207,20
% 0,57
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Wi-Fi teknolojisinin bir ayağı çukurda

İnternet kullanımı kablolara bağlıyken yaklaşık 20 yıl önce hayatımıza girerek dünyayı birbirine yakınlaştıran kablosuz internet Wi-Fi'in ömrü giderek tükeniyor

Wi-Fi teknolojisinin bir ayağı çukurda
BUSINESSHT 14 03 2017, 11:53

Modern dünyada üç çizgisinin üçü de yanarken görülmedi mi iç huzursuzluğa neden olan Wi-Fi, yani kablosuz internet, gelecekte insan beyninin unuttuğu teknoloji çöplüğünde kendine yer bulabilir. Uzmanlara göre bunun üç nedeni var:

1) Sınırsız internet paketleri

Teknoloji piyasasına danışmanlık hizmeti sunan Boston merkezli Strategy Analytics'in uzmanlarından Barry Gilbert'a göre telefon operatörlerinin giderek genişlettiği internet paketleri sayesinde "Aman internetim bitmesin" diyerek her defasında yeni Wi-Fi'ya bağlanma endişesi giderek azalıyor.

Bloomberg'e konuşan Telecom Media Finance Associates Inc. kurucusu Tim Farrar'a göre ise stadyum ve havalanları gibi kamusal alanda kullanım alanı üçte bir oranında azaldı.

Telekomünikasyon alanında uzmanlaşmış araştırma şirketi MoffettNathanson analisti Cragi Moffett, "Müşteriler rasyonel davranıyor. Ancak daha fazla ücret ödediklerini anlayınca Wi-Fi'ya geçiyorlar" diyor.

ReporLinker'ın araştırmasına göre de cep telefonundan evinin kablosuz internetine bağlanan Amerikalıların oranı en az yüzde 40.

2) LTE teknolojisi

Dizüstü bilgisayarlardan kablosuz hoparlörlere kadar Wi-Fi hâlâ bir ihtiyaç olsa da rakip teknolojiler 20 yaşını dolduran Wi-Fi'in tahtını sallıyor. Bunlardan ilki LTE-U. (Long Term Evolution in Unlicensed Spectrum / Lisanssız Uzun Vadeli Evrim)

Normalde LTE, yani ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarımı standardında faaliyet gösteren operatörlerin gerekli frekans lisanslarını alması gerekiyor. LTE-U ise lisanssız frekans bantlarını tanımlıyor. Bu bantlar ise WiFi ağlarının kullandığı 5GHz gibi oldukça tanıdık ve popüler bantlar. Bu bakımdan bir lisans gerektirmiyor.

Türkiye'de 4,5G teknolojisiyle giren yüksek hızlı mobil internet LTE, 2G ya da 3G gibi bağlantıların aksine, tamamen IP bazlı. Evlerimizde kullandığımız kablosuz internet yani IP tabanlı bağlantının yapabildiği her şeyi yapabilen LTE, 3G'ye oranla yaklaşık 10 kat internet hızı sağlıyor.

Son 10 yılda garaj kapısının açılması, telsiz telefonlar ve bebek monitörlerinde kullanılan LTE-U, bugün oyun konsolları, akıllı telefonlar ve laptoplarda da kullanılmaya başlandı. LTE-U teknolojisine bağlanmak için herhangi bir kullanıcı ve adına da gerek yok.

Diğer bir LTE uzantısı LAA ile de data akışı sağlanmadan önce, önce boş bir ağ (kanal) saptanıyor ve datanın bu boş kanaldan geçmesi sağlanıyor. Eğer kanallar doluysa datanın beklemesini ve herhangi bir kanal boşaldığında iletilmesini emrediyor. Düşük trafikte ise lisanssız kanal serbest bırakılıyor. Bu model ile amaçlanan WiFi data akışına zarar vermeden adil LTE-WiFi hizmeti sağlamak ve en efektif data akışını hayata geçirmek.

Donanım sağlayıcısı ve ürün geliştirici firma SpiderCloud Wireless'ın Yönetim Kurulu Başkanı Amit Jain, gelecekte 17 bin metrekarelik bir alan için 80 yerine 24 internet erişim noktasının yeterli olacağını söylüyor.

3) CBRS

Wi-Fi'yı "demode" yapma potansiyeline sahip diğer bir gelişme ise CBRS (Citizens Broadband Radio Service/ Vatandaş Genişbant Radyo Servisi)

CBRS, ABD'de ulusal savunma ve radar sistemlerini koruyan bir kablosu ağ bandı olarak geliştirildi. Nokia İnovasyon Portföy Yöneticisi Michael Peeters'a göre herkese geniş bir ağ spektrumu paylaşma imkanı veren teknoloji, fabrikalar, havaalanları ve limanlar için daha iyi bir seçenek olabilir.

CBRS, yüksek çözünürlüklü filmi bir saniyeden daha kısa sürede indirme imkanı sağlayan 5G teknolojisinin daha hızlı ve kolay kullanımını da mümkün kılacak.

Yukarı

Business HT×