BIST 100 9.090,06 % 0,11
USD/TRY 32,3813 % 0,11
EUR/TRY 34,9798 % -0,11
Piyasalar
9.085,73
% 0,06
32,3780
% 0,10
34,9842
% -0,09
1,0778
% -0,09
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkçe, siber suç dünyasında en çok konuşulan 10 dilden biri

Kaspersky Lab CEO'su Eugene Kaspersky, Türkçe'nin, siber suç dünyasında en fazla konuşulan 10 dilden biri olduğunu söyledi

Türkçe, siber suçlarda en fazla konuşulan dillerden
AA 20 02 2017, 10:44

Merkezi Rusya’da bulunan siber güvenlik ve anti-virüs yazılımı sağlayıcısı Kaspersky Lab’ın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Eugene Kaspersky,  Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

Siber suçların dünya ekonomisine yıllık zararının 500 milyar dolar olduğunu söyleyen Kaspersky, "Bu zarar Türkiye milli gelirinin yarısından fazla" diye konuştu.

Türk hackerlerin siber güvenlik dünyasında oldukça tanındığını belirten Kaspersky şunları söyledi:

"Bu hackerların Türk vatandaşı olduklarını tespit etmek çok zor ama aralarında Türkçe konuşuyorlar. Türkçe siber suç dünyasında da en fazla konuşulan dillerden biri. Türkçenin ilk onda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Oldukça iyi tanınan hackerlere ve yazılım mühendislerine sahipsiniz. Türkiye ülke olarak siber dünyada gelişmiş ülkeler arasında yerini alabilecek yetkinliğe sahip."

"TÜRKİYE'DE ELEKTRİK ŞEBEKESİNE SİBER SALDIRI OLMADI"

Türkiye'de geçen yıl aralık ayında meydana gelen elektrik kesintilerinin sebebinin "siber saldırı" olduğu iddiasına karşı Kaspersky, "Saldırıyla ilgili ne yazık ki elimizde net bir bilgi yok. Bu saldırılarda net bilgi edinmek çok zor. Sadece haberleri ve raporları takip ediyoruz. Bunun bir siber saldırı olmadığını söyleyenlerle hemfikirim ama saldırı da olabilir ama Ukrayna’daki benzer saldırının bir siber saldırı olduğunu biliyoruz" dedi.

Kaspersky, "Güç şebekeleri pek çok ülkede aynı şekilde dizayn edilmiş. Güç sağlayan sistemler güç tüketimini dengeli bir şekilde sağlamak için programlanmış. Sistem toplam gücü izliyor, santralleri yönetiyor, gücü dağıtıyor ve bunların hemen hepsi otomatik yani bilgisayarla idare ediliyor. Bu sistemler savunmasız olduğunda olacakları sizde tahmin edersiniz" diye konuştu.

"SİBER SAVAŞLAR DAHA BAŞLAMADI FAKAT ÜLKELER HAZIR"

"Birçok kişi siber savaş çağında olduğumuzu iddia ediyor. Savaşın tanımına bakarsak, hâlâ bir siber savaşta değiliz. Zaman zaman siber ataklar yaşanıyor. Bu ataklar bazen devletler arasında bazen de çeşitli ittifaklar arasında. Fakat şunu söyleyebilirim siber savaşlara karşı ulusların çoğu hazır ve bu konuda çalışmalar yapıyorlar. ABD, Rusya, Çin ve Japonya gibi birçok büyük devlet silahlı kuvvetlerinde 'siber birimler' kurduğunu açıkladılar. Örneğin ABD ordusu siber silahlar geliştirmek için şirketlerle çalışmalar ve anlaşmalar yapıyor. Birçok ülke siber silahlara sahip ve siber savaşlara hazır."

Yukarı

Business HT×