ABD'nin yeni göreve gelen Başkanı Donald Trump'ın ayağının tozuyla yedi Müslüman ülkeden gelenleri ülkeye sokmayan kararnameyi imzalamasına yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor.
New York Federal Mahkemesi, kararı askıya almış olsa da ABD ekonomisini ayakta tutan firmalar yaptığı açıklamalar ve aldıkları kararlarla Trump'a karşı atağı devam ettiriyorlar.
ABD'li kahve devi Starbucks'ın CEO'su Howard Schultz, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, Amerikan Rüyası'nın vadettiği değerlerin sorgulandığı eşi benzeri görülmemiş bir zaman yaşandığına dikkati çekti.
Starbucks'ın savaş, şiddet, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanları istihdam etmek için çabalarını iki katına çıkaracağını aktaran Schultz, "Önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelinde 10 bin mülteci istihdam edeceğiz" ifadesini kullandı. Ünlü kahve zinciri 75 ülkede faaliyet gösteriyor.
Dünya genelinde internet üzerinden paylaşıma dayalı konaklama hizmeti sağlayan Airbnb, Trump'ın uyguladığı vize yasağı nedeniyle ABD'ye giremeyenlere ücretsiz konaklama imkanı sağlayacağını açıkladı.
Airbnb CEO'su Brian Chesky, Twitter hesabından bir açıklama yaparak "Açık kapılar ABD'yi bir araya getiriyor, kapıları kapatmaksa ABD'yi daha fazla bölecek" dedi.
Mobil üzerinden araç kiralama hizmeti veren Uber de gelecek üç ay boyunca söz konusu karardan olumsuz etkilenen göçmen sürücülerinin finansal kayıplarını karşılayacağını duyurdu.
Uber CEO 'su Travis Kalanick, yaptığı açıklamada kararın masum insanları etkileyeceğini söyledi.
Mobil taksi uygulaması Lyft, Trump'ın ilgili kararı nedeniyle Beyaz Saray'a dava açan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne (ACLU) 1 milyon dolar bağışta bulundu.
Herhangi bir partiye yakınlığı olmayan ve kâr amacı gütmeyen ACLU, ABD'de bulunan herkesin hiçbir ayrım yapmadan bireysel haklarının korunması için hukuki mücadeleleri ile biliniyor.
Kararnameden olumsuz etkilenen çalışanlarına yasal destek vereceğini açıklayan Microsoft'un CEO'su Satya Nadela şunları söyledi:
"Göçmen bir CEO olarak, göçmenliğin şirketimi, ülkemi ve dünyamızdaki olumlu etkisini tecrübe ettim. Bu konunun yasal takipçisi olmaya devam edeceğiz"
Aynı zamanda Trump'ın danışman ekibinde olan Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'dan yaptığı açıklamada söz konusu yasağın ABD'nin karşılaştığı zorlukların çözümünde en iyi adres olmadığını söyledi ve "Bu karardan olumsuz etkilenenlerin çoğu ABD destekçisi. Herhangi bir yanlış yapmadılar ve reddedilmeyi hak etmiyorlar" dedi.
Musk, danışmanlar seviyesinde mutabakat sağlamak ve bunu Trump'a sunmak için çalışacağını aktardı.
Kararnamenin imzalanmasından hemen sonra çalışanlarına acil bir çağrı yapan Google, tatil vs. nedenlerle ABD dışında olanlara geri gelmeleri yönünde talimat verdi.
Kendisi de Hint asıllı olan Google CEO’su Sundar Pichai, yaptığı çağrıda “Kararnamenin, personel seviyesinde neden olduğu maliyeti görmek çok acı verici. Göçmenlikle ilgili görüşlerimizi her zaman ifade ettik ve ifade etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya devi Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kararnamenin etkileri konusunda endişeliyim. ABD'nin gerçekten 'tehdit' oluşturanlara odaklanmasa, mültecilere ve yardıma ihtiyacı olanlara kapısını açması gerekiyor" dedi.
"Biz göçmenlerin oluşturduğu bir ülkeyiz" diyen Zuckerberg, "Onlar aynı zamanda bizim geleceğimiz" diye konuştu.
Cumhuriyetçi Parti üyeleri ile buluşmak için Washington'da bulunan Apple CEO'su Tim Cook, çalışanlarına bir mail gönderdi. "Endişelerinizi paylaşıyorum" diyen Cook, kararname ile ilgili "Bu, desteklediğimiz bir politika değil" dedi.
Cook ayrıca, "Daha önce de açıkladığımız gibi Apple, göçmenliğin hem şirketimiz hem ülkemiz için çok önemli olduğuna inanıyor" ifadelerini kullandı.
İnternet tabanlı yayın yapan Netflix'in kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings de en sert tepkiyi verenlerdendi. Trump'ı Amerikalı olmamakla suçlayan Hastings, Facebook'ta yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Trump'ın Amerikalı olmayan hareketleri Netflix çalışanlarını ve hepimizi incitiyor. Daha da kötüsü bu durum ABD'yi daha güvensiz bir yer yapacak."