BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5221 % 0,16
EUR/TRY 34,7316 % 0,22
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5221
% 0,16
34,7316
% 0,22
1,0645
% -0,26
45,49
0,00
2.380,16
% 0,81
87,10
% -0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bir yapay zeka uzmanının gözünden 4. sanayi devrimi

Webrazzi, yaklaşık 15 yıldır karmaşık yazılım sistemleri geliştiren, AppZen'in kurucusu Anant Kale'nin 4. sanayi devrimi ve hayata etkileri hakkındaki yorumlarını derledi

Bir yapay zeka uzmanının gözünden 4. sanayi devrimi
BURAK BUDAK/ WEBRAZZİ 19 10 2016, 11:27

İlk sanayi devrimi, buharla çalışan makinelerin, makineleşmiş endüstriyi doğurmasıydı.  İkinci sanayi devrimi insanlığa seri üretim ve montaj hatlarını getirdi. Üçüncü sanayi devrimi ise bilişim ve elektronik sistemleri kullanarak gelişmiş otomasyon sistemlerini doğurdu.

Şu anda ise yapay zeka, robotik teknolojiler ve web servisleri ile dördüncü sanayi devriminin zirvesindeyiz. Her devrimin yıkıcı sonuçları olmuştur ama en yıkıcı olanın son devrim olacak gibi görünüyor.

FABRİKALAR ANAVATANA GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Henüz hiç birimizin hayal bile edemeyeceği seviyede insan gücünün yerini otomasyon sistemleri alıyor.Yapay zeka ve robotlar yüzünden artık otomobillerimizi süremeyecek veya şoför ihtiyacımız olmayacak mı? Teşhis için doktorlara gerek kalmayacak mı?

Ucuz işgücü nedeniyle küresel üretimin başkenti Çin, dünyanın en fazla robot yatırımı yapan ve fabrikalar için üretim robotları satın alan ülkesi. Robot üreticilerin artmasıyla yaşanabileceklerin farkında ve buna hazırlık yapıyorlar.

Bu durum, gelişmiş pazarlar için büyük bir fırsat çünkü artık üretimi denizaşırı ülkelerde yapmak yerine robot üreticiler sayesinde gelişmiş pazarlara daha yakın yerlere konumlandırabilirler. Hatta öyle ki robot üreticiler ve üç boyutlu yazıcılar sayesinde  2020 yılına kadar Amerikalılar ihtiyaçları olan mekanik ürünlerin yüzde 30’una yakınını kendileri üretecek ve ABD'nin kasasında 55 milyar dolar fazladan para kalacak.

"BOŞA HARCANAN ZAMAN" VE "HAYALKIRIKLIĞI" ORTADAN KALKACAK

Yapay zeka ve robotik teknolojiler üretim merkezleri ve fabrikalarda yalnızca insan gücünün yerine geçmiyor  aynı zamanda müşteri hizmetleri, finans/muhasebe ve bilgi-işlem gibi bir çok departmanda oldukça etkili bir şekilde kullanılıyor. Elbette ki  yüzde 100 bu süreçleri ele aldıklarını söyleyemeyiz ama bir çok adımı otomatik bir sürece oturtarak ciddi bir iş gücü kaybının önüne geçmeyi şimdiden çok iyi şekilde yapıyorlar. Yani robotik süreç otomasyonu, yapay zekayı kullanarak okuma, anlama ve işlemi bir sonraki adıma götürme bakımından oldukça etkili, hızlı ve ucuz bir yöntem. 

Yapay zekanın gelişmesiyle hizmet sektöründe iş yapış şekilleri evrimleşecek. Bir çok iş ortadan kalkacak ve tabii ki yeni bilgiye dayalı, deneyim ve uzmanlık isteyen işler daha fazla prim yapacak. Yapay zeka temelli sohbet botları hayatın her alanında sorunlarımızı kusursuz bir şekilde çözmeye başlayacak ve müşterilerde oluşan “boşa harcanan zaman ve hayal kırıklığı” duygularını ortadan kaldıracak. İnsanlar giderek yazıştığı ve/veya konuştuğu şeyin “robot mu, insan mı” olduğunu ayırt edememeye başlayacak.

Dördüncü sanayi devrimi, hayatımızın her alanını etkileyecek ama sonuçları önceki devrimlerden çok farklı olmayacak denilebilir: Boşa çıkan insan işgücü, artan verimlilik ve iş yapmanın yeni, akıllıca yöntemleri.

Yukarı

Business HT×