BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,4905 % 0,06
EUR/TRY 34,7900 % 0,38
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,4856
% 0,05
34,7910
% 0,39
1,0679
% 0,06
45,49
0,00
2.375,86
% 0,63
87,53
% 0,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2008 krizinin ölü toprağını atan yatırım uygulaması

Küresel finansal kriz sonrası yatırımcıların adım atmaktan korktuğu bir ortamda, Stash adlı bir uygulama çoğunlukla gençleri hedef alarak sıfırdan başlayan yatırımları bile eğlenceli hâle getiriyor

2008 krizinin ölü toprağını atan yatırım uygulaması
HABERTÜRK 14 10 2016, 17:09

Küresel finansal krize kadar yatırım yapmak, "Hislerine güven" iç sesiyle körüklenen, eğlenceli bir para kazanma yöntemiydi. Ancak 2008'de piyasaların yediği yumruk sonrası yatırım, riski azaltmak için daha çok çeşitlendirilen, birkaç yıl sabırla beklenen ve emekliliğe kadar uzayan garantici bir sürece dönüştü.

Artık daha sıkıcı görünen bu yatırım şekli 2008 krizinden yara almış milyonlar için artık genel geçer yaklaşım. Ancak dünyadaki değişim son viteste ilerlerken, bu yatırım alışkanlıkları yeni nesli bir noktadan sonra tatmin edememeye başlayacak.

Bu gidişatı değiştirmek isteyen ABD'li girişimciler Brandon Krieg ve Ed Robinson, "Stash" adlı uygulamayı geliştirdi.

Birinci yılını geride bırakan Stash'in, 215 bin kullanıcısının çoğu yatırım dünyasına, sıfır sermayeyle, yeni başlayan kişiler. 5 dolarla açılabilen Stash hesabından binlerce dolarlık yatırımlar da yapılabiliyor.

HER HİSSEYE YENİ İSİM

Geleneksel borsacılar, yatırım dünyasına adım atan herkesin  hiç değilse hisse senedi ve tahvil arasındaki farkı bilmesini beklerken Stash, kullanıcılarının hiçbir bilgiye sahip olmadığını varsayıyor. Sayısı yalnızca 36 olan yatırım araçlarının çoğu borsa yatırım fonu. Tüm yatırımlar, yüzde 80'inin 34 yaş altı olduğu Stash yatırımcıları için özel şekilde adlandırılmış. Temiz enerji firması iShares Global Clean Energy'nin hisseleri için "Temiz ve Yeşil", iShares ABD Havacılık ve Uzay ETF için "Amerika'yı Savunmak" , ABD Hazine Tahvilleri için "Sam Amca" ya da ünlü milyarder Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway'in hisseleri için "Buffett'la Dans Et" bu özel adlardan birkaçı.

Kısa bir anket sonrası Stash'e kaydolan kullanıcılar işe bir ılımlı bir muhafazakâr yatırımla başlıyor. Bildirimler aracılığıyla da yatırımın gidişatından, çeşitlendirme seçeneklerinden haberdar ediliyorlar.

Stash kullanıcılarından 26 yaşındaki Vivienne Peng, başlarken hiçbir şey bilmediğini söyleyerek, "Neredeyse bir oyun gibi. Tüm süre boyunca elinizden tutuyorlar " yorumunu yaptı.

Banka hesabından her hafta 20 dolar çeken Peng, 10 ayın sonunda Stash hesabında 600 dolara kadar ulaştı. Yatırımları arasında "Roll with Buffet" ve ilaç firması hisseleri de vardı.

BREXIT'İN HEMEN ARDINDAN UYARDI

"Kimseyi yatırım yapmaya zorlayamayız. Onları yönlendirmeliyiz" diyen Stash'in kurucularından Robinson'a göre Stash'in genç kullanıcıları paraları hakkında çok dikkatli davranıyor.

"Bu bir işlem yapma uygulaması değil" diyen Robinson, Stash'in temettüler, hisseler, tahviller, bileşik yatırımlar hakkında bir "Öğren" sekmesinin olduğunu söylüyor. Uygulama, zaman zaman kullanıcılarına çok yüksek fiyattan aldıkları ya da çok düşük fiyattan sattıkları yönünde müdahalelerde bulunabiliyor. Örneğin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden sürpriz bir şekilde çıkma kararı aldığı günün sabahı Stash kullanıcılarına şu bildirimi gönderdi: "Bu, Stash hesabınıza düşük fiyatlardan eklemek için bir fırsat. Bu işte uzun dönemli bulunduğunuzu unutmayın". Kullanıcılar da bu bildirimlere, hesaplarına toplam 325 bin dolar ekleyerek yanıt verdi.

AMAÇ EĞLENMEK

12,25 milyon dolarlık sermayesi ve 25 çalışanıyla Stash'in ilk üç ay kullanımı ücretsiz. Sonraki dönemler ise 1 dolar değerinde aylık ücret kesiliyor. Uygulamayı kullananlar yılda ortalama 45 bin dolara kadar kazanabiliyor.  

Stash'in kurucularına göre mevzu bahis "yatırım" olduğunda insanlar ne yapacaklarını tam olarak bilmiyor. Stash kullanıcıları ise, birçok yatırımcının 2008'in karanlık günlerinde öğrendiklerini öğrenmek için henüz çok genç. Bu nedenle yapılacak en doğru iş, yatırım konusunda eğitim vermek, dikkatli tasarruf yapmak ve bu süreçte biraz olsun eğlenmek.

Yukarı

Business HT×