BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

364 gün izin yapan robot trader

Principal Global Investors’a bağlı Macro Currency Group'un ekibinde uzman ekonomistlerin yanısıra yılda sadece bir gün işlem yapan robot trader da var

364 gün izin yapan robot trader
BLOOMBERG NEWS 31 08 2016, 09:57

En basit tanımıyla yatırım kararlarını insanlar yerine bilgisayarların verdiği bir dünyayı ifade eden "yüksek hızlı işlemlerin" (High frequency trading/HFT veya "Algorithmic trading), finansal piyasalardaki payı giderek büyüyor.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı firması Principal Global Investors’ın (PGI) Macro Currency Group'u da "robot" traderları kullanan firmalardan biri. Ancak Macro Currency'nin "robotları" yılda sadece bir kez çalışıyor.

Bilgisayarların ocak ayında yaptığı uzun dönem ekonomik tahminleri, firmanın sonraki 12 ayda alacağı pozisyonlar için de anahtar oluyor. Örneğin, robot traderlar bu yılın başında Japon yeninin İsviçre frangı karşısında değerleneceğini öngörürken piyasanın diğer elemanları bu ikilide çok fazla değişiklik olmayacağına inanıyordu.

Tahminlerin kendini göstermesi bir yılı almadı ve Japonya Merkez Bankası'nın teşvik politikalarının enflasyonu ateşleyeceği şüpheleriyle yen, frank karşısında yüzde 14 güçlendi. 

MAKİNE-İNSAN İŞBİRLİĞİ

Yılda bir kez çalışan bilgisayar işlemlerinin sırrı, üretim verisi gibi birçok verinin geçmişinin takip edilmesi. Diğer önemli strateji ise firmanın yılın geri kalanında güvendiği bir kadrosunun olması. Firma, kısa dönem dalgalanmaların ve portföy risklerinin yönetilmesinde insanlara güveniyor.

PGI'nın Londra'daki Kantitatif Strateji Müdürü Ivan Petej, Bloomberg'e yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bilgisayarlar yılda bir defa işlem yapıyor çünkü büyüme veya gösterge gibi farklı dinamikler için farklı değerleme tarihleri olabiliyor. Bir yılda, altı ayda veya bir haftada olan her şey keyfi bileşen olabilir" 

10 YIL ÖNCE KURULAN SİSTEM

Petej ve PGI'ın fon yöneticilerinden Mark Farrington, yaklaşık 10 yıl önce belirledikleri plan kapsamında, traderların yıllardır kullandığı düşük faizlerden borçlanma ve yüksek gelir getiren döviz satın alma gibi standart modellerin ötesine geçmek istediler.

"Döviz piyasasında küresel büyümeyi ve uzun dönem değerlemeyi hedef alan bir benchmark stratejisi çok iyi olmaz mıydı?" diyerek yola çıkan Petej ve Farrington, 20 yıllık ekonomik verinin incelenmesinin ardından büyüme göstergelerini belirledi. 2007'de başlattıkları planları 2011'de kullanılmaya başlandı. Hem bilgisayarlar hem insanlar tarafından yönetilen fon yıllık yüzde 5'ten fazla gelir getirmeye başladı.

Şirketin robot traderlarının hata yaptığı zamanlar da oldu. Firma, İsviçre Merkez Bankası'nın frankın euro karşısındaki kur tavanını kaldırmasından iki hafta önce frank için kısa satış öngörmüştü. Ancak frank, dolar karşısında bir günde yüzde 21 değer kazanmıştı.

PGI'ın bilgisayarları bu yıl da frankın yen karşısında güçleneceğini söylese de firmanın uzun dönem boğa tahminlerini yapan insanlar. O insanlardan biri olan Petej'e "kâr" güdüsüyle işlem yapan insanın her zaman sistematik bileşenleri çözmek için zamana ihtiyacı var.

Yukarı

Business HT×