BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3674 % 0,07
EUR/TRY 35,0107 % -0,02
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0076
% -0,03
1,0790
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beş grafikte Tim Cook kaptanlığındaki Apple'ın beş yılı

24 Ağustos'ta Apple CEO'luğunda beşinci yılını tamamlayacak Tim Cook, görev süresi boyunca şirketinin efsanevi kurucusu Steve Jobs'un emanetini çok önemli seviyeye taşıdı

Beş grafikte Tim Cook kaptanlığındaki Apple'ın beş yılı
TIM BRADSHAW/ FINANCIAL TIMES 22 08 2016, 16:45

Pankreas kanserinden yaşamını yitiren Apple'ın efsanevi yöneticisi Steve Jobs, sağlık sorunları nedeniyle Ağustos 2011'de yerini Tim Cook'a bırakırken herkes Apple'ın dirilişinin Jobs'un ardından söneceği zannedilmişti.

Ancak bunun yerine Cook, kendi Apple tanımını yarattı ve şirket, dışarıya daha açık ve ulaşılabilir hâle geldi. Beş yılda şirket, en değerli markalar arasına girdi.

CCS Insight analistlerinden Ben Wood'a göre Apple, dev bir piyasanın küçük bir oyuncusuyken, dev bir ismi hâline geldi. Bu da Cook'unki gibi girişimci bir vizyona sahip olmakla gerçekleşti. 

2014'te Apple Watch ve Apple Pay gibi yenilikleri getiren, 2015'te iPhone 6'nın piyasaya sürülmesinden sonra en kârlı çeyreğini gören Tim Cook, küresel büyümenin yavaşlaması ve akıllı telefon piyasasındaki doygunluk nedeniyle zor zamanlardan geçse de Wood'a göre Apple, güvenilir ürünler üretmeye devam ediyor.  

24 Ağustos'ta görevinde beş yılı tamamlayacak Cook'un başarısını kanıtlayan, Financial Times imzalı beş grafik ise şöyle:

1. APPLE'IN SATIŞ BAŞARISI

Geçen ay bir milyarıncı iPhone'unu satan Tim Cook, akıllı telefon satışının dünyadaki insan sayısıyla sınırlı olduğunu hatırlattı:

"Bir süre sonra dünyadaki herkesin akıllı telefonu olacak. Bu biraz zaman alabilir, herkesin iPhone'u olmayabilir ancak iPhone en büyük piyasaya sahip olmaya devam edecek"

iPhone'un başarısının diğer Apple ürünlerine olan talebi gölgelediği de bir gerçek. Ben Wood'a göre en çok umut vadeden Apple Watch bile istediği yıldıza henüz ulaşamadı.

2. GENİŞ NAKIT REZERVİ

Cook da selefi Jobs gibi "nakit zenginliği" geleneğini sürdürdü  ve şirket, 17 yıl sonra ilk kez Mart 2012'de hissedarlarına kâr payı dağıtacağını duyurdu. Aynı zamanda 10 milyar dolarlık hisse geri satın alımı yapıldı. O dönemde 121 milyar dolar nakit rezervine sahip şirket, bu sayıyı 232 milyar dolara çıkardı. Çünkü bu nakdin yüzde 93'ü vergisi düşük ya da sıfır olan denizaşırı hesaplarda tutuluyor.

Teknoloji devi, bu nedenle 2013'te ABD Senatosu tarafından vergi kaçırmakla suçlandı. Senato komisyonu, Apple'ın "karmaşık bir deniz aşırı varlıklar zinciri" ile ödemesi gereken milyarlarca dolar gelir vergisini ödemediğini söyledi. Yasa dışı bir iş yapmadıklarını savunan Cook aralık ayında katıldığı bir programda "Apple, borcu olan her doları ödüyor" ifadesini kullanmıştı.

3. BÜYÜYEN İSTİHDAM ORANI

Son beş yılda Apple'ın dünya çapındaki çalışan sayısı ikiye katlandı. Bazı uzmanlar Cook'un, Jobs dönemindeki üretim seviyesini yakalamasından şüphe duyarken 55 yaşındaki CEO, bir yandan güçlü bir çalışan ordusu kurarken diğer yandan diğer yandan insan hakları ve özel hayatın gizliliği konularında ABD yönetimiyle bile karşı karşıya geldi. Financial Times'a konuşan Creative Strategies analisti Ben Bajarin, "Steve büyük düşünür, iletişimci ve kurucuydu. Tim ise insan haklarını öncelik vererek kendi ordusuna ilham veriyor ve kendi yolunu çiziyor" dedi.

4. HİSSE GELİRLERİNDEKİ ARTIŞ

Beş yılda piyasa değerini ikiye katlayan Apple, "Dünyanın en kıymetli şirketi" unvanını petrol devi ExxonMobil'den aldı. Ancak son 12 ayda iPhone satışlarının tarihinde ilk kez gerilemesiyle bu taht, bir sarsıntı geçirdi. Gelirinin üçte ikisini iPhone satışlarından elde eden Apple, bir yılda yüzde 12’lik net gelir kaybı yaşadı.

Cook, Jobs'a kıyasla hissedarlarına ne kadar daha şeffaf olsa da bazı yatırımcılarla karşı karşıya gelmekten kaçamadı. ABD'li milyarder yatırımcı Carl Icahn, Apple'ın Çin'de karşılaştığı zorluklar nedeniyle sahibi olduğu 2 milyar dolarlık hissesini elden çıkardı. Ancak dünyanın en zenginlerinden Warren Buffett'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway'in  yaklaşık 1 milyar dolarlık Apple hissesi satın alması şirkete rahat bir nefes aldırdı.

Creative Strategies analistlerinden Tim Bajarin, Tim Cook'un mantalitesinin her zaman "En iyi ürünleri ürettikçe hisselerimiz de iyileşecek" olduğunu  söyledi.

5. DAHA FAZLA MÜŞTERİ

Tim Cook'un açıkladığı rakamlara göre dünyadaki aktif olarak Apple ürünlerini kullananların sayısı 1 milyarı aştı. Cihazların yanı sıra müşteriler, uygulamaları, müzikler ve mobil ödemelerle de Apple'ın gelirini artırıyor.

Apple analisti Horace Dediu'ya göre donanım ve yazılım olmak üzere kullanıcılar Apple için günde yaklaşık 1 dolar ödüyor. Dediu, bir milyar müşteriden bir milyar dolar gelmesinin tasavvur edilemeyecek bir gelir olduğunu ifade ediyor.

Yukarı

Business HT×