BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Teknosa'da mağaza kapatmaları ve kan kaybı sürüyor

Türkiye’nin en yaygın tüketici elektroniği perakendecisi Teknosa'nın ikinci çeyrek performansı mağaza kapatmaların devam edebileceğine işaret ediyor

Teknosa'da mağaza kapatmaları ve kan kaybı sürüyor
CEREN DİLEKÇİ 08 08 2016, 10:31

2016 yılının ilk 6 aylık döneminde 33 mağazasını kapatma kararı alan Teknosa ikinci çeyrekte piyasa beklentisinin oldukça üzerinde 30 milyon lira zarar açıkladı. Teknosa'nın ikinci çeyrek sonuçları ile birlikte Ocak-Haziran dönemi zararı 48,1 milyon liraya ulaştı.

Yatırımcı sunumunda şirketin ikinci çeyrekte 12 mağaza açarken, 23 mağazasını kapattığı kaydedildi. İkinci çeyrek itibariyle şirketin mağaza sayısı 260'a gerilemiş oldu.

'MAĞAZA KAPATMALARI DEVAM EDEBİLİR'

Ata Yatırım Analisti Ender Kaynar Business HT'ye yaptığı değerlendirmede, şirketin karlılığının önemli bir problem haline geldiğini belirtti. Şirkette yaklaşık 1 yıldır yeniden yapılama denemelerinin devam ettiğini kaydeden Kaynar, sürecin uzadığını, yatırımcı ve analistlerin yeniden yapılandırmanın sonuçlarını daha net bir şekilde görmesi gerektiğini dile getirdi.

Şirkette mağaza kapatmalarının devam edebileceğini kaydeden Kaynar, yeniden yapılandırmanın devam etmesiyle maliyetlerin net kar üretimini engellediğini söyledi.

ODAĞINI YENİDEN KARLILIĞA YÖNELTECEK

Oyak Yatırım Analisti Melis Pocar ise Teknosa’nın Cuma akşamı açıkladığı ikinci çeyrek finansallarında 803 milyon lira cironun yüzde 11 artışla beklentilere paralel olsa da 30 milyon lira'lık net zararın piyasanın zarar beklentisi olan 17 milyon liranın oldukca üzerinde geldiğini ifade etti.

Şirketin 2016 yılına ilişkin beklentilerini revize etmesinin beklendiğini kaydeden Pocar, "Ürün miksindeki değişiklikler (nispeten daha düşük marjlı olan telco segmentindeki kuvvetli büyüme, Eurocup vesilesiyle güçlü olması öngörülen TV talebinin beklenenden zayıf olması ve buna paralel indirimlerin artırılması) ve stok eritme çalışmaları operasyonel anlamda marjlarda ciddi baskı yarattı" dedi. 



Jeopolitik endişelerin ve kapanan mağazaların da etkisiyle azalan ziyaretçi sayısı probleminin sürdüğünü belirten Pocar, "Finansallarda baskı yaratan diğer kalemlerse mahkeme icra giderleri, kambiyo zararları, duran varlık gerçeğe uygun değer düşüş zararı ve durak varlık satış zararları olarak özetlenebilir" dedi.

Pocar Cuma akşam yapılan telekonferansta stratejisini daha önce hem kârlılık hem pazar payı üzerine belirlemiş olan şirketin fokusunu kârlılığa yönelteceğinin belirtildilğini vurgulayarak, "Şirketin 2016 yılına ilişkin öngörülerini önümüzdeki haftalarda KAP açıklaması aracılığıyla revize etmesi beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"NET FİNANSMAN GİDERLERİNDEKİ ARTIŞ ZARARIN ARTMASINA NEDEN OLDU"

Ziraat Yatırım'ın değerlendirme notunda ise şirketin brüt kârının gerek elektronik perakendeciler arasında rekabette görülen artış, gerekse de büyümenin sağlandığı telekom ürünlerinin karlılığının diğer segmentlere göre daha düşük olması sebebiyle yüzde 3 düşüşle 126,2 milyon lira olarak gerçekleştiği bildirildi.

Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: "İkinci çeyrekte Teknosa'nın operasyon giderlerindeki artışın sadece yüzde 3,7 olması, alınan verimlilik önlemlerinin faydalı olduğunu göstermektedir. Esas faaliyetlerden diğer giderlerdeki 11,6 milyon liralık artış ise şirketin zarar rakamını en çok artıran kalem olmuştur."

Bunun sebebinin ise özellikle duran varlık gerçeğe uygun değer düşüş zararı, duran varlık satış zararı ile kambiyo zararlarındaki artış olduğuna dikkat çekildi. 

Yukarı

Business HT×