BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3394 % 0,15
EUR/TRY 35,0672 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3382
% 0,14
35,0660
% -0,01
1,0786
% -0,38
47,65
-0,28
2.220,83
% 1,19
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BDDK'den izin alabilen ödeme sistemleri

BDDK’dan bugüne kadar lisans alabilen ödeme kuruluşları hangileri?

BDDK'den izin alabilen ödeme sistemleri
WEBRAZZİ 15 07 2016, 16:45

Türkiye’de ödeme sistemleri sektörü geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni bir düzenlemeyle büyük bir değişim yaşıyor. Söz konusu düzenleme, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu ve ödeme işlemlerine aracılık eden şirketlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından verilen izne tabi olmasını ön görüyor.

Başta PayPal plmak üzere lisans al(a)madığı için faaliyetlerini durduran şirketler kadar sektörün yola kiminle devam edeceği en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Şirketlerin lisans başvurularına bir süre önce yanıt vermeye başlayan BDDK’dan bugüne kadar faaliyet izni alan şirketler şu şekilde sıralanıyor:

iyzico

30 Haziran’da lisans başvurusu onaylanan iyzico’nun ödeme lisansı aldığına dair haber 15 Temmuz’da, yani bugün, Resmi Gazete’de yayınlandı. iyzico CEO’su Barbaros Özbuğutu konuyla ilgili açıklamasında BDDK’dan aldıkları lisansla birlikte Türkiye’de e-ticaretin daha hızlı gelişmesine daha yoğun bir şekilde katkıda bulunacaklarını söylüyor.

Payguru

Payguru, 2010 yılından bu yana İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Trend Ödeme Kuruluşu’nun ödeme sağlayıcı markası. BDDK’dan ödeme kuruluşu lisansını geçtiğimiz Nisan’da alan Payguru,Türkiye’de düzenlenen U20 Dünya Futbol Şampiyonası için geliştirdiği mobil bilet uygulamasının FIFA tarihindeki ilk mobil ödeme- mobil bilet uygulaması olduğunu paylaşıyor. Girişimin geliştirdiği olduğu mobil ödeme platformunun Çin’den Güney Kore’ye, Almanya’dan İtalya’ya, İsviçre’den Rusya’ya ve İngiltere’ye kadar geniş bir coğrafyadan üye işyerleri tarafından kullanıldığı notlar arasında. Referansları arasında Turkcell, Bitaksi ve Netmarble gibi çok sayıda isim var.

Paytrek 

Paytrek, Tatil.com, Otel.com, Hotelspro.com gibi markaların sahibi olan MetGlobal Grup’un ödeme alanındaki iştiraki. Ödeme lisansını alan Paytrek’in Kurucu Ortağı Cemal Hamitoğulları, ödeme sistemlerinde uluslararası rekabet ve Paytrek ile ilgili güncel gelişmeleri geçtiğimiz Mart’ta düzenlediğimiz Eticaret16 konferansında paylaşmıştı.

Paytr

2009 yılından bu yana ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Paytr son yıllarda Türkiye ve bölgedeyakaladığı hızlı büyümeyle dikkat çekiyor. Web siteleri/online mağazalar için sanal POS hizmetiyle birlikte mobile özel çözümleri de var.

Moka 

Geçtiğimiz Nisan’da BDDK’dan ödeme lisansını alan Moka, akıllı mobil kart uygulaması olarak tanımlanıyor. Girişim bu uygulaması için Ocak 2015’te Keiretsu Forum İstanbul’dan 3.5 milyon TL yatırım almıştı. Amerikadaniste.com kurucusu Seyfi Erol ve işletme eğitimini Londra’dan alan Levent İlhaner tarafından, 2014’te kurulan Moka,  bireysel sadakat kartlarını dijitalleştiriyor.

N Kolay

Akitf Bank’ın iştiraki N Kolay Ödeme, nakit ihtiyaçlarının şubeye gitmeden karşılanmasını sağlayan N Kolay Kredi adında bir ihtiyaç kredisi ürünü sunuyor. Ürün N Kolay Kart ile birlikte tipik bir kredi/ATM kartı fonksiyonu da gösteriyor.

BPN

Türkiye’de acenteleri aracılığıyla para transferi sağlayan BPN, yurt dışı para transferleri için Western Union ile birlikte çalışıyor.

UPT

Türkiye’den yurt dışına ve yurt dışından Türkiye’ye yapılan para transferlerinin maliyetlerini ciddi ölçüde düşüren UPT ödeme kuruluşu lisansını almasıyla hizmetlerini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Yakın zamanda nakit ödeme seçeneği için PayU ile anlaşmıştı.

Gönderal 

Yurt içi ve yurt dışı para transferleriyle birlikte fatura ödeme hizmeti de sağlıyor.

FÖY 

Fatura Ödeme Yeri markasıyla, fatura ödemelerine odaklanan FÖY masaüstü ve mobil için tahsilat uygulamaları sunuyor.

Faturakom 

Fatura ödemelerine odaklanan bir diğer şirket Faturakom, geçtiğimiz Nisan’da ödeme lisansını almıştı.

Pratik İşlem

ADSL, elektrik abonelik ve Cep TL yükleme gibi hizmetlere odaklana Pratik İşlem, Türkiye genelinde geniş bir erişime sahip. Şirketin sağladığı ödeme hizmetleri için BDDK lisansı var.

Faturamatik

Bir diğer fatura ödeme sistemi Faturamatik, BDDK’dan ödeme lisansını erkenden alanlar arasında.

Elekse

Aldığı ödeme lisansıyla fatura ödemelerine odaklanmaya devam edecek.

Vizyon Tahsilat

Fatura tahsilatları yapılmasını sağlıyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren diğer ödeme şirketleri için BDDK lisans alma sürecinin devam ettiğini ve sıraladığımız 15 şirketin listenin son hali olmadığını belirtmekte fayda var.

Yukarı

Business HT×