BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

6 maddede dünyayı saran Pokemon Go çılgınlığı

Sanal dünyayı gerçek hayatla birleştiren,günlük kullanıcı sayısı çoktan WhatsApp ve Instagram'ı geçen Pokemon Go, oyun piyasasını sallamaya devam ediyor

6 maddede dünyayı saran Pokemon Go çılgınlığı
BUSINESSHT 12 07 2016, 11:57

Japon video oyun tasarımcısı Tajiri Satoshi, Pokemon oyununu ilk kez 1995’te geliştirdiği zaman 1998’den 2000’li yılların başlarına kadar televizyon ve sinema dünyasını sallayacağını, yıllar sonra da akıllı telefonlara en çok indirilen oyun olacağını ve bir çılgınlığa dönüşeceğini çok büyük ihtimalle tahmin etmemişti.

Bir nesli ilk kez dijital oyun kavramıyla tanıştıran Super Mario’dan sonra en iyi oyun olarak kabul edilen Pokemon Go, piyasaya sürüldüğü 6 Temmuz 2016 tarihinden bu yana WhatsApp, Instagram gibi sosyal medya hesaplarını bile günlük kullanımda geride bıraktı.

Peki ismini İngilizcedeki "Pocket Monsters" (Cep Canavarları) kelimelerinin kısaltılmış hâlinden alan Pokemon Go neydi ve nasıl bir haftada en çok satın alınan uygulamaya dönüştü?

1. POKEMON GO NEDİR?

Oyunu piyasaya süren Nintendo ekibinden Satoru Iwata ve The Pokémon Company mühendislerinden Tsunekazu Ishihara tarafından geliştirilen Pokemon Go, bir sanal gerçeklik oyunu.

Orijinalinde olduğu gibi oyun, iki farklı taraf üzerinden yürüyor: Mitolojik yaratıklardan ilham alınarak yapılan canavarlar (Pokemon) ve bu canavarları yakalayan, eğiten “efendiler”.  Pokemon Go oyunundaki “efendiler”,  kullanıcıların kendisi. 

2. NASIL OYNANIR?

Kullanıcı, oyunun uygulamasını indirdikten sonra bir karakter (avatar) belirliyor. Daha sonra karakteriyle birlikte telefonunun kamerasını kullanarak sokak sokak Pokemon avına çıkıyor. Kameranızın gördüğü gerçek görüntü üzerinde bir anda beliriveren çizgi karakter, Pokemon toplarıyla yakalandıkça koleksiyonunuz genişliyor. Kullanıcının gerçek sokaklarda gezerek oynadığı oyun, Google'ın harita desteğini ve telefonun  GPS'ini kullanıyor.Oyunun amacı gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan pokemon karakterlerini yakalamak.

Pokemon GO’nun resmi para birimi PokeCoins ile eksik Pokemon türleri ve yeni özellikleri satın alınabiliyor.

Oyunda PokeStop adı verilen, nerde olduğu bilinmeyen özel duraklar/istasyonlar bulunuyor. Kullanıcı, bu istasyonları bulduğunda, birden fazla Poke Ball (Poke Topu) elde edebiliyor. Bu Poke Ball’lar, yakalanan Pokemon’ları saklamak için kullanılıyor. Pokemon GO oyununda bulunan Poke Gym adlı salonlarda ise kullanıcı elinde bulunan mevcut Pokemon’ları kullanarak diğer oyuncularla savaşabiliyor. Savaşı kazanması durumunda, Pokemon koleksiyonunu genişletebiliyor.

3. NASIL İNDİRİLİR?

Apple Store ve Google Play aracılığıyla kısa sürede milyonlara ulaşan Pokemon GO sınırlı sayıda ülke için piyasaya sürüldü. Bu ülkeler arasında şimdilik ABD, Latin Amerika, Belçika, Avustralya, Kanada, Almanya, Yeni Zelanda, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz, Rusya, İspanya, İrlanda İngiltere bulunuyor.

 Oyun Türkiye’de kullanıma açılmamış olsa da birçok oyuncu farklı yöntemlerle oyunu cihazlarına indirdi. Android kullanıcıları için bu yöntemlerin en tanıdığı APK paketini indirmek. Android işletim sistemlerindeki uygulama ve oyunları yükleyebileceğimiz bir dosya formatı olan APK ile oyunlar, Google Play gibi sitelere ihtiyaç duymaksızın herhangi bir siteden indirilebiliyor. Pokemon Go'yu Iphone'lara kurmak için ise Yeni Zellanda üzerinden açılmış bir Apple hesabı olması gerekiyor.

4. ÇILGINLIĞIN BOYUTU NE KADAR?

Pokemon Go, yayınlanmasından kısa bir süre sonra Facebook, Twitter gibi devlerin tahtını sallayarak, en çok indirilen uygulamalarda liste başı oldu. Daha ilk haftadan aktif kullanıcı sayısı, son 10 yıla damgasını vuran sosyal medya platformu Twitter'ı yakaladı.

Günlük kullanımda Instagram, WhatsApp, Sanpchat, Messenger gibi platformları geride bırakan Pokemon Go’nun kullanıcıları oyunda ortalama 43 dakika vakit geçiriyor.

8- 11 Temmuz arası gelirini 7,1 milyar dolar artıran Nintendo’nun hisseleri pazartesi günü yüzde 25 sıçradı. 

Mobil uygulama analitik şirketi SensorTower ’ın raporuna göre Pokemon Go’nun sadece iOS platformundan elde ettiği günlük gelir yaklaşık 1,6 milyon dolar.

5. ÇOK ŞARJ TÜKETİYOR MU?

Pokemon GO, sürekli olarak konum bilgisini kullandığı için kullanıcının akıllı telefonunun şarjını oldukça hızlı şekilde tüketiyor. Bu nedenle oyunun bağımlısı olanlar, taşınabilir şarj cihazlarını da elinden düşürmüyor.

Oyunun üreticisi Nintendo, şarj sorunu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Uygulama boyutu, iOS’ta 110 MB, Android’te ise 58 MB. 

6. GÜVENLİ Mİ?

Pokemon Go, Google'ın harita desteğini ve telefonunuzun konumunuzu bildiren GPS'ini ve kamerasını kullanıyor. Oyuncuları gerçek zamanlı olarak dışarı çıkıp gezmeye teşvik eden oyun, Google hesabınıza erişim izni istiyor. Yani, oyunu oynamaya başladığınız andan itibaren kişisel bilgilerinizi de Pokemon Go’ya teslim ettiğinizin farkında olmanız gerekiyor.

Oyunun çıkmasından sadece birkaç gün sonra ABD'nin Missouri eyaletinde dört kişi, oyuncuların sıkça ziyaret ettiği noktalarda bekleyerek silahlı gasp yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Yaşları 16 ile 18 arası değişen zanlılar, 9 kişiyi gasp etti.

Oyunun güvenlik problemi kişisel verilerle sınırlı değil. Sürekli telefonuna bakarak sokak sokak yürüyen insanların düşme, çarpma, kaza geçirme gibi riski de bulunuyor. Bununla ilgili olarak yapımcılar, oyunun en başında çevresel faktörlere de dikkat edilmesi hususunda uyarıyor.

Yukarı

Business HT×