BIST 100 9.123,96 % 0,48
USD/TRY 32,3708 % 0,08
EUR/TRY 34,9947 % -0,06
Piyasalar
9.124,37
% 0,49
32,3701
% 0,08
34,9963
% -0,06
1,0787
% -0,01
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya'ya alternatif gezegen yıldızlarda aranacak

Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking ve Rus milyarder Yuri Milner, yıldızlara yolculuk ederek Dünya'ya alternatif gezegen arayacak "Breakthrough Starshot" projesini tanıttı

Dünya'ya alternatif gezegen yıldızlarda aranacak
BUSINESSHT 13 04 2016, 12:03

Teknoloji alanında yaptığı yatıırımlarla bir servet elde eden Rus milyarder Yuri Milner ve dünyaca ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking, Yuri Gagarin’in uzaya gönderilen ilk insan oluşunun 55’nci yıl dönümü kapsamında ABD’nin San Francisco kentindeki bir panelde, uzayda yaşam olup olmadığına cevap arayacak yeni projelerini tanıttı.

Breakthrough Starshot adındaki projeyle Güneş’ten sonra Dünya’ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’ye küçük uzay araçları gönderilmesi planlanıyor. iPhone büyüklüğündeki araçlar, ulaştıkları yıldızlardaki verileri transfer edecek kamera ve iletişim düzenekleri taşıyacak.

28 gramdan daha hafif olacak araçlar, üst atmosfere roket ile fırlatılacak daha sonra araçların küçük yelkenleri açılacak.  Bu yelkenlere dünyadan daha önce benzeri yapılmamış çok güçlü lazer ışınları gönderilecek. Dünya üzerindeki lazerlerden elde edilecek güçlü itiş tahriki, önceden yörüngeye yerleştirilecek ‘yelkenli’ şeklindeki minik uzay araçlarını, ışık hızının beşte biri gibi bir süratle Alpha Centauri’ye doğru  fırlatacak.  Araçların hızı yaklaşık saatte 215 milyon kilometre olacak.

30 BİN YILLIK YOLCULUK 20 YILDA BİTECEK

Üç yıldızdan oluşan Alpha Centauri,  Dünya’ya 43 trilyon kilometre uzakta.  Proje başarılı olursa 30 bin yılda yapılabilecek yolculuk, sadece 20 yıl sürecek ve ilk kez insan yapımı bir cihaz, şimdiye kadar uzaya fırlatılan araçlardan 2 bin kat daha uzağa gitmiş olacak.

Elde edilen bilgiler beş yıl içinde Dünya’ya ulaşacak. Proje kapsamında gerekli olan lazerin, 100 gigawatt gücü iki dakika boyunca verebilmesi gerekiyor. Uzay araçlarının yapımı ve fırlatma işlemleriyle birlikte, Alpha Centauri’den ilk bilgilerin 40 yıl içinde gelmesi bekleniyor.

Kurulacak büyük lazer sistemiyle birlikte projenin maliyeti 10 milyar doları bulacak.

“DÜNYA HARİKA BİR YER ANCAK BU, SONSUZA KADAR SÜRMEYECEK”

Panelde konuşmasına “Uzayda hayat var mı yok mu bilmeliyiz” diye başlayan Stephen Hawking, “Dünya harika bir yer ancak bu, sonsuza kadar sürmeyecek. Er ya da geç yıldızlara bakmamız gerekiyor” diyerek insan ırkının devamı için Dünya’ya alternatif oluşturacak bir gezegenin bulunması gerektiğini vurguladı.

Yuri Milner ise, “Yıldızlara bakmaktan daha fazlasını yapabiliriz. Onlara gerçekten ulaşabiliriz” diye konuştu.

Breakthrough Starshot adı verilen girişimde Stephen Hawking ve Yuri Milner’ın dışında fizikçi Freeman Dyson, Carl Sagan ile beraber Cosmos belgesel  serisini yazan prodüktör Ann Druyan, şu anda 100 Year Starship girişiminin başında bulunan astronot Mae Jemison, Harvard’da fizikçi Avi Loeg ve geçen yıla kadar Nasa’nın Ames Araştırma Merkezini yöneten Pete Worden’da yer alacak. Mark Zuckerberg de girişimin yönetiminde yer alıyor.

Yukarı

Business HT×