BIST 100 9.769,72 % 0,49
USD/TRY 32,5669 % 0,00
EUR/TRY 34,9861 % 0,38
Piyasalar
9.769,72
% 0,49
32,5669
% 0,00
34,9861
% 0,38
1,0717
% 0,17
45,05
-0,30
2.321,69
% 0,24
88,21
% 0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Periscope 'Beleş Tepe'nin yerini doldurabilir mi?

Beşiktaş'ın yeni stadının açılmasıyla Beleş Tepe döneminin sonu geldi. Ancak bedava maç izlemek isteyenler için Periscope da çare olmayacak gibi gözüküyor

Periscope 'Beleş Tepe'nin yerini doldurabilir mi?
TEKNOYO 12 04 2016, 14:01

Beşiktaş’ın Vodafone ile sponsorluk anlaşmasından doğan yeni stadyumu Vodafone Arena, bugün taraftara açılıyor. Beşiktaş’ın yeni stadı ile birlikte taraftarların en önemli nostaljilerinden biri olan “Beleş Tepe” de tarihe karışıyor. Peki Vodafone Arena Periscope ile yayın yapmak suç mu?

İnönü Stadı’nın Taksim’e bakan kısmında yer alan bu alan, stadyuma giremeyenlerin en uğrak maç izleme alanlarından idi. Vodafone Arena’nın tribünlerinin üstünün kapatılması ile bu alan artık yok.

Dijital yayıncılık teknolojileri ile artık Beleş Tepe gibi alternatiflerin yerini ise Periscope başta olmak üzere canlı yayın uygulamaları alıyor. Peki herhangi bir maçı stadyumdan akıllı telefon aracılığıyla yayınlamak suç mu? Cevap, çok net: Evet suç.

Türkiye’de Süper Lig maçlarının yayın hakkı Digiturk’te ve bu yayınlar şifreli olarak yapıldığı için 3. kişilerin bu yayınları Periscope gibi yöntemlerle seyredilebilmesine aracılık etmesi kanuna aykırı. 

CEZASI NE KADAR?

Digiturk ve D-Smart’ın Periscope özelinde maç yayınlarını tespit etmek için özel ekipleri bulunuyor. Bu ekipler maç esnasında, canlı yayın yapan kullanıcıların hesaplarına erişimi Periscope’un sahibi olan Twitter ile iletişime geçerek durdurabiliyor. Yayının stadtan veya evde televizyon karşısında yapılması da yasal statüyü değiştirmiyor.

Peki yayın yapan kişinin hesabına erişiminin durdurulması dışında hangi cezalar var? diye baktığımızda ise şu tablo karşımıza çıkıyor: Öncelikle Periscope üzerinden canlı maç yayını yapılması, Türkiye’deki yayın ilkelerinin yanısıra Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 25. Maddesi’ne aykırılık teşkil ediyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kuruluş ve Görevleri hakkındaki Kanun uyarınca, futbol müsabakası yayınlarının, haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF’nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 71’inci maddesindeki cezai hükümleruygulanıyor.

Kanuna göre bu cezalar ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezası. Üstelik kanunun öngördüğü cezalar, sadece sözkonusu illegal yayını yapanları değil, uygulamanın nasıl olacağı net olmasa da bu yayınları izleyenleri de kapsıyor!

Unutmadan “Drone“ ile yayın yapmaya çalışanlar ise Türkiye’de bu yılın başında yürürlüğe giren“Drone Kayıt Zorunluluğu” kapsamında daha büyük cezalarla karşılaşabilir!

Yukarı

Business HT×