BIST 100 9.016,70 % 2,38
USD/TRY 32,3208 % 0,09
EUR/TRY 35,0685 % -0,01
Piyasalar
9.018,82
% 2,41
32,3208
% 0,09
35,0685
% -0,01
1,0792
% -0,33
47,54
-0,39
2.196,90
% 0,10
86,54
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye’de VPN kullanmak suç mu?

VPN kullanarak veya DNS ayarlarını değiştirerek, yasaklanan sitelere erişim sağlamak suç mu?

Türkiye’de VPN kullanmak suç mu?
TEKNOYO 14 03 2016, 16:46

Ankara’da dün akşam saatlerinde meydana gelen terör saldırısı sonrası Facebook ve Twitter başta olmak üzere sosyal ağlara erişim engeli getirilmesi, kullanıcıları da daha önceki tecrübelerinin de etkisiyle VPN ve DNS gibi yöntemlere yöneltti. Peki VPN kullanarak veya DNS ayarlarını değiştirerek, yasaklanan sitelere erişim sağlamak suç mu?

Öncelikle bir fiilin suç sayılabilmesi için “kanunilik” ilkesi gereği yasasının olması gerekiyor. Yani doğrudan bir yasası olmadığı için de (‘Kanunsuz suç olmaz’ prensibi gereği) VPN kullanmak veya DNS ayarları değiştirmek, suç olarak kabul edilmiyor.

Türkiye’de VPN kullanımını yasaklayan bir yasa olmadığı için VPN araçlarını kullanarak erişim engeli getirilen sosyal ağlara girmek de yasalara aykırılık teşkil etmiyor.

Ancak 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’da 2014 yılında yapılan değişiklikle erişim sağlayıcıları, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak VPN ve DNS gibi alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlü kılındı. Bu engelleyici tedbirlerin nasıl uygulanacağı konusu hala belirsizliği korumakla birlikte, bu yükümlülük erişim sağlayıcılarını bağlıyor. Diğer bir deyişle,VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ) ve DNS (Domain Name System) gibi alternatif erişim yollarını kullanan kullanıcılara herhangi bir yasal yaptırım getirmiyor.

Hatırlanacağı üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), dün akşam meydana gelen Kızılay’daki terör saldırısının ardından, sosyal medyada paylaşılan yaralı veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntülere erişimin engellenmesi kararı aldırdı. Karar, Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesitarafından 5651 sayılı kanun çerçevesinde verilmişti.

Erişim engelleme kararında, “…  soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamındayazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verildi… ” denildi.

Saldırıda hayatını kaybedenlere ait olan resimlerin paylaşılmasının önüne geçilmesi için alınan bu karar, sosyal medyanın olağanüstü durumlardaki toplumsal faydalarının da önüne geçmiş oldu.

Çünkü, halihazırda Facebook, Kızılay’da gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrası Ankara için “Ankara, Türkiye’deki Patlama” etiketiyle devreye soktuğu “Güvenlik Kontrolü” butonu (Safety Check) ile kullanıcılarının Ankara’daki yakınları hakkında hızlı bilgi almasını sağlarken; Twitter’da da olay yerindeki yakınlarına ulaşamayan kullanıcıların haberleşebilmesi için #ANKKayıp etiketi kullanıma açılmıştı.

---

Haberin orjinali için tık

Yukarı

Business HT×