BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5711 % 0,01
EUR/TRY 34,8974 % 0,13
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5711
% 0,01
34,8974
% 0,13
1,0697
% -0,02
45,35
0,00
2.318,21
% 0,09
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Patronların "Twitter" imtihanı

Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker'in son dönemdeki sosyal medya kullanımı sermaye hukuku açısından tartışma yarattı

Türk patronları sosyal medyada sınırları zorluyor mu?
KERİM KARAKAYA 11 05 2015, 11:14

"Tesla araçlarına yönelik en önemli endişelerden olan “şarj” sorununa ilişkin yeni bir software geliştirildiği haberini şirketin CEO’su Elon Musk, resmi Twitter hesabından verince hisseler yüzde 4’e yakın yükseldi".

Hemen hemen her gün yurt dışı basında görülen bu ve benzeri haberler Türkiye medyasında da son günlerde sıkça görülmeye başlandı. Ancak Türkiye'de bir sorun var: Uzmanlara göre şirket bilgilerini içeren sosyal medya mesajları mevzuata aykırı.

Türkiye’de şirket hissedarlarının sosyal medya üzerinden şirket bilgilerini paylaşmaları henüz yaygınlık kazanmadı. Ancak Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in son haftalarda resmi platformlardan önce (Kamuyu Aydınlatma Platformu-KAP) sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar, sermaye piyasası kanunu açısından tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Sermaye piyasası uzmanları, resmi platformlardan önce kişisel medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların bilgi asimetrisi yaratacağı, bunun bazı yatırımcıları zarara sokabileceğini belirterek mevzuata aykırı olduğu uyarısında bulunuyor.

Bazı uzmanlar, açıklamaların  aykırı olduğunu iddia ediyor.

Konuya yakın SPK’dan bir yetkili, Tebliğ’e göre önemli nitelikteki bilgilere ya da içsel bilgilere dair açıklamakların öncelikle KAP’ta yapılması gerektiğini belirterek, “Kamuya açıklanan önemli ya da sıradan bilgilerin böyle bir adreste yer alması, işin doğasına uygundur. Yoksa şirket patronlarının, sıklıkla kullandıkları bir sosyal medya unsuru üzerinden önemli bilgileri takipçileri ile paylaşması tek başına birden fazla soruna yol açabilecek yanlış uygulamalardır. Böyle bir durumda, bir yatırımcı, KAP gibi merkezi bir adres yerine, herbir şirket patronunun özel sosyal medya hesabını bilmek ve takip etmek zorunda bırakılacaktır ki, bu çok zor bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.

SPK konuya ilişkin resmi olarak ilk etapta bir açıklama yapmadı.

Sermaye piyasası hukuçusu İbrahim Haselçin ise konuya ilişkin düzenlemelerin çok net olduğunu belirterek, “Özel Durumlar Tebliği konuyu açıkça düzenlemiş. Şirket bilgilerinin nerede açıklanacağı bellidir ve bu ilk KAP’tır. Bundan önce yapılacak açıklamalar mevzuata aykırıdır. Herkes patronların Twitter hesabını takip etmek zorunda değil” diye konuştu.

Murat Ülker, 30 Nisan’da attığı tweet’le piyasalardaki ilk etkisini yapmıştı. Tweet’te, “Gözde yönetim kurulundayız. Artık bazı iştiraklerimiz satışa hazır hale geldi” ifadelerini kullanılınca, Gözde Girişim’in borsadaki hisseleri yüzde 4’e yakın yükseldi.

İkinci sosyal medya paylaşımı Ak Gıda satışında yaşandı. Halk arza hazırlanan AK Gıda, talep toplamaya bir gün kala Fransız Lactalis’e satıldı. Halk arzın iptali ve satışa ilişkin resmi açıklama konunun medyaya yansımasından bir gün sonra, yani 7 Mayıs’ta KAP'a yapıldı. Bunun öncesinde Murat Ülker satışı Periscope’tan duyururken, şirketin Mali İşler Başkanı Cem Karakaş resmi hesabından satışa ilişkin ilk bilgileri verdi.

Konuya ilişkin Murat Ülker’e ulaşılamadı. Yıldız Holding ilk etapta soruları yanıtlamadı.

Yıldız Holding’e ait Ülker Bisküvi ve Gözde Girişim şirketlerinin hisseleri borsada işlem görüyor.

2000-2006 yılları arasında SPK Başkanlığı yapmış olan Doğan Cansızlar, büyük holding sahiplerinin yaptığı açıklamaların hisse hareketlerine neden olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Şirket sahipleri de elbette sosyal medya kullanmalı. Ancak özellikle hakim hissedarların yapacakları açıklamaların ilk adresi KAP olmalı. Halka açık olmayan şirketleri hakkındaki açıklamalarda dahi daha dikkatli olmaları gerekir”.

Murat Ülker'in Periscope duyurusu:

Yukarı

Business HT×