BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mars'a gitmek mecburiyet

Mars'da insan kolonisi kurmak artık sadece bir seçenek değil, bir gereklilik oldu.

Mars'ı kolonize etmek için 5 neden
BUSINESS INSIDER 21 04 2015, 18:00

Mars'da insan kolonisi kurmak artık sadece bir seçenek değil, bir gereklilik oldu.

En azından bu, zamanımızın en yaratıcı ve üstün zekaların - Buzz Aldrin, Stephen Hawking, Elon Musk, Bill Nye ve Neil deGrasse Tyson - savunduğu bir gerçek.Tabiki kişi başı maaliyeti muhtemelen yüzlerce milyar dolar tutacak Mars'a insan yollamanın insanoğlunun geleceği için ne kadar yararlı olacağını öngörmek çok zor. Bu miktarın kanser veya açlığa karşı savaşmaya yardım amaçlı kullanılmasını hayal etmek daha kolay. Ama bunun asıl nedeni insanların ileri görüşlü olmaması. 100 yıl sonrası yerine yarın ne olacağına odaklanmayı tercih ediyoruz.

"Eğer insanoğlu daha birkaç milyon yıl daha sürecekse, cesaretimizi toplayıp hiç kimsenin daha önce gitmediği bir yere gitmemiz gerekiyor." demiş ünlü astrofizisyen Stephen Hawking NASA'nın 2008'deki 50'inci yıldönümünde.  

Bu deyim bizi neden Marsı kolonileştirmemiz gerektiğini gösteren ilk nedene getiriyor:

1. Türümüzün devamlılığını korumak

İnsanoğlunun ev bildiği tek yer Dünya. Ama tarih bize bu gezegende yaşamanın hiçbir garantisi olmadığını gösteriyor. Bunun en klasik örneği dinazorlar: dünyada 165 milyon yıl yaşadıktan sonra dev bir meteorid türlerini yok etti. Şimdiyse yaşamış olduklarını gösteren tek şey fosilize olmuş kalıntıları. İnsanoğlunu birden fazla gezegende yaşatmak türümüzün devamlılığını binlerce hatta milyonlarca yıl garantiye alabilir. "İnsanoğlu çok gezegenli bir tür olmalı."  — Elon MuskElon Musk bunun gerçekleşmesine yardım etmek için uzay ulaşım şirketi SpaceX'i kurdu. Mars ideal bir hedef çünkü gün uzunluğu neredeyse dünyanınkine eşdeğer ve yüzeyinde su buzları bulunuyor. Üstelik elimizde mevcut olan en iyi seçenek: Venüs ve Merkür fazla sıcaklar ve Ay'ın yaşayanları yıkıcı meteoritlerden korumak için bir atmosferi bile yok. 

2. Mars'ta hayat keşfetmek

StarTalk'ın mart ayındaki bir bölümünde Planetary Society'nin CEO'su Bill Nye, insanların robotlardan 10 bin kat daha hızlı buluş gerçekleştirebileceklerini ve bu nedenle de Mars'a robot yerine insan göndermek gerektiğini savunmuştu.İnsaoğlunun yapabileceği devasa keşiflerden biri de Mars'da şu an hayat olup olmamadığını bulmak. Eğer bunu yapacaksak, muhtemelen NASA'nın robotlarından daha derin kazmamız gerekecek. Bunun arkasında yatan teori, hayatın genç Dünya'daki çamurdan değil de Mars'daki su kanyonlarından oluştuğudur. Mars Hayat teorisine göre mikroorganizmalarla dolu kayalar güçlü bir çarpışmayla gezegenden fırlayıp Dünya'ya düşmüş. Aslında Dünya'daki Mars'dan gelme kayaların ne kadar çok olduğunu düşününce bu teori pek de mantıksız görünmüyor. Yine de bu kayalardan hiçbiri şimdiye kadar hayat işareti göstermedi.

3. Dünya'daki hayat kalitesini düzeltmek

İngiliz doktor Alexander Kumar 2012'de BBC News'a yazdığı Mars'ı kolonize etmekle ilgili olan bir makalede "Sadece insanoğlunun okyanus dibinden uzaya kadar limitlerini zorlarsak Dünya'da yaşamı düzeltebilecek bilimsel ve teknolojik keşifler yapabilirz." demişti. O zamanlar Kumar, hem fiziksel hem zihinsel olarak zor şartlara nasıl adapte olduğunu test etmek için Dünya'daki Marsa en çok benzeyen yerde - Antaktika'da- yaşıyordu. Görüşünü daha iyi anlayabilmek için, bir örneği inceleyelim:Uzay'daki ilk 3 yılında NASA'nın değerli Hubble Space teleskopu mühendisliğindeki kusur yüzünden bulanık resimler çekiyordu.Bu sorun son olarak 1993'de çözülmüştü ama başlangıç yıllarında bu fotoğrafları kullanabilmek için astronomlar resimlerden olabildiğince çok bilgi toplayabilmek için bir bilgisayar algoritması üretmişlerdi. 

Bu algoritma sonradan bir doktor tarafından x-ray resimlerine göğüs kanserini saptamak için yansıtılmıştı. Ve sonunda algoritma göğüs kanserinin erken teşhisi için kullanılmıştı. ABD'li astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, 2012'de Fareed Zakaria'ya verdiği bir röpörtaj'da "Bu tür olayları öngöremezsiniz. Bir alanda yapılan bir yenilik başka bir alanda devrimsel değişimlere sebep olabiliyor" demişti.

4. Türümüzü genişletmek

DeGrasse Tyson'a göre Mars'a gitmemizi gerektiren başka bir neden, sonraki jenerasyonlara uzay keşfinde örnek olmak. 2013'de Mars'a gidip gitmememiz gerektiği hakkında ne düşündüğü sorulunca, deGrasse Tyson "Eğer öğrencileri bilimadamı, mühendis, matematikçi olmaya heveslendirecekse evet, Mars'a gitmeliyiz. Mars'a inecek bir sonraki astronot jenerasyonu şu an daha ortaokulda."  demişti. İnsanoğlunun uzayı keşfetme isteği bizi insaoğludan öyle ya da böyle faydalı olacak gelişmiş teknolojik yenilikler bulmaya teşvik ediyor.

5. Ekonomik ve siyasi hakimiyet kurmak

Uzay, Bilim ve Rekabetçilik hakkında düzenlenen ABD Senato toplantısında Apollo astronotu Buzz Aldrin Mars'a gitmenin sadece bilim için bir gereklilik değil, aynı zamanda siyaset içinde yararlı olduğunu söyledi. Dünya'ya hakim olmanın en çarpıcı yolu Mars'ta yaşam kurmaktan başka ne olabilir ki?

Yukarı

Business HT×