TEKNOLOJİ

Bankacılıkta rekabet artık yapay zeka üzerinden olacak

ING Grubu’nda Yapay Zeka ve Robot Teknoloji Global Başkanı olarak göreve başlayan Görkem Köseoğlu, bankacılıkta artık rekabetin yapay zeka üzerinden olacağını söyledi. Robotların ve yapay zeka uygulamalarının bankanın kârına yüz milyonlarca euro katkı yapmasının hesaplandığını belirten Köseoğlu, zaman anlamında da halihazırda robotların ING Bank’a 20 bin saat kazandırdığının altını çizdi.

Dünya ekonomisi dijital ve teknolojik bir dönüşümden geçerken, söz konusu bu dönüşüme en hızlı ayak uyduran sektörlerin başında da bankacılık geliyor. Öyle ki, artık bankalar verdikleri kredi ve topladıkları mevduat tutarlarından önce teknolojik altyapıları ve ürünleri ile öne çıkmayı tercih ediyor. Türkiye’den ING Grubu’na Yapay Zeka ve Robot Teknoloji Global Başkanı olarak göreve başlayan Köseoğlu, bankacılıkta artık rekabetin yapay zeka üzerinden olacağını söyledi.

KAMPANYALARDA 5-6 KAT DAHA FAZLA VERİMLİLİK SAĞLIYOR

Bankacılıkta yapay zekayı; müşteri ilişkisi yönetimi, süreç otomasyonu ve temel bankacılık işlemleri olmak üzere üç ana alanda kullanmaya çalıştıklarını kaydeden Köseoğlu, “Pazarlama dünyasında ise yapay zeka büyük avantaj sağlıyor. Örneğin, geleneksel kampanyalarda, en iyisinde bile, yüzde 5 gibi bir geri dönüş sağlanıyor. Yapay zeka uygulamaları ise bunun 5-6 katına kadar verimlilik sağlıyor” diye konuştu.

BERAT ALBAYRAK'A TURKCELL'DEN YARDIMCI
 

KÂRA YÜZ MİLYONLARCA EURO KATKISI OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Türk bankalarının yapay zeka ve robot teknolojileri konusunda oldukça iyi noktada olduğunu ifade eden Köseoğlu, söz konusu teknolojilerin kullanımı sonrasında ise kârlarına yüz milyonlarca Euro’luk bir katkı sağlayacağını hesapladıklarını belirtti.

Görkem Köseoğlu

ROBOTLAR 20 BİN SAAT KAZANDIRDI

Robot süreç otomasyonu tarafında hali hazırda ING Bank’ta 1000’den fazla robotun uygulamada olduğunu vurgulayan Köseoğlu, “Çalışmalarımızdan örnek vermek gerekirse; ödüllü uygulamamız Katana; Belçika’daki chatbot uygulamamız Marie; Hollanda’da ilk ve tek banka olarak çıktığımız anında kredi uygulamamız; Almanya ve İspanya’da Scalable Capital ile ortak olarak hayata geçirdiğimiz robo-advice yatırım danışmanlığı uygulamalarımız; süreç otomasyonu için Almanya’da hayata aldığımız otomatik veri işleme uygulamamız; işlem güvenliği ve kara para ile mücadele için hayata geçirdiğimiz ve regülatörden övgü alan 3 gelişmiş modelimiz ve Türkiye’de hayata geçirdiğimiz KGF robotu gibi uygulamaları sayabiliriz” dedi. Şubede yaklaşık 40 dakikada gerçekleştirilen bir KGF başvurusunu, bir robotun 5 dakikadan az sürede ve sıfır hata ile gerçekleştirebildiğini kaydeden Köseoğlu, “Halihazırda robotlar ING Bank’a 20 bin saat kazandırmış durumda” dedi. 

150 ÇALIŞANIN İŞİNİ BİR ROBOTA KAYDIRMIŞ DURUMDAYIZ

ING Grup olarak yapay zeka çalışmalarını, halihazırda 250 kişilik veri bilimcisi ile yaptıklarını kaydeden Köseoğlu, önümüzdeki dönemde 1.500 kişilik veri mühendisi ve veri bilimcisinden oluşan bir yeni bir birim kuracaklarının altını çizdi. Yapay zeka ve robot yazılım kullanımları yüzünden insanların işini kaybedeceği yorumlarına katılmadığını belirten Köseoğlu, teknoloji kullanımıyla özellikle şubedeki birçok çalışanın operasyonel yükünün hafiflediğini ve bu çalışanların müşterilere daha yoğunlaştığını vurguladı. Köseoğlu, ING Grubu’nda 150 kişinin işini bir robota kaydırmış durumda olduklarını sözlerine ekledi.

ING Grubu’nun dijital bankacılığa 2016-2021 döneminde 800 milyon euro yatırım yapmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Köseoğlu, “ING Grubu, kendini veri odaklı bir kurum olarak konumlayarak, Türkiye’nin de içinde bulunduğu stratejik ülkelerde yapay zeka ve robot teknolojileri alanlarında uzmanlaşmış ekipler kurdu. Her ülkenin farklı bir konuya odaklanacağı ve insan kaynağı için görüşmelerin yapılmaya başlandığı bu ekipler, tüm dünyaya yeni nesil bankacılık çözümleri üretecek” diye konuştu. 

DÖVİZ MEVDUATLARINDA DARBE GİRİŞİMİNDEN BU YANA BÖYLE DÜŞÜŞ GÖRÜLMEDİ