TEKNOLOJİ

Fransa, France.com'u 25 yıl sonra söküp aldı

1994'te France.com websitesini satın alan , Jean-Noël Frydman ile Fransa hükümetini karşı karşıya getiren dava sonuçlandı ama kavga bitmedi

Fransa doğumlu ABD vatandaşı, Jean-Noël Frydman, doğduğu toprakların yönetimi ile mahkemelik. Sebebi ise 1994'te satın aldığı web sitesi adı France.com.

Frydman, ABD'de yaşayan Fransızlar için kurduğu websitesi için yaklaşık 25 yılda Fransız ajanslar, Los Angeles'taki Fransız konsolosluğu ve Fransız Dışişleri Bakanlığı gibi kurumların olduğu bir network oluşturdu.

Ancak aynı Bakanlık, France.com'un mülkiyetini Frydman'dan almak için 2015'te yasal yollara başvurdu. Alan adı sağlayıcısı Web.com, France.com adını kilitledi.  

Eylül 2017'de Paris Yargıtay'ı France.com adresinin Fransa'nın "marka yasasını" ihlal ettiğine karar verdi. Bunun üzerine Fransız hükümetinin avukatları, Web.com'a yazdıkları dilekçede adresin kendilerine devredilmesini talep etti ve bu talep, Mart 2018'de yanıt buldu. Alan adının mülkiyeti Fransa Dışişleri Bakanlığı'na geçti. Ancak Web.com tarafından Frydman'a hiçbiri bildiri yapılmadı ya da tazminat ödenmedi.

"Web.com'un herhalde en eski müşterilerinden biriyim" diyen Frydman, 24 yıl Bakanlık'la çalıştığını, hiçbir zaman böyle bir dava sürecinin olmadığını, şimdiyse kendisinin hiçbir şekilde bilgilendirilmediğini ifade etti.

 Arstechnica.com'a konuşan Frydman "Hiçbir şirket tarafından böyle aldatılmadım. Bu, bana olduysa herkese olabilir" dedi.

Frydman, 19 Nisan'da ABD'nin Virginia eyaletinde alan adını geri almak için dava açtı. Davaya verdiği kişi ve kuruluşlar: Fransa Cumhuriyeti, Fransız Dışişleri Bakanlığı, Bakan Jean-Yves Le Drian ve Fransız hükümetine bağlı turizm acentesi Atout France.