TEKNOLOJİ

Kripto masası: Bir ülke daha kripto para basacak

Venezuela'nın kendi kripto parasını kullanıma açmasının ardından ABD yaptırımlarına maruz kalan bir başka ülke İran da yerel dijita para basımını görüşmeye başladı

DÜNYANIN İLK "ŞERİATA UYGUN" KRİPTO PARASI

Dünyada ilk "şeriata uygun" sertifikasına sahip altın destekli GOLDX kripto parasını piyasaya süren Malezya merkezli HelloGold teknoloji şirketinin kurucusu Robin Lee, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada kripto para piyasasına farklı bir bakış açısı getirdiklerini belirterek  şunları söyledi:

 “Altın yatırımları diğer yatırımlara göre riski en az olan yatırım seçeneği. Bu nedenle dünyada gittikçe büyümekte olan kripto para piyasasına altın destekli GOLDX kripto para ile giriş yaparak yatırımcıların kayıp risklerini en aza indirgemeyi hedefliyoruz.”

GOLDX kripto para ile yapılan altın yatırımlarında kar ve zarar kontrolünün daha kolay olacağını belirten Lee şunları söyledi:

“GOLDX’in en büyük hedefi her bireyin altın yatırımını en az zararla yapabilmesini sağlamak. Bir yatırımcı GOLDX kripto parasıyla bankalara veya kuyumculara gitmeden kendi telefonlarındaki uygulamalardan istediği altın yatırımını yapabilecek. Mesela Türkiye’de yaşayan bir kişi, altın fiyatını düşük gördüğünde 1 liralık altın alımı yapabilecek. Diğer yandan, bankaların aksine zarar ve kar kontrolünü yine telefonlarından kolay ve hızlıca yapabilecekler.”

Online altın platformu projesi

Türkiye’nin altın yatırımlarında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında bulunduğunu ifade eden Lee, ortak çalışabilecek doğru şirketlerle anlaşmaları durumunda Türk yatırımcılara da ulaşmak istediklerini söyledi.

GOLDX kripto parasını geçen yıl sonunda piyasaya süren HelloGold şirketi, yıl sonunda kripto para için online altın platformu açmayı planladığını duyurdu.

Malezya'nın mali piyasalar için "şeriata uygundur" sertifikası verme yetkisine sahip Amanie Advisors şirketi tarafından yapılan açıklamada da söz konusu kripto paranın altın olarak karşılığı bulunması, güvenilirliği ve şeffaf bir süreçte denetlenebilir olması ve kripto para işlemlerinin belli bir süre içinde tamamlanması kuralı dolayısıyla şeriata uygun olduğu belirtildi.

İRAN KENDİ KRİPTO PARASINI BASACAK 

Venezuela'nın ardından kendi dijital parasını basacağını açıklayan ikinci ülke İran oldu.

Ülkenin Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azari Jahromi, Twitter'dan yaptığı açıklamada devlet bankası Post Bank'in kripto para geliştirilmesi üzerine çalıştığını duyurdu. Jahromi, "Post Bank'ın yönetim kuruluyla dijital paralar hakkında gerçekleştirdiğimiz toplantıda ülkenin ilk bulut tabanlı dijital parasının uygulamaya alınması için talimat verdim" ifadelerini kullandı. 

— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) February 21, 2018

The Iran Front Page adlı haber sitesi de Merkez Bankası'nın ülkedeki diğer dijital paraları kontrol altına almak için diğer kurumlarla ortak hareket ettiğine yer verdi.  

Merkez bankalarının kendi kripto paralarını çıkarması son yıllarda hemen hemen her ülkede tartışılıyor.

Özellikle Bitcoin'e bugüne karşı hep mesafeli duran Çin, Rusya, Singapur gibi ülkeler dijital para basımıyla ilgili bazı testler yaparken, yıllardır ABD yaptırımları altında hiperenflasyonla mücadele eden Venezuela, kendi para birimi Petro'yu piyasaya sürdü bile. Petrol fiyatları destekli Petro, ilk iki işlem gününde 735 milyon dolar değerlemeye kadar çıktı.

Venezuela ekonomisi, 2014 yılından bu yana yüzde 35 küçüldü. Bunun, ABD'nin 1929 Büyük Ekonomik Buhran döneminde yaşadığından daha büyük bir daralma olduğu belirtiliyor. 

COINBASE'İN TAHTINI SALLAYAN "SIFIR KOMİSYON" VAADİ

Kaliforniya'nın teknoloji başkenti Palo Alto merkezli Robinhood Markets Inc., Bitcoin ve Ethereum satışlarında komisyon almayacağını açıklamasının ardından şirketin uygulamasına üyelikler 4 milyonu aştı.

COİNBASE'İN KREDİ KARTI SKANDALININ PERDE ARKASI

Ancak bu iki büyük kripto paranın komisyonsuz alışverişi bir tek Kaliforniya, Massachusetts, Missouri, Montana ve New Hampshire için geçerli olacak. Söz konusu servis, yıl ortasına kadar ABD'nin birçok eyaletine yayılacak.

Robinhood'un bu hamlesi, ABD'nin en büyük dijital para borsası Coinbase için bir risk oluşturuyor. Kaç kişinin hesabını Coinbase'den Robinhood'a taşıdığı şu anda net değil ancak ikisinin de hedef kitlesi aynı.

BITCOIN NE KADAR? 

Aralıkta 20 bin dolar seviyesine dayanan ve şubat başında 5 bin 900 dolar seviyesine kadar gerileyen Bitcoin'deki inişli çıkışlı değerleme devam ediyor.

Perşembe gününü 10 bin 400 seviyesinde kapatan dünyanın en yaygın kullanımlı dijital parası, cuma gününe 9 bin 800 seviyesinde başladı.