TEKNOLOJİ

Falcon Heavy, gezegenler arası bir hayalin yalnızca ilk adımıydı

İçerisinde bir otomobille uzaya fırlatılan Falcon Heavy, yalnızca bir uzay projesi değil aynı zamanda insanlığın yeni evi olabilecek Mars'ın kapı anahtarıydı

Elon Musk ve kurucusu olduğu SpaceX isimleri dün gece itibariyle yalnızca dünyada değil uzayda da yerini altın harflerle aldı.

1969'da Apollo 11 projesi kapsamında Ay'a insan taşıyan Satürn 5'in emekliye ayrılmasından sonra dünyanın en büyük roketi unvanını alan Falcon Heavy, Mars'ın yörüngesine yerleştirilmek üzere uzaya Tesla model bir otomobil taşımanın yanı sıra, yeniden kullanılmak üzere tek parça hâlinde dünyaya dönüş yaptı.

Hemen hemen her ülkenin gündeminin zirvesine yerleşen bu başarı, Musk ve ekibinin akıl almaz hayallerinin yalnızca başlangıcı. Peki bundan sonrasında uzayda neler olacak?

Yaklaşık 50 yıldır, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay'a ayak basması kadar heyecanlı bir uzay gelişmesi olmadığını kastederek "Uzayı yeniden heyecanlı bir yer yapmak istiyoruz" diyen Musk'ın en yakın hedefi Falcon Heavy'den de büyük devasa bir roket inşa etmek. Bu roket, ileride Mars'a bir şehir kurmanın ilk adımı olacak.

Kod adı BFR (Big F**ing Rocket) olan yeni proje 106 metre uzunluğunda ve dokuz metre çapında olacak. Falcon Heavy'den 34 kat daha fazla taşıma kapasitesine sahip BFR, 150 tona kadar yüklenebilecek.  Falcon'un 27 motoruna karşılık t  amamı geri dönüştürülebilir tasarlanan BFR'nin 31 motoru olacak. İnşasına 2018'in ikinci yarısında başlanacak BFR'ın tamamlanması beş yılı bulacak ve ilk sefer 2022'de gerçekleşecek.

BFR'nin ilk testlerinde uzaya kargo taşınacak olsa da nihai hedef insan taşımak. İçerisinde 40 kabin bulunan uzay aracı, Musk'ın dediğine göre, kabin başına 2-3 kişiden, ortalama 100 kişi taşıyacak. Ve bu insanların sıkılmaması için BFR'ın bir eğlence bölümü de olacak.

Bir karşılaştırma yapmak gerekirse; SpaceX'in yalnızca uydu taşımak amacıyla 2006-2009 yılları arasında inşa ettiği ilk roket Falcon 1, bugüne kadar üretilmiş en hafif uzay aracıydı. 21,3 metrelik Falcon 1'in üretiminin durmasından sonra sahneyi 70 metre uzunluğundaki Falcon 9 aldı. Falcon 9, selefine göre 30 kat daha fazla yük taşıyabiliyordu. Dün uzaya çıkan Falcon Heavy'nin de boyu 70 metre ancak çapı, Falcon 9'un dört katıydı. Bu üç roket de dünyaya yeniden dönebiliyordu ancak yarı yarıya geri dönüştürülebiliyordu.

BFR'la birlikte gelecek yeniliklerden biri uzay araştırmalarının en büyük tıkanıklığını çözecek: Yakıt. Normal şartlar altında uzay araçları dünyanın çekim alanından çıkabilmek için inanılmaz miktarlarda yakıt yakıyor. Musk'ın buna çözümü ise bir kere yer çekimi dışına çıkan uzay aracına, yer küreden fırlatılacak başka bir uzay aracıyla, yinen uzayda seyir halindeyken, sıvı oksijen ve metan takviyesi yapmak.

İNSANLIĞI KURTARACAK MEMBA UZAYDA

BFR inşası ve yakıt probleminin çözülmesinden sonra ilk adım Ay'a yeniden gitmek ve orada kalıcı bir üs kurmak olacak. Burada en önemli nokta, uzayda yakıt takviyesi yapılan BFR'nin yeniden ay yüzeyine indikten sonra yakıt depolamasına gerek kalmayacak.

Ve Ay'dan sonraki adım: Mars. Yüzeyi tozlu ve kayalık olan, yer küreden daha az yerçekimine sahip Mars'a iniş çok kolay olmayacak. Ancak bunun avantajı, BFR Mars'a bir kere indikten sonra, uzay aracını tekrar uzaya göndermek için itici güçlere gerek olmaması. Yer çekimi olmadığı için BFR, kalkışını kendi gücüyle yapacak. Bu da maliyeti azaltacak.

Musk'a göre Ay'dan farklı olarak Mars'ta kalıcı bir yakıt deposunun kurulması gerekiyor. Kızıl Gezegen'deki karbondioksit ve su ile BFR'ın ihtiyacı olan sıvı oksijen ve metan üretilebilir. Peki uçuş takvimi nasıl şekillenecek?

Mars projesi için ilk tarih 2022. İnsansız iki kargo gemisi Mars'a yerleşecek.  Su kaynakları konfirme edilip, riskler belirlenecek. Bu ön araştırma, Mars'a yakıt gücü yerleştirmek, madencilik ve hayat kurmak için gerekli altyapının belirlenmesi için hayati önem taşıyacak.

İkinci kritik tarih ise 2024. Toplamda dört BFR fırlatılacak. İkisi insan, ikisi daha fazla ekipman getirecek kargo taşıyacak. Bu gemilerin gelmesinden sonra şehirleşme için ilk adım atılacak. Önce ekstra yakıt istasyonu kurulacak. Gezegeni ısıtacak güneş panelleri ve su bulmak için madenler kurulacak. Sonrasında daha geniş ve daha geniş şehirler Kızıl Gezegen'de yerini alacak.

Elbette ki insanın sınırlarını zorlayan bu projenin en çok düşündüren kısmı maliyeti. Bağışlar, uzaya uydu taşımak ve kârlarla şirkete kaynak sağlamayı planlayan Musk'a göre BFR, hem gelmiş geçmiş en büyük roket hem de en ucuz roket olacak. Bugün tek motorlu bir roketin uzaya gönderilmesi 1,5- 2 milyar dolar arası değişirken Musk, roketlerinin geri dönüştürülebilmesi sayesinde harcamaların kalkış başına toplamda 144 milyon dolara düşeceğini söylüyor. Yolcular için Mars'a götürecek biletin fiyatı ise yaklaşık bin 200 dolar.

Ve son olarak... Musk'a göre bir roketle gezegenler arası gezen biri pekala iki ülke arası da seyahat edebilir. BFR'ı bir uçak gibi de kullanmak isteyen Musk'ın projesi gerçek olursa, Londra-New York, Sydney- Singapur, Bangkok-Dubai, Los Angeles- Londra arası gibi seyahat süresi 10 saati bulan mesafeler 30 dakikanın altına inecek. BFR, havada değil atmosferde yolculuk edeceği için de türbülans riski de olmayacak.