TEKNOLOJİ

Sanal parayla en zengin ilk 20'ye girdi

Sanal para fiyatları 2017'de rüzgarına yetişilemeyecek hızda artarken dünyaya yeni milyarderler kazandırmaya devam ediyor

250 milyar dolarlık değeriyle, 700 milyar dolar sınırına dayanan sanal para piyasasının "incisi" Bitcoin'in adedi 15 bin dolar üzerinde seyretmeye devam ederken, yatırımcının gözü, yüzde 40 binlik artışla en büyük sıçramayı yapan Ripple'da (XRP).

Ripple kurucusu ve şirketin eski CEO'su Chris Larsen,  sadece bir  yılda kişisel hesabındaki 5,19 milyar Ripple sayesinde 14 milyar dolar kazandı. Şirketin yüzde 17'sine sahip Larsen, 40,1 milyar dolarlık servetin üzerinde oturuyor.

Larsen bu servetiyle Forbes'un en zenginler listesinde 14'dan sıradan giriş yaptı ve Sheldon Adelson, Elon Musk, Steve Ballmer, Jacqueline Mars, Michael Dell, Laurene Powell Jobs, Paul Allen gibi milyarderleri geride bıraktı. 

BİTCOİN SARSILIRKEN O REKOR KIRDI

 

KURUCULAR PARAYA PARA DEMİYOR

Ripple'ın halihazırdaki CEO'su Brad Garlinghouse ise şirkette yüzde 6, 3 hisseye sahip ve kendi portföyünde de hatırı sayılır miktarda Ripple bulunuyor. Böylelikle toplam serveti 10 milyar dolar civarına ulaşan Garlinghouse ise kendisine listede 45 ila 55'nci sıra arasında yer buluyor.

Ripple sayesinde milyarder olan üçüncü kişi ise şirketin kurucularından olan ancak 2013 yılında ayrılan Jed McCaleb. Sahip olduğu bir miktar Ripple'ı bir hayır kuruluşuna bağışlayan McCaleb elinde kalan 5,3 milyar XRP var.

Ripple ile anlaşma yapan McCaleb, ortalama günlük işlem hacminin yüzde 1'lik diliminde satış pozisyonu alabiliyor. Jed McCaleb tüm portföyünü tek seferde kullanabilseydi bugün 15 milyar dolar civarında bir serveti olabilirdi.

RİPPLE'DAN AYRILDI YENİSİNİ KURDU

McCaleb şirketi kurmak için elindeki tüm bitcoinleri satmış ve Ripple'dan ayrıldıktan sonra da bir başka blokzincir teknoloji şirketi Stellar'ı kurmuştu.  McCaleb, Lumen cinsi coinden de kendisine 1 milyar adet ayırmıştı. Bugün değeri yüzde 33 artan Lumen, son iki günde 48 sentten 74,5 sente ulaştı ve McCaleb'in servetine yaklaşık 750 milyon dolar daha ekledi.

Diğer sanal para birimlerinin aksine, şirket üzerinde 61,3 milyar adet XRP sanal para bulunduran ve dolaşımda sadece 38,7 milyar adet XRP bırakan Ripple, merkezi bir yönetimi olduğu iddiasıyla bir kısım sanal para yatırımcısı tarafından önerilmiyor.

Ripple, uluslararası finansal işlemlerde aralarında American Express, Santander gibi dev kuruluşların da olduğu 100'ün üzerinde müşterisi nedeniyle  bazı kesimler tarafından çok güvenli bulunuyor.