Altı ayda 33’e katlanan sanal para
Bitcoin'den sonra sanal para çılgınlığının en popüleri üyesi Ethereum, 2017 başından bu yana 33 kat değer kazandı
Aylardır hızlı yükselişine devam ederek 3 bin dolar seviyesini aşan, daha sonra 2 bin dolar seviyesine gerileyen ilk sanal para birimi Bitcoin’i peşi sıra takip eden bir rakibi daha var: Ethereum.
Eylül 2015’te 1,28 dolardan pazara açılan Ethereum, 2017’nin başına kadar bu seviyede geldi. gelen Kullanıcıların ilgisi arttıkça da Ocak 2017’de 10 dolardan işlem gören Ethereum, bugün 330 dolara kadar çıktı.
RUSYA ETHEREUM’A KUCAK AÇTI
Bu büyümeden sonra Ethereum, hükümetlerin de gündemine oturmaya başladı. Rusya’da devlet desteğini arkasına almaya başaran Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel bir görüşme yaptı.
Önceki hafta düzenlenen St. Petersburg Economic Forum etkinliğinde Buterin ile bir araya gelen Putin, Kremlin’in yaptığı resmi açıklamaya göre Ethereum’un popülerleşmesini istiyor. Söz konusu etkinlikte dijital ekonominin ayrı bir endüstri olmadığını vurgulayan Putin, yepyeni iş modelleri yaratmak için öncelikli bir temel olduğunu dile getirdi ve Rusya’da Ethereum’un yerel partnerler tarafından kullanılması yönündeki planları destekleneceğini açıkladı. Hatta bunun ilk adımı olarak Rusya Merkez Bankası Ethereum’u pilot programda test etmeye başladı.
Rusya Merkez Bankası'nın "Gerçek para birimi değil, resmi işlemlerde kullanılamaz" gerekçesiyle Bitcoin'i 2014'te yasaklamış, nisan sonunda Bloomberg'e konuşan Maliye Bakanı Yardımcısı Alexey Moiseev, Bitcoin'in 2018'de yasal bir finansal enstrüman olarak kabul edilebileceğini duyurmuştu.
İKİ YILDIR PİYASADA
Vitalik Buterin, Ethereum’u ilk kez 30 Temmuz 2015’te ABD’deki bir sanal para konferansında tanıtmıştı.
Şifreleme altyapısı olarak Bitcoin’in daha gelişmişi olduğu iddia edilen Ethereum’un Bitcoin’den en büyük farkı ise algoritma yapısı. Bitcoin gibi merkeze bağlı olmayan, şifreli ve güvenli işlemleri mümkün kılan blockchain teknolojisiyle geliştirilen yeni sanal para birimi, ağa katılan kullanıcıların bilgisayarlarının donanımlarını kullanarak yeni Ethereum üretebilmesini sağlıyor.
Ethereum’a özel aracı kurumlar bulunmadığı için Türk Lirası karşılığında şu anda satın alınamıyor. Ancak Bitcoin’e sahip olan kullanıcıların Ethereum satın alabilmesi mümkün. Bitcoin satın alındıktan sonra ‘Bittrex’ adında farklı bir platform bulunuyor. Bu platform, kullanıcıların Bitcoin karşılığında Ethereum alabilmesini sağlıyor. Bittrex’te oluşturulan hesap onaylandıktan sonra Bitcoin’ler Ethereum’a dönüştürülebiliyor.
“BITCOIN ALTIN, ETHEREUM PETROL”
Ethereum’da yeni sanal para üretmek için Bitcoin’den farklı olarak merkezi işlemci (CPU) yani bilgisayarın işlemcisini kullanmak yerine grafik işlemci (GPU) yani çok daha seri çalışan ekran kartını kullanıyor. Bu yüzden de farklı bir fırsat yarattığı ileri sürülüyor. Buterin, yeni sanal para biriminin Bitcoin’den farklılıklarını şu şekilde ifade ediyor: “Eğer dijital paralar ile dünyadaki değerli kaynakları karşılaştıracaksak Bitcoin’i en popüler maden altın, Ethereum’u ise diğerlerinden tamamen farklı olarak petrol olarak tanımlayabiliriz. Çünkü Ethereum’un arkasındaki teknoloji geleceğin internetinin enerji kaynağı olacaktır. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.”
KENDİ SANAL PARA BİRİMİNİ ÜRET!
SANAL para dünyasının son dönemlerde en çok dikkat çeken konusu ise Initial Coin Offering (ICO) oldu. Türkçe’ye sanal para birimlerinin arz edilmesi olarak çevirebileceğimiz bu yeni dünyada, teknik olarak sadece dakikalar içinde özel bir sanal para birimi üretebilmek mümkün.
Ancak, ICO’larda önemli olan nokta ise para birimleri için geliştirilen iş modelinin bir ekosistem içinde tutması ve bir hacim oluşturması. Örneğin; Rusya’daki bir Zirconium madeni ticaretini sanal para birimi üzerinden yapabilmek için ‘ZrCoin’ adında bir yeni sanal para birimi oluşturdu. Madenden yapılan satışların tahsilatı bu para birimi üzerinden gerçekleştirilecek. ZrCoin’in işlem hacmi artış gösterirse bu sanal para cinsi değer kazanacak. Dolayısıyla elinde ZrCoin bulunduran yatırımcılar da kazanacak.
EKRAN KARTLARI KARABORSA
Sanal paraya sadece satın alınarak sahip olunmuyor. Sanal para madenciliği adındaki yeni alanla meraklılar kendi sanal paralarını çıkarabiliyor. Örneğin, Ethereum madenciliği yapmak için kullanıcıların bilgisayarlarındaki ekran kartlarında işlemci gücünün (GPU) yer alması gerekiyor. GPU ile algoritmaları çözen kullanıcılar, kendi sanal paralarını çıkarabiliyor. Sıradan bilgisayarlar bu işte kullanılmıyor. Bunun için ‘RX580’ çipine (chipset) sahip olan özel ekran kartları gerekiyor.
Şu anda birkaç farklı şirket, bu çipe sahip olan ekran kartları üretiyor. Bu şirketler, ATI, Asus ve MSI. Son dönemlerde sanal paraya artan talep bu ekran kartlarının da yok satmasını sağlıyor. Sanal paraya meraklı birçok milyoner, üretici şirketlerinin kapasiteleri kadar sipariş vererek ekran kartlarının kara borsaya düşmesini sağladı. Türkiye’deki teknoloji marketlerinde yer alan güçlü ekran kartlarını bulabilmek ise imkansız durumda. Hatta bu pazar öyle bir duruma geldi ki bin 300 lira civarında satılan RX580 çipine sahip olan ekran kartlarının satış fiyatları 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasına kadar çıkmış durumda.
PUTINCOIN BİLE VAR
Şu anda 400’den fazla alt sanal para bulunuyor. Hatta bunlardan biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için yaratılan ‘PutinCoin’. Değeri 0.02 dolar civarında. Son bir ayda yüzde 13 değer kazanan PutinCoin ile günlük 10 milyon dolar civarında işlem gerçekleştiriliyor.