TEKNOLOJİ

Rus ordusu "görünmezlik pelerini" kullanacak

Rusya'nın Saratov Devlet Üniversitesi'nde geliştirilen ve kızıl ötesi kameralarla farkedilmeyen pelerinin askeri amaçlar için kullanılması hedefleniyor 

Rusya’daki Saratov Devlet Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, ordu mensuplarını görünmez hâle getiren bir örtü geliştirdiklerini duyurdu. "Görünmezlik pelerini" çıplak gözle görülebilecek ancak pelerini giyen kişinin, kızıl ötesi termal kameralar, gece görüşü cihazı gibi araçlar tarafından bulunması zorlaşacak.

Süper yalıtım yüzeyli ve elektromanyetik olmayan metal bir pelerin olan ürünün en büyük özelliğinin ise çok ince bir teflon malzemeyi kullanıyor olması. Yüzeyi seramik parçacıklarla kaplı olması sebebiyle elektromanyetik dalga enerji oranını ayarlayabilen pelerin, çevredeki ışığın kırılmasını değiştirip görünür ışığa karşı bir kalkan görevi görüyor ve giyen kişinin bulunduğu ortamda gizlenmesini sağlıyor.

Pelerin, her gün kullanılan üniformalara gibi giyilebilmesiyle de askerlerin hareket kabiliyetini kısıtlamayacak.

Rus Federal Güvenlik Birimi’nde üst düzey görevli olan Ivan Lobanov, artık termal görüntüleyici cihazların fazlasıyla yaygın olduğunu ve özellikle gece görevinde yer alan askerler için bu teknolojinin bir elzem haline geldiğini söyledi.