TEKNOLOJİ

iPhone 10 yaşında

2007 yılında hayatımıza giren iPhone, tanıtıldığı ilk gün dönemin Apple CEO'su Steve Jobs'ın dediği gibi "Telefonu yeniden icat etti".

Apple'ın 2011 yılında hayatını kaybeden CEO'su Steve Jobs, "Telefonu yeniden icat ettik" diyerek iPhone'u hayatımıza sokalı 10 yıl geçti.

Evden çıkarken unutmaktan en çok korktuğumuz, yanımızda olmadığında boşluğa düştüğümüz eşyamız akıllı telefonlar için devrim niteliği taşıyan iPhone bugün, bir milyardan fazla insanın cebinde. 

İlk kez 9 Ocak 2007'de tanıtılan birinci nesil iPhone'ların 4,8 ve 16 GB'lık modelleri dokunmatik ekran, Safari web tarayıcısı, e-posta ve metin mesajlaşması özelliklerine sahipti.

Birinci nesil iPhone'un resmi olarak piyasaya çıkmadığı Türkiye, iPhone'la ilk kez 25 Eylül 2008 tarihinde resmi satışına başlanan iPhone 3G ile tanıştı.  iPhone 3GS modeli ise bundan bir yıl sonra tanıtıldı.

3GS'te gelen video çekme özelliği ve daha yüksek RAM kapasitesi bu telefonu daha öncekilerden ayırıyordu.  

21 Haziran 2010'da piyasaya sürülen iPhone 4, iPhone 3 modellerine göre daha köşeliydi. iPhone 4'ün daha yüksek hafıza kapasitesinin yanı sıra getirdiği en önemli özellik, sesli komut asistanı Siri'ydi. Bir yıl sonra çıkan iPhone 4S'in selefinden tek farkı ise antenlerin farklı yerde olmasıydı.

4S hatlarını koruyan iPhone 5, 21 Eylül 2012'de piyasaya sürüldü. O güne kadar alışılagelmiş "küçük telefon" algısını kıran iPhone 5, daha uzun ve daha geniş ekranlıydı. iPhone 5S ise tam bir yıl sonra farklı renk seçenekleriyle hayatımıza girdi.

İncelerek daha şık bir tasarıma sahip olan iPhone 6, iPhone 6 Plus ve Apple Watch ile birlikte 9 Eylül 2014 tarihinde tanıtıldı. Yeni iPhonelar önceki neslinden %38 daha büyük ekrana, 6,9 mm kalınlığı ile yüzde 9 daha ince bir tasarıma ve 3 kat daha yüksek veri aktarımına sahipti.

Son olarak 16 Eylül 2016'da piyasaya sürülen iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, tasarım bakımından iPhone 6s ve iPhone 6 ile aynı çizgide duruyor. Ancak su geçirmez bir kasaya, dokunmatik "Ana Menü" tuşuna, 32, 128 ve 256 GB depolama seçeneği ve daha kaliteli görüntü özelliklerine sahip olmasıyla bugüne kadarki ne gelişmiş akıllı telefonlar arasında.