TEKNOLOJİ

İran’dan sosyal medya kullanıcılarının bilgilerini ele geçirmek için yeni hamle

İran yönetimi, anlık mesajlaşma şirketlerinin sunucularını ülke içine taşıyarak İranlı kullanıcılara ait bilgilerin kendileriyle paylaşılmasını istiyor

İran yönetimi, yabancı mesajlaşma şirketlerinden İranlılara ait bilgileri içeren sunucularını bir yıl içerisinde “güvenlik ve gizlilik” gerekçesiyle İran’a taşımaları gerektiğini söyledi.

İran Siber Teknolojiler Yüksek Konseyi, yaptığı açıklamada bu işlemi gerçekleştirmeyen şirketlerin ülkede faaliyetlerine devam edemeyeceğini söyledi.

Üyeleri dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanan Konsey, konuyla ilgili kuralların Hamaney tarafından belirlendiğini de açıklamasına ekledi.

Yeni uygulama özellikle bulut tabanlı anlık mesajlaşma servisi Telegram’ı etkiliyor. İran yönetimi, kasım ayında Telegram’da 20’den fazla grup yöneticisini “ahlaksız içerik” yaydıkları gerekçesiyle tutuklamıştı. . 80 milyonluk İran’da bu uygulamayı kullananların sayısı yaklaşık 20 milyon.

Karara Twitter üzerinden tepki gösteren bir kesim, Telegram’ın sunucusunun ülke içine taşınmasıyla İranlı yöneticilerin verileri istedikleri gibi yönetebileceğini söylerken, bazı kullanıcılar da bu uygulamayı kullanmayı bırakabileceklerini ifade etti.

Dünyada internetin en kısıtlı olduğu ülkelerden İran’da Facebook ve Twitter yasaklı ancak kullanıcılar farklı uygulamalarla bu platformları kullanmaya devam ediyor.