TEKNOLOJİ

Çin'in yasakladığı Google beş yıl sonra ülkedeki ilk yatırımını yapacak

Google, Çin piyasasından ayrılmasından beş yıl sonra ülkedeki ilk yatırımını yapay zeka teknolojisi geliştiren bir firmaya yapacak.

Çin'in tüm Google ürünlerini 2010 yılında yasaklamasından bu yana, dünyanın en büyük arama motoru şirketi ilk doğrudan yatırımını Çince ses aktivasyonu teknolojisi geliştiren Mobvoi Inc. adlı firmaya yapacak. Google'ın bu kararı, haziranda piyasaya sürdüğü sesli sorgulama yapan ve Çin'de yasaklanan Moto 360 adlı akıllı saatin yerine aldığı belirtiliyor.

Google Kurumsal Gelişim Müdürü yardımcısı Don Harrison, Mobvoi'un yenilikçi yaklaşımından çok etkilendiklerini söylerken Mobvoi'un kurucularından eski Google çalışanı Li Zhifei, Google'ın yatırım kararını heyecanla karşıladıklarını ifade etti.

Eski Google çalışanlarının kurduğu tercüme ve sesli arama üzerine uzmanlaşan Mobvoi, Google'dan gelecek yatırımı daha çok istihdam ve akıllı otomobil teknolojileri için kullanacak.

2012'de kurulan şirket, Ticwatch adlı akıllı saatinde aralarında bulunduğu sesle kontrol edilen teknolojiler ve arama motoru üzerine çalışıyor.

GMAIL VE YOUTUBE DA YASAKLI

Google arama motoru, Drive bulut hizmeti ve Gmail'i yasaklayan Çin, Batılı firmalara ait birçok ürüne de yasak getirdi. DuckDuckGo arama motoru, Kaspersky ve Symantec, Windows ve Instagram 2014'te yasaklanan ürünlerden birkaçı. Çin, Apple'a ait 10 ürüne de yasak getirmişti.

Çin hükümeti, Google ürünlerini yasaklasa da şirketin geliştirdği Android, ülkedeki akıllı telefonlarda en çok kullanılan yazılım.