TEKNOLOJİ

Google heyecanla beklenen I/O konferansta pek çok yeni teknoloji açıkladı. İşte hayatımızı değiştirecek bu yenilikler

Google heyecanla beklenen I/O konferansta pek çok yeni teknoloji açıkladı. İşte hayatımızı değiştirecek bu yenilikler

Google'ın 2008 yılından beri her yıl düzenlediği ve teknoloji meraklılarının heyecanla beklediği Google I/o-O 2015 toplantısının ilk günü geride kaldı. Pek çok heyecan verici yeniliğin ve varolan sistemlere yapılan değişikliklerin açıklandığı toplantıda, odak noktası yeni işletim sistemi Android M oldu.

İşte açıklanan diğer yenilikler ve Android M sistemindeki değişiklikler:

Android M işletim sistemi:

Konferansta en büyük ilgiyi toplayan yeni işletim sistemi, geçen sene açıklanan Android Lollipop'un bir üst modeli. Lollipop'tan görsel olarak çok farklı olmayan Anroid M, parmak izi doğrulama sistemini daha çok alana yayıyor. Bu sistem sayesinde kullanıcılar, başka aygıtlara bağlanırken, uygulama içinde bir şey satın alırken veya yeni açıklanan Android Ödeme (Android Pay) sistemini kullanarak alışveriş yaparken parmak izini imza gibi kullanabilecekler. 

Ayrıca Google, Andorid M'in şarj kullanımı ve batarya zamanını da daha gelişmiş.  Andorid M, cihazın ne kadar kullanıldığını belirleyip, buna göre batarya harcamasını ayarlayan akıllı bir güç kullanma merkezine sahip. Google bu yeni sürümde kullanıcı izinleri ve gizliliğe de değişiklikler yaparak sistemi daha güvenli hale getirmiş.

Google Cüzdan'dan Andorid Pay'e geçiş

Kredi kartınızı bağlantıya geçirdiğiniz sürece, telefonunuzu cüzdan olarak kullanabilmenizi sağlayan Android Pay sistemi ile Android kullanıcıları 7000'den fazla mağazada alışveriş yapabilecekler. Android M işletim sistemine sahip tüketiciler ise Android Pay'de şifre girmek veya imza atmaj yerine, parmak izlerini de kullanabilecekler.

Google daha akıllı hale geliyor

Google'ın akıllı sanal asistanı Google Now'ın daha kullanıcı dostu ve akıllı hali olan Now on Tap özelliği, telefonda sorular sorarak uygulamalar arasında gidip gelmeyi kolaylaştıracak. Örneğin, Spotify uygulamasında müzik dinlerken, grubun solistinin kim olduğunu öğrenmek için "Bu kim?" demek yeterli olacak.

Google Photos

Eskiden Google+ üyelerine parayla önerilen, online fotoğraf depolama servisinden Google Photos sayesinde Android, iOS veya internet kullanan herkes bedava olarak yararlanabilecek. Google Photos, eski servisin aksine sınırsız hafızaya sahip olacak ve ödeme gerektirmeyecek.

Sanal gerçeklik

Google bu sene, daha önce tanıttığı basit ve kullanıcı dostu sanat gerçeklik cihazı Google Cardboard'u yepyeni bir seviyeye taşıdı. GoPro ile işbirliği beraberinde yaratılan Google Jump ile kullanıcılar istedikleri görüntüleri sanal gerçekliğe taşıyabilecek ve istedikleri insanlarla paylaşabilecekler. 16 kamera tutabilecek bir yapıya ve pek çok görüntüyü biraraya getirebilecek bir yazılıma sahip olan Google Jump ile kullanıcılar kendi sanal gerçekliklerini yaratacaklar. 

Android Wear daha da giyilebilir

Google'ın akıllı saati Android Wear, daha da akıllı ve kullanıcı dostu hale geliyor. Google Maps gibi uygulamalar kullanırken, saat batarya tasarruf moduna geçecek ve sadece gerekli seviyede ışık verecek. Ayrıca, yeni Android Wear kullanıcıların parmaklarıyla çizdikleri skeçleri emojilere çevirebilecek.