BIST 100 9.680,18 % 0,36
USD/TRY 32,5202 % -0,11
EUR/TRY 34,7990 % -0,18
Piyasalar
9.678,64
% 0,35
32,5202
% -0,11
34,7996
% -0,18
1,0690
% -0,11
45,41
0,06
2.315,50
% -0,28
88,31
% -0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İptal edilen metro ihalesi geri verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yılın başında iptal ettiği Kaynarca - Pendik - Tuzla Metrosu ihalesinde Alarko Holding'in bağlı ortaklığı Alsim Alarko'nun Cengiz İnşaat ile birlikte yüzde 50 hissesine sahip olduğu ortak girişimin yüklenime devam edeceğini açıkladı.

İptal edilen metro ihalesi geri verildi
BUSINESSHT 01 08 2018, 15:54

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yılın başında iptal ettiği Kaynarca - Pendik - Tuzla Metrosu ihalesi geri verildi.

Alarko Holding'in bağlı ortaklığı Alsim Alarko'nun Cengiz İnşaat ile birlikte yüzde 50 hissesine sahip olduğu ortak girişim, yüklenime devam edecek.

Sözleşme bedeli KDV hariç 1,6 milyar lira.

Ortak girişim, 2017'nin Nisan ayında metro için inşaat ve elektromekanik sistemler temin, montaj ve işletmeye alma işlerini kapsayan sözleşmeyi imzalamıştı. Büyükşehir Belediyesi, 2 Ocak'ta Alarko Holding'e faksla gönderdiği yazıda söz konusu ihalenin iptal edildiğini bildirmişti.

Alarko Holding'ten yapılan yeni açıklamada, "İşveren İdare tarafından gönderilen yazıda, söz konusu projenin Ortak Girişimin yükleniminde devam etmesine karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir." denildi.

"PROJELER DEĞİL İHALELER İPTAL EDİLMİŞTİ"

Büyükşehir Belediyesi, aynı gün 6 metro hattı ihalesinin, "hatların uzatılıp yeniden projelendirilerek daha ekonomik ve daha hızlı şekilde yapılabilmesi için" iptal edildiğini bildirmişti.

Açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

"​Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir. Böylece toplam uzunluğu 76,9 kilometre olan 6 proje iptal edilmediği gibi İstanbul'un ulaşımına köklü çözüm için metro yatırımları bin kilometre hedefine uygun olarak genişletilmiş olacaktır. ​İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 'Her yere metro, her yerde metro' hedefimiz doğrultusunda, söz konusu metro projelerimizi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağımızı saygıyla duyururuz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 13 Ekim 2017'deki toplantıda, 6 metro hattının inşaatı için belediyeye 925 milyon euro borçlanma yetkisi vermişti.

ORTAK ÇALIŞMA YAPILDI

Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu da metro projesinin yapılacağını, belediye ile birlikte finansman modeli için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söylemişti.

Bloomberg HT'de katıldığı Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye açıklamalarda bulunan Yavrucu, "Biz İstanbul'daki metrolara da talibiz, gücümüzün el verdiği kadarını yap-işlet-devret modeliyle yapmak istiyoruz. Bunu da zaten ilk önce biz gündeme getirmiştik fakat daha sonra Belediye biz yapacağız dedi. Kaynarca-Pendik-Tuzla projesi de yapılacak, finansman modelleri üzerinde çalışıyoruz, İstanbul'un da çok ciddi metroya ihtiyaç var, finansmanını da bulacağız." diye konuşmuştu.

12 KİLOMETRELİK GÜZERGAH

Toplam 12 kilometre uzunluğunda olacak metro hattının 2020 yılı içerisinde tamamlanıp hizmete girmesi hedefleniyor. İki ayrı güzergâhtan oluşan hattın birincisi Tavşantepe Metro Hattı kuyruk tüneli sonundan başlayarak sırasıyla Kaynarca Merkez, Çamçeşme (Çamçeşme Parkı), Kavakpınar (Abdi İpekçi Caddesi), Esenyalı 1(Dörtyol mevki), Esenyalı 2 (Ömer Çam Anadolu İmam Hatip Lisesi yanı) ve Tuzla Tersane İstasyonlarından geçerek Tuzla Belediyesi mevkiinde kuyruk hatları bitiminde son bulacak, bu hattın toplam uzunluğu yaklaşık 7,9 km olacak

Pendik Merkez-Kaynarca Metro Hattı ise mevcut Marmaray ve Hızlı Tren İstasyonları olarak işletilen Pendik İstasyonu yanında teşkil edilecek Pendik Merkez İstasyonundan başlayarak Kaynarca Merkez İstasyonuna (Yüzyıl Hastanesi karşısı) ulaşacak ve buradan yapımı devam eden Sabiha Gökçen Havalimanı Raylı  Sistem Bağlantısı’na ait Hastane İstasyonu’na bağlanacak hat, 4,1 km toplam uzunluğa erişecek.

Yukarı

Business HT×