Turkcell artan data kullanımı ve dijital servislerinin katkısıyla yılın ikinci yarısında operasyonel olarak güçlü bir performans sergiledi.
Analistler de operasyonel performansın katkısıyla gelirlerdeki yükselişe dikkat çekerken, piyasa da sonuçları olumlu karşıladı. Şirketin hissesi 14:55 itibariyle yüzde 4 prim yaptı.
Turkcell tarafından paylaşılan finansal sonuçlara göre şirketin ikinci çeyrekte karı yüzde 41 gerileyerek 415,1 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin 2. çeyrek toplam hasılatı yıllık olarak yüzde 18,3 artışla 5,1 milyar olarak kaydedildi. Bununla birlikte iirketin operasyonel kârlılığının bir göstergesi olan faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr ise (FAVÖK) geçen yıla yüzde 46,5 artışla ikinci çeyrekte 2,1 milyar liraya yükseldi.
Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, finansal sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede de FAVÖK artışına dikkat çekti. Terzioğlu şu değerlendirmeleri yaptı: Şirketimizden başlayarak ekonominin tüm bileşenlerine yaymakta olduğumuz dijital dönüşüm, yılın ilk yarısında Turkcell Grubu’na yüzde 18 büyüme ile 9,9 milyar TL ciro, yüzde 45 artışla 4,2 milyar TL FAVÖK ve 8,0 yüzde puan artışla yüzde 42,1 FAVÖK marjı getirdi. Bu sonuçlarla bugüne kadarki en yüksek ilk altı ay gelirleri ve FAVÖK’üne ulaşmış olduk. Altı aylık grup net kârımız ise 916 milyon TL olarak gerçekleşti. İlk yarıyıl hedeflerimizin üzerinde gerçekleşen bu sonuçlarla 2018 yılı öngörülerimizi yükselttik. 2018 yılı için yüzde 14-16 olan gelir büyümesi hedefimizi yüzde 16-18 olarak yukarı yönlü güncelliyoruz. yüzde 37-40 aralığında olan hedef FAVÖK marjı ve yüzde 19-18 hedef operasyonel yatırım harcamalarının satışa oranı beklentilerimizi ise koruyoruz"
Şirketin finansal sonuçlarını analiz eden analistler finansman giderlerindeki artışla sonuçların beklentilerin bir miktar altında kalmasına neden olduğunu, bunun yanında şirketin güçlü operasyonel performansına imza attığını belirtti.
Ziraat Yatırım'dan yapılan değerlendirmede şirketin yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği gelirlerin güçlü bir görüntü sergilediği belirtildi. Kurumun analizine göre bu büyüme temel olarak 4.5G servisleri ile artan data kullanımı, dijital servislerin kullanımındaki artış, Türkiye'de genişleyen abone bazı ve yükselen faturalı abone oranı, mobil ve sabit tarafta artan çoklu oyun abone payından kaynaklandı.
TEB Yatırım'ın değerlendirmesinde de benzer temaya dikkat çekildi. Kurum analisti Akif Daşıran şirketin ikinci çeyrek sonuçlarının kuvvetli geldiğini belirti.
OYAK Yatırım'ın analizinde de mobil tarafında genişleyen faturalı müşteri tabanı, akıllı telefon penetrasyonundaki artış, ücretlerdeki yükselme ve ortalama veri kullanımındaki ilerlemenin Turkcell'in pozitif performansına katkı sunduğunu belirtti.
Gelirlerinin yüzde 80'ini Türkiye'den sağlayan Turkcell'in Türkiye'deki toplam abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 300 bin, geçen yılın aynı dönemine göre de yaklaşık 1 milyon artarak 37,6 milyona çıktı. Şirketin gelirlerinin büyük bölümünü oluşturan mobil abone başı sağlanan ortalama aylık gelir (ARPU) geçen yıla göre yüzde 13,3 artarak 34,9 liraya çıktı.