BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3350 % 0,08
EUR/TRY 35,1789 % 0,04
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3350
% 0,08
35,1789
% 0,04
1,0866
% -0,06
48,91
0,00
2.156,27
% -0,19
86,66
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

THY eski ikram şirketine geri dönüyor

THY ikram şirketi Do&Co ile yeniden bir araya geliyor. Daha önce THY, Singapurlu SATS ile görüşüp ön anlaşma imzalama noktasına gelmiş ancak bazı detaylarda ilerleme sağlanamamıştı. THY, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda ve Türkiye'deki diğer havalimanlarında alacağı ikram hizmeti tedariki hususuna ilişkin, DO&CO AG ile ortak kuruluşumuz olan mevcut ikram hizmeti tedarikçimiz THY DO&CO İkram Hizmetleri A.Ş. ile görüşmelere başlandı." dedi.

THY eski ikram şirketine geri dönüyor
FIRAT BORA TAŞ 19 07 2018, 16:14

Türk Hava Yolları (THY) ikram şirketi Do&Co ile yeniden bir araya geliyor.

THY, Do&Co ile İstanbul Yeni Havalimanı'nda ve Türkiye'deki diğer havalimanlarında alacağı ikram hizmeti tedariki için masaya oturacak.

Şirketten yapılan açıklamada,"İstanbul Yeni Havalimanı'nda ve Türkiye'deki diğer havalimanlarında alacağı ikram hizmeti tedariki hususuna ilişkin, DO&CO AG ile ortak kuruluşumuz olan mevcut ikram hizmeti tedarikçimiz THY DO&CO İkram Hizmetleri A.Ş. ile görüşmelere başlandı." denildi.

Daha önce THY, Singapurlu SATS ile görüşüp ön anlaşma imzalama noktasına gelmiş ancak bazı detaylarda ilerleme sağlanamamıştı.

Geçtiğimiz yaz, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Do&Co’nun sahibi Atilla Doğudan'ın bir görüşme yaptığı ve Aycı’nın üçüncü havalimanında yatırım yapması için Doğudan’dan istekte bulunduğu ancak Doğudan’ın bu isteğe olumlu yaklaşmadığı gündeme gelmişti.

ŞEREFİYE KRİZİ

Aycı'nın konuya ilişkin açıklaması şöyleydi:

“Ayrılık noktasına uzun görüşmeler sonrası gelindi. THY’nin Turkish-Do&Co ile 10 yıllık kontratı 2018 sonunda bitiyor. 3’üncü havalimanı, en muhafazakâr hesapla Turkish-Do&Co’ya yılda 45-50 milyon dolar EBİTDA (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) sağlayacak. Böyle bir iş fırsatına “şerefiye” bedeli istemek hakkımız. Ayrıca 100 milyon dolarlık da bir yatırım var. Kontrata bağlı bir ortaklık bu. Yani, THY’nin 10 yıllık kontratı olmasa, Turkish- Do&Co önemli varlık gösteremiyor. Bu ortaklığın THY dışındaki işleri çok küçük. 3’üncü havalimanı için kontrat 10 yıl artı 5 yıllık opsiyonu içerecek. Do&Co’nun payına düşecek 10 yıllık EBİTDA 200-250 milyon doları buluyor. Bunu dikkate alıp Do&Co’ya “THY’ye şerefiye bedeli olarak ne ödersin?” dedik. Atilla Doğudan ile 1 yıldır yeni döneme ilişkin vizyonu müzakere ediyorduk. Do&Co’nun cirosu 750 milyon dolara ulaştı. Bu ciroda Turkish-Do&Co ortaklığının, THY ile 10 yıllık kontratın büyük payı var. 3’üncü havalimanına “eski hamam, eski tas” anlayışıyla gidemeyiz. Gelecek vizyonumuz daha farklı. Gelecek vizyonumuz Do&Co ile örtüşmedi. O nedenle Singapurlu SATS’la görüşüp ön anlaşma imzalama noktasına geldik. Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve Başbakan’ımız ayrılık kararımızı sordu. Kendilerine de gerekli sunumu yaptık.”

 

SATS İLE GÖRÜŞMELER TIKANDI

THY, Genel Müdürü Bilal Ekşi ikram şirketinin gelecek günlerde belli olacağını söylemişti.

"Yeni havalimanında THY'nin ikram hizmeti konusunda Singapur SATS firması çok cazip teklifte bulundu. Biz de finansman açısından çok cazip olan bu teklifi değerlendirerek, görüşmelere başladık. Turkish DO&CO ikram konusunda ödüller almamızı sağlayan çok güzel bir şirketimiz. Hakikaten ikramda THY'yi bir noktaya getirdi. Biz aslında bu şirketten memnunduk ancak diğer şirketin finansman teklifi cazip olduğu için görüşmeler devam etti. Bazı detay konuları henüz çözemedik. O yüzden SATS ile görüşmeler istediğimiz ölçüde gitmiyor. Önümüzdeki hafta bu konuda karar verecek durumda olacağız. Biz Turkish DO&CO'dan memnunuz. Geldiğimiz noktayı değerlendireceğiz. Bir an önce ikram firmasını belirleyip, yeni havalimanında mutfak tasarımı yapmamız gerekiyor. Mimari tasarımlar hemen hemen bitti ama mutfak tasarımlarının da ikram veren firmaya göre modifiye edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta, olmadı bir sonraki hafta bu konuda el sıkışacağız."

Yukarı

Business HT×