BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kripto masası: Yellen da uyardı

Bitcoin ile ilgili bir uyarı da Fed Başkanı Janet Yellen'dan geldi.

Kripto masası: Yellen da uyardı
14 12 2017, 09:10

CEMİL ERTEM'DEN BITCOIN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, bugün Milliyet'teki köşesinde yayınlanan Bitcoin yazısı üzerine Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Ertem, "Türkiye'de metodoloji sorunu devam ediyor: Bu yazıda Bitcoin hakkındaki yorumlar Bitcoin'in bir araç olarak spekülasyona konu olmayacağı anlamına gelmez. Her türlü genel değişim aracı spekülasyona ya da spekülatif bir sisteme konu olabilir." diyerek başladığı tweet dizisine şu ifadelerle devam etti:

"Bitcoin de böyledir. Bitcoin, tıpkı dolar, euro ve diğer para birimleri gibi hızla yükselip çıkabilir ve bir saadet zinciri ponzi aracı olabilir. Bugünkü değerinden hızla düşüp 2000 dolarlara yine gelip gelemeyeceğini kimse söyleyemez. Bitcoin gibi kripto birimlerinin şimdiki değeri şişkin olabilir. Tabii ki bu sistem oturmadan yatırımcılar uzak durmalıdır. Ancak blockchain sisteminin ve teknolojisinin konvansiyonel para sistemlerinin alternatifi olduğu da kaçınılmaz gerçektir.Dinimizde bir spekülasyon rant aracı olan faiz yasaktır ama faizin temeli para yasak değildir. Blockchain veri tabanı sistemleri rant ve ponzi yapısı üretirse bu sakıncalıdır ve yasaklanır. Ama sistemin özü yasaklanamaz; tıpkı faizin yasak, para sisteminin olmadığı gibi. Bu bağlamda benim bugünkü yazımla sayın Bakan Mehmet Şimsek'in açıklamasını yan yana koyarak bunlar birbirleriyle çelişiyor diyenler temel metodoloji kitaplarını biraz karıştırsın ki, elma ile armudu karıştırmasın!"

Köşe yazısında Ertem, "2018’de doların hem bu yeni teknoloji değişim araçları karşısında hem de geleneksel altın gibi araçlar ve yerel paralar karşısında nasıl eridiğini göreceksiniz. Şu an dünyada en güvensiz iki değişim aracı, Bretton Woods sisteminin çöken iki kardeş parası dolar ve euro’dur. Çünkü bunların arkasındaki siyasi ve iktisadi sistem çökmüştür." demişti.

 

FED BAŞKANI YELLEN: BITCOIN SPEKÜLATİF BİR VARLIK

Fed Başkanı Janet Yellen, "Bitcoin şu anda ödeme sistemlerinde çok küçük bir rol oynuyor. Stabil bir değer kaynağı yok, belli bir garantisi yok oldukça spekülatif bir varlık. Düzenleyicisi yok. Bankaların, düzenleyicilerin uygun bir şekilde bu piyasadaki katılımcılarla gizlilik ve kara para aklama yasasının ihlal edilmediğinden emin olması gerekir." dedi. 

Yellen Çarşamba günü faiz kararı sonrasında yapılan basın toplantısında konuştu.  

BITCOIN 16 BİN DOLARIN ALTINDAN DÖNDÜ

Vadeli işlemlerin başlamasının ardından sınırlı da olsa yukarı yönlü ivmesini sürdüren Bitcoin dün akşam saatlerinde 16 bin doların altını gördü. 

Alternatif kripto paralar piyasasında ise TSİ 09:00 itibariyle en çok kazandıran Tron oldu. Tron son 24 saatte yüzde 111 civarında prim yaptı. 

Yukarı

Business HT×