BIST 100 9.105,03 % 0,28
USD/TRY 32,3712 % 0,08
EUR/TRY 34,9988 % -0,05
Piyasalar
9.105,94
% 0,29
32,3709
% 0,08
34,9928
% -0,07
1,0787
% -0,01
47,62
-0,03
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

“DASK Afet Yönetim Sistemi” devrede

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 19'uncu yılında Türkiye genelinde sigortalılık oranı yüzde 50 seviyesinde. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, geliştirdikleri yeni DASK Afet Yönetim Sistemi projesinin, afet yönetiminde dünyaya referans olabilecek yatırım ve işbirlikleriyle yürüdüğünü söyledi.

“DASK Afet Yönetim Sistemi” devrede
16 08 2018, 15:56

Türkiye'yi derinden sarsan, büyük can ve mal kayıplarına mal olan 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 19'uncu yılında, Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) bulunan konut sayısının 8,6 milyona ulaştığını belirten (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK'ın kuruluşundan bu yana yapılan hasar ödeme miktarını 186 milyon TL olarak açıkladı.

1999 yılında kısa aralıklarla gerçekleşen Marmara ve Düzce depremlerinin Türkiye'nin deprem bilincinin artmasında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kayacı; “Depreme karşı alınabilecek en etkili fiziksel tedbirlerin başında depreme dayanıklı binalar inşa etmek ve bütün binaları depreme dayanıklı hale getirmek geliyor. Finansal önlemlerin en önemlilerinden biri ise Zorunlu Deprem Sigortası'dır. Günde sadece 58 kuruş ayırarak konutları depreme karşı sigortalamak mümkün” dedi.

“YATIRIMLARA DEVAM EDİYORUZ”

Poliçe sayısının artırılmasına yönelik bilinçlendirme projelerinin ve çalışmaların yanı sıra afet dönemindeki hasar sürecini sorunsuz bir şekilde yürütebilmek için operasyonel kapasiteleri artırmaya da en az büyüme kadar önem verdiklerini söyleyen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, şöyle konuştu: “Gelişmiş teknolojileri kullanarak tüm depremlerde kullanılabilecek bir altyapı oluşturmak için çalışıyoruz. Afet derecesinde sayılabilecek olası büyük depremler için gerçekleştirdiğimiz yeni DASK Afet Yönetim Sistemi projemiz, konusunda dünyaya referans olabilecek yatırım ve işbirlikleriyle yürütülüyor. Hedefimiz, vatandaşlarımızın yaşamlarına kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak. Afet Yönetim Sistemi projemizin içinde yeni metodolojiler ve uygulamalar var. Bu proje kapsamında, hasar tespitinin mobil cihazlarla yapılması konusunda çalışmalar tamamlandı. Mobil Hasar Tespit uygulamasıyla hasar tespitlerini artık çok daha hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebileceğiz.

İkinci olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan bir protokolle, zorunlu deprem sigortasının sağladığı mesken güvencesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bilgi, birikim ve teknik kapasitelerini AFAD AYDESaltyapısı üzerinde birleştirmeyi planlıyoruz. Bununla birlikte afet çağrı merkezini de afet yönetim sistemine uygun bir yapılandırmaya götürüyoruz. Hâlihazırda Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüm soruların sorulabildiği, hasar ihbarlarının yapıldığı ve bu anlamda tüm bilgilerin alındığı ALO DASK 125 hattımız hizmette.

Şu an üzerinde çalıştığımız konu, mevcut sistemimiziİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin afet derecesinde sayılacak olası büyük İstanbul depremi modeline göre geliştirmek. Mevcut portföyümüz ve yeni eklenecek sigortalılarımızı dikkate alarak İstanbul'da olması muhtemel büyük deprem sonrasında başta İstanbul, çevre iller ve hatta tüm Türkiye'den gelecek soruları ve talepleri karşılayacak bir afet çağrı merkezi modeli oluşturduk.

Söz konusu model, afet anında 500 kişi kapasitesine hemen çıkabilecek ve İstanbul dışında Ankara, Adıyaman ve Giresun, afet anından hemen sonra ise gerekli durumlarda Konya devreye girecek. Bunun yanı sıra bu projeyle birlikte herhangi bir müşteri temsilcisine bağlanmadan IVR sistemi sayesinde vatandaşlık ya da dosya numarasıyla ihbar yapılabilecek ve hasar dosyası takip edilebilecek. Tüm bu yatırımlarımızla ülke genelinde oluşturulan hasar tespit kaynağıyla deprem sonrasındaki mağduriyetleri hızlı bir şekilde giderebilecek ve ülke genelinde kaynak tasarrufu sağlayabileceğiz.”

Yukarı

Business HT×