BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TEB/Leblebici: Bu kur seviyesi ekonomik sebeplerle açıklanamaz

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Bloomberg HT'ye oluşan kur seviyesinin ekonomik sebeplerle açıklanamayacağını belirtti

TEB/Leblebici: Bu kur seviyesi ekonomik sebeplerle açıklanamaz
16 08 2018, 10:42

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Bloomberg HT'ye son dalgalanmanın ardından Türkiye'nin bir 'kural seti' uygulayarak piyasa mekanizmasını çalışır hale getirdiğini söyledi. 

Leblebici "Merkez Bankası ve kurumların aldığı önlemlerle sistem çalışmaya başladı ve doğru fiyat ortaya çıktı. Başladığımız yerlere geri dönmeye başladık, bunun arkası da gelecektir diye düşünüyorum" dedi. 

"EKONOMİK SEBEPLERLE AÇIKLANAMAZ" 

Oluşan kur seviyesinin ekonomik sebeplerle açıklanmasının mümkün olmadığını söyleyen Leblebici "Evet bir takım yapısal sorunlarımız var ama kuvvetli olduğumuz yerler de var. Bunu kriz diye adlandıramayız, bu son dalgalanmanın önceki krizlerle pek alakası yok. Çünkü Türkiye'nin borç yapısı sağlam" şeklinde değerlendirme yaptı. 

Leblebici, tasarruf sahiplerinin geçtiğimiz günlerde döviz satışı eğiliminde olduğunu söyledi. 

Leblebici gerekirse para politikasında daha fazla sıkılaştırma olabileceğini belirtti. 

Bireysel olarak mevduat sahibi olanların sistemi bozacak bir hareketi olmadığını vurgulayan Leblebici, MB desteği ve bankaların tecrübeleri sayesinde sorunsuz olarak sürecin atlatıldığını söyledi. Leblebici, “İnsanlar doğal olarak bir panik havası yaşadı ama son 2 gündür müşteri tarafı döviz bozduruyor. Herkes Türk lirasını savundu ve bu da sağlıklı yapıya geçmemize çok yardımcı oldu. Sistem yoğun bir şekilde dövizden Türk lirasına geçti” diye konuştu.

Dövizdeki alım satım makaslarının açılmasının, bozulan piyasa sistemi nedeniyle normal olduğunu ifade eden Leblebici, piyasaya alıcı ve satıcının tekrar girmesiyle normalleşmenin başladığını söyledi. Leblebici sistemin anında aksiyon alarak normale dönüşü başlatmasına vurgu yaparak, “Hükümet bir planla geliyor, tasarruf ve bütçe disiplini diyor, kamuda büyük oranda tasarruf yapıyor. Bizim buralara odaklanmamız lazım. Türkiye cari açığını tasarruf ile düzeltmeli. Öteki türlü, 57 milyar dolarlık cari açık kurlar üzerinde baskı yapıyor. Tüketimi teşvik edecek şeylere kısıtlama geliyor, kredi vadeleri kısalıyor. Bunlar normalleşme için önemli, bunlara devam edersek piyasa hızla sakinleşmeye devam edecek” dedi.

Yukarı

Business HT×