BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9813 % -0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9806
% -0,11
1,0778
% -0,09
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Kurdaki gerileme aldığımız tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dövizdeki dalgalanmanın "ABD yönetimin gayrimeşru ve irrasyonel tepkilerinden" kaynaklandığını söyledi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Kurdaki gerileme aldığımız tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor
HABERTÜRK 15 08 2018, 12:27

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ve Türkiye arasında "ticaret savaşına" varan gerginliği ve döviz kurundaki dalgalanmayı bir basın toplantısıyla değerlendirdi. 

ABD'nin PKK ve FETÖ konusundaki tutumunu eleştiren Kalın, somut olarak tatmin edici bir işbirliği gösterilmediğini vurguladı ve "Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye'nin yaşadığı hayal kırıklığından bahsedelim. Onlar bir papaz için Türkiye'yi kaybetme noktasına gelirken, onların PKK ve FETÖ konusunda somut bir adım attıklarını görmedik" dedi. 

Piyasadaki volatilitenin Türkiye ekonomisi ile ilgili olmadığını vurgulayan Kalın, "ABD yönetimin gayrimeşru ve irrasyonel tepkileri nedeniyle bazı dalgalanmalar olduğunu gördük.Bir psikolojik savaş olarak bazı adımların atıldığını gördük." diye konuştu. 

F-35'LER NE OLACAK? 

Kalın, ABD'den sipariş edilen F-35 savaş uçaklarının akıbeti ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: 

"Sayın Trump'ın imzaladığı madde büyük bir paketin içinde. Şu anda somut bir karşılığı yok. Pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Türkiye F35'lerin sadece müşterisi değil, ortağıdır da... Şu ana kadar da üzerine düşen sorumlulukları da yerine getirmiştir. İş bu yöne giderse hukuk yollarına başvururuz. Umarım iş bu noktaya gelmez. Ülkemizdeki bu birlik ve dayanışma duygusunun bir mesaj olacağını düşünüyorum."

Ekonominin ve bankacılık sektörünün sağlam bir yapıya sahip olduğunu aktaran Kalın, "Türkiye ekonomik savaştan yana değildir. Ancak aldığımız tedbirlerle bir iyileşme trendinde olduğunu görüyoruz. Avrupa ülkelerinden Rusya'ya pek çok çevre, Trump yönetiminin açıklamalarına tepkiler geldiğini de görüyoruz" dedi. 

"Türkiye serbest piyasa ekonomisiyle dünyaya entegre olmaya devam edecektir" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü sözlerine şu şekilde devam etti:

"Trump yönetiminin içsiyasi sıkışıklıktan dolayı dış politikada gerginlikler başlttığını görüyoruz. ABD yönetiminin Kanada, Meksika, Rusya, Küba ve NATO gibi gerilimlere girdiğini gördük. Dünyanın ekonomik dengelerine ve ABD çıkarlarına zarar verdiği açık şekilde ortadadır. Alacağımız tedbirlerle, Türk ekonomisindeki normalleşmenin süreceğini görüyoruz.

İşsizlik oranındaki düşüş ve istihdamdaki artış da başka bir göstergedir. Bu ekonominin de olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir. ABD veya başka bir yönetimin kısıtlayıcı yöntemine karşı EuroZone başta olmak üzere özgürlükçü bir sistemden yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra temaslarımız da devam edecek."

ABD ÜRÜNLERİNE EK VERGİ

Bazı ABD ürünlerine ek vergi getirilmesi konusunda kararlar alındı. Bu tepkileri vatandaşlarımızın da sahiplendiğini görüyoruz. Türkiye ekonomik savaştan yana değildir ancak kurumlarıyla bu saldırıları püskürtmek için gereken adımları atacaktır. 

MERKEL VE MACRON İLE GÖRÜŞME

Katar Emiri, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelecek. Bu ziyareti biz önemsiyoruz. Katar'ın Türkyie'nin yanında olduğunun bir işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bugün öğleden sonra Sayın Merkel ile, yarın da Sayın Makron'la telefon görüşmesi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın eylül başında Kırgızistan'a bir ziyareti gerçekleşecek. 

Yukarı

Business HT×