BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9738 % 0,00
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5459
% 0,03
34,9730
% 0,00
1,0729
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,26
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çavuşoğlu: Brunson'ın durumunda bir değişiklik yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi

Çavuşoğlu: Brunson'ın durumunda bir değişiklik yok
HABERTÜRK 14 08 2018, 13:23

10'uncu Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Türkiye-ABD gerginliği, ikili ticari ilişkiler ve Suriye meselesinin masaya yatırıldığı görüşmenin ardından ilk olarak söz alan Lavrov, şunları söyledi:

"Modern dünyanın meselelerine nasıl baktığımızı Türk büyükelçilere yaptığım sunumda paylaştım. Dünyada bir dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bu süreç objektif bir gerçektir. Bazıları buna yaptırımlarla, santajla buna karşı koymaya çalışıyor. Hatta bazı Batılı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş gibiler. Ülkelerin içişlerine karışılmaması gerekiyor."

Yaptırımların artmasının gayrımeşru olduğunu söyleyen Lavrov, iki ülke arası milli para siyasetini de yorumladı:

"Bazı ülkeler her şeyde öncü olmak istiyor, parayı verip dünya meselelerinde düdüğü çaldırmak istiyor. Ama sanırım bu siyaset çok uzun bir süre devam edemeyecek. Yaptırımların gayrımeşru, illegal olduğunu düşünüyoruz, uluslararası ticarete aykırıdır. Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedefelerden bir tanesidir. Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı ile hatta Çin ile mutabakatlarımız oldu. Son derece kaba, doları bu kadar kaba şekilde istismar etmeleri, şuna yol açacak doların nüfusu önünde sonunda azalacak."

Lavrov'dan sonra konuşan Mevlüt Çavuşoğlu da ABD ile yaşanan krize değinerek Rahip Brunson'ın ev hapsine bir değişiklik olmadığını aktardı:

"Amerika'da bir karmaşa var. Bunu çözmek isteyen gruplar da var, iç politika kaygısıyla davrananlar da var ama farklı politikalar var, iyi polis kötü polis durumu var mı belli değil. Net bir mesaj verdi elçimiz, baskı, tehdit, yaptırımla ancak Türkiye'de kaos olur, diyalogla Türkiye'yle ilişkiler geliştirilebilir. Brunson'un sağlık sebebiyle ev hapsi devam ediyor, durumunda herhangi bir değişiklik yok."

"Bu kabadayılığın bitmesi gerekiyor" diyen Çavuşoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

"Tek başına dayatmalarla olmaz. Diğer ülkelerin endişelerini dikkate alarak, ülkeleri eşit görerek olur, ABD'de bu yok. Kelebek etkisi yarattı, Avrupa'da endişe var, çünkü ABD sadece doları Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de uyguluyor. Doların itibarını da zedeliyor, bundan vazgeçmeleri gerekiyor. İstikrarlı ve güçlü bir Türkiye herkes için önemlidir, AB ülkesi olabiliriz, NATO Zirvesi'nde de bunu hepimiz gördük."

Yukarı

Business HT×