BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5905 % 0,19
EUR/TRY 34,7905 % 0,30
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5855
% 0,17
34,7771
% 0,26
1,0654
% 0,10
45,44
-0,05
2.387,90
% 0,37
87,21
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İTO Başkanı: Mevcut enflasyon geçici

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, çift hanede devam eden enflasyon oranının geçici ve konjonktürel olduğunu söyledi

İTO Başkanı: Mevcut enflasyon geçici
AA 04 08 2018, 16:42

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son gelişmelerin, enflasyonda beklentilerin çok iyi yönetilmesi gerektiğini gösterdiğini kaydetti.

Avdagiç, "Türkiye'deki enflasyon, talep artışından ziyade maliyet artışından kaynaklanıyor. Bu maliyetlerin en önemlileri de enerji ve kur maliyetidir. Bir başka ifadeyle, 'geçici ve konjonktürel' bir enflasyonla karşı karşıyayız. Son dönemde döviz kuru üzerinden yapılan manipülatif hareketlerin enflasyondaki artış üzerinde etkili olduğunu da unutmamak gerekir" diye konuştu.

İş dünyası için enflasyonun bir hedef değil, bir sonuç ve asıl hedeflerinin büyüme rakamları olduğunu vurgulayan Avdagiç, "Her yıl en az yüzde 5 büyüyebilmeliyiz ve bu büyümeyi üretime, ihracata ve iç tasarrufa dayandırabilmeliyiz" dedi.

Kalıcı sonuçlar alabilmek için kısır tartışmalar yerine üretime, ihracata ve iç tasarrufa odaklanmak gerektiğine işaret eden Avdagiç, şunları kaydetti:

"Dün açıklanan 100 Günlük Eylem Planı’ndan sonra enflasyon noktasında etkin ve sonuç alıcı adımların atılacağından emin olduk. Sonuç olarak, küresel ekonomi ile jeo-stratejik çatışmaların iç içe geçtiği, tarihi bir eşikten geçiyoruz. Ticaret savaşları, artan petrol fiyatları ve parasal sıkılaşma süreci dünyanın ana gündemi... Hakikaten uluslararası zeminin bu kadar kaygan ve küresel ekonominin bu derece değişken olduğu bir süreç az yaşanmıştır. Böylesi bir süreçte odaklanmamız gereken konular; kısa vadede finansmanın maliyetini düşürmek, uzun vadede ise ithal girdi oranlarımızı azaltarak yüksek teknoloji ihracatçısı haline gelmek.”

“ÇİN’DEN BORÇLANMA PİYASAYI RAHATLATACAK”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise gıda ve imalat sanayisinde dış ticaret hadlerini ihracat lehine çalıştırmak ve bunun için optimum kur düzeyini hedeflemek gerektiğini belirten Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çin üzerinden yapılacak dış borçlanmanın piyasayı rahatlatmasını diliyoruz ancak bu borçlanmanın üretim ve ticarette değerlenmesi de en büyük temennimiz olacaktır. Ayrıca, kalkınma bankalarında yeniden yapılandırmaya gidilmesi, faizsiz sistemin altyapı çalışmalarının güçlendirilmesi de yatırım konusunda iştahı artıracak ve yatırım yapmak isteyen girişimlerin hareket alanını daraltan finansal prangalardan, onları kurtaracaktır. Yine aynı mantıkla, KOBİ'lere verilen desteklerin artırılması, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayılarının artırılarak desteklenmesi, hep üzerinde durduğumuz katma değeri yüksek tasarım ağırlıklı üretim modellerinin önünü açacaktır. Ürün İhtisas Borsa’larının geliştirilmesi, tarıma dayalı OSB'lerin sayısının artırılması, Savunma Sanayi Başkanlığı'nca açıklanan Ar-Ge ağırlıklı projeler, atıl durumdaki Hazine taşınmazlarının ekonomiye tahsisi gibi projeler karşılıklı işleyecek ve yeni dönemde yeni ekonomik sistemimizin sağlam adımlarla ilerleyeceğinin ispatı olacaktır."

Yukarı

Business HT×