BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9877 % 0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5459
% 0,03
34,9877
% 0,04
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,18
% 1,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

100 günlük eylem planı açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin 100 günlük eylem programını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıkladı

100 günlük eylem planı açıklandı
BUSINESSHT 03 08 2018, 17:26

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayata geçmesinin ardından üç aşamalı bir planla ilk 100 günlük, ikinci 100 günlük ve 6 aylık icraat programını belirleyen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne bu planlara göre çalışmalarını yapmalarını istedi.

Cumhurbaşkanlığına ve bakanlıklara bağlı kurumların 100 günde yaklaşık 46 milyar liralık bütçeyle 400 proje hayata geçireceğini söyleyen Erdoğan, gelecek dönemde bütçe disiplinine öncelik verileceğini ifade etti. 

Tüm icraat, plan ve projelerin takibini sağlayacak sistemin en kısa sürede Cumhurbaşklanlığı bünyesinde kurulacağını belirten Erdoğan, "Doğrudan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı kurumlarımızın her birinin elbette 100 günde gerçekleştirmeyi istedikleri hedefleri var. Bunlara savunma sanayi içinde çok önem veriyorum" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

1. CUMHURBAŞKANLIĞI 

-Orta Vadeli Programı Ağustos ayı sonuna kadar kamuoyuna ilan etmeyi planlıyoruz. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarımıza başladık. Kasım ayı sonuna kadar bunu da tamamlamayı hedefliyoruz.

- Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin atamalar yapılacak. 

- Geçiş sürecine ilişkin ikincil düzenlemeler çıkartılacak. 

2. ADALET BAKANLIĞI

-100 Günlük İcraat Programımız çerçevesinde, yeni adli yılla birlikte yargıda hedef süre uygulamasına geçiyoruz.

-Yargı birimlerince yapılan 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesini mümkün kılacak bir altyapı oluşturuyoruz. 

- Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçları konusunda, toplumun beklentilerine cevap verecek cezai düzenlemelerin yapılmasını sağlıyoruz ve sağlayacağız. Asla bundan taviz yok.

-Arabuluculuk ve uzlaşma uygulamalarını daha da etkinleştirerek mahkemelerin iş yükünü azaltıyoruz. Halen faaliyette olan Bursa, Adana, İzmir, Erzurum, Samsun, İstanbul ve Ankara adliye mahkemelerine ek olarak Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemelerrini faaliyete geçiriyoruz. Bir sonraki hedef Kayseri, Trabzon, Diyarbakır ve Van bölge adliye mahkemelerini faaliyete geçirmek.

3. SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI

-Bir yandan ordumuzun kritik birimlerinde uzmanlığa dayalı bir personel yapısına geçerken, diğer yandan da her alanda kendi kendimize yeterli bir savunma sanayi kurmaya çalışıyoruz.

-Göreve geldiğimizde yüzde 25 gibi bir güce sahipken, şimdi bu yüzde 65'e ulaşmıştır. Bunu artık daha da artırmak durumundayız.

-Türkiye'nin her alanda tehdide ve baskıya maruz kaldığımız bir dönemde kendi göbeğimizi kendimizin kesmesine katkı sağlayacak her çalışma bizim için kıymetlidir. Bu projeler lazer silahından uydu ve uydu fırtlatma projelerine, insansız hava aracı, helikopter motoru ve muharip savaş uçağı tasarımından mühimmata kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Geçtiğimiz 5 yılda yaşananlar savunma sanayisinin önemini gösteriyor. Güçlü ordu demek hem sayısal olarak yeterli hem de aracından mühimmatına ve yazılımına kadar sizin kontrolünüzde donanıma sahip bir ordu demektir. 

4. ÇALIŞMA, SOSYAL HİZMETLER VE AİLE BAKANLIĞI 

-100 Günlük İcraat Programımız çerçevesinde, emeklilerimize ikinci ikramiyelerini inşallah Kurban Bayramı öncesi takdim ediyoruz.

-Milletimize verdiğimiz 1000 liranın altında emekli maaşı bırakmama sözümüzü yerine getiriyoruz.

-Çalışanlarımızdan yıllarca kesilen tasaaruf, teşvik ve konut edindirme ödemelerini iade ettik. Tasarruf teşvik fonu için 4,5 milyon kişiye 15 milyar lira, konut edindirme yardımı için 8 milyon kişiye 3,5 milyar lira geri ödeme yaptık. Bunu bizden önceki iktidarlar işçisinden memuruna kesmişti. Devlet, memuruna, işçisine borçlu olur mu, olmuştu. Bunları çok kısa zamanda ödemelerini yaptık. Hamdolsun memura, işçiye devletin borcu kalmadı.

-Yeni dönemde sosyal yardımdan ziyade istihdama yönlendirecek yeni bir anlayışı öne çıkarmayı planlıyoruz. Mesleki eğitim kursları ve desteklerle vatandaşlarımızı üretken hale getirmenin onlara yapılacak en büyük ve kalıcı yardım olacağına inanıyoruz.

-Önceliğimiz imalat ve bilişim sektörleri. İhtiyaçlarını tespit ettiğimiz hane sayısını 526 binden 826 bine çıkartıyoruz. Her yıl 100 bin gencimizin sosyal çalışma programlarından yararlanmasında ilk uygulamayı başlatıyoruz. İstihdamın arttırılması için işverenlere sağladığımız teşviklere ek olarak kadınlara, gençlere ve engellilere sunulan imkanları genişletiyoruz.

5. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

-Kanal İstanbul Projesi'nin taşınmaz devirlerini tamamlayacak, çevre düzeni planları ve imar planlarını onaya sunacağız.

-Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde Emlak Bankasını tekrar faaliyete geçirmeye yönelik başvuruları gerçekleştiriyoruz.

-TOKİ vasıtasıyla 81 vilayetimizin tamamında inşa ettiğimiz 837 bin konutla vatandaşlarımızın barınma sorunlarına öncülük ettik. Binalarımız gayet güzel, fiyatlar uygun. İnşallah bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde inşa edilecek ve böylece değişim dönüşüm projelerimizi hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşüm projelerimiz devam ediyor. Halen ülke çapında 1 milyon 300 bin bağımsız birimde dönüşüm çalışması sürüyor.

6. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

-Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı, 100 günlük dönem içinde yeniden faaliyete geçiyoruz.

-Suriye'de güvenli hâle getirilen bölgelere dönen misafirlerin sayısı 250 bini bulacak. 

-NATO'nun Irak'taki misyonuna Türkiye'den bir Komutan Yardımcısı atanacak. 

7. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

-Kamu idarelerinin harcamalarında tasarrufu azami düzeye çıkartacak tedbirleri alıyoruz.

-Yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağını tek hesapta yöneterek yılda 3 ile 4 milyar lira arasında ilave gelir elde etmeyi planlıyoruz.

-Kredi derecelendirme kuruluşlarının tamamen taraflı raporları sebebiyle karşılaştığımız zorlukları aşmak için dış borçlanmada Çin piyasasına yöneliyoruz. Bu doğrultuda ilk defa Çin Yuanı cinsinden tahvil ihracı yapıyoruz.

-Kamu kaynaklarının tek elde toplanarak uzun vadede yıllık 3-4 milyar lira gelir sağlanacak. Buradan milletimize sesleniyorum, yastık altından gelin dövizlerinizi çıkartın. Dolar ve avrolarınızı, altınlarınızı çıkartın. yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.

8. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI 

-Yükseköğrenim yurtlarının yatak kapasitesine 75 bin ilave yapılacak.

-Kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların yurtlarındaki 50 bin öğrenciye verdiğimiz beslenme yardımına barınma yardımını da ekliyoruz. 

 

Yukarı

Business HT×