BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Özel sektöre yurtiçinde döviz cinsi tahvil bono ihraç yasağı kalkıyor

Ekonomi yönetiminin, bankaların ve özel sektör şirketlerinin yurtiçinde döviz cinsi tahvil ve bono ihraç etmesinin önündeki yasağı kaldırma hazırlığında olduğu öğrenildi. Ekonomi yönetiminin bu adımı atmaktaki amacının ise özel sektörün döviz likiditesini daha sağlıklı yönetebilmesi olduğu belirtiliyor. Bugüne kadar böyle bir yasağın anlamsız olduğunu vurgulayan üst düzey bankacılar, bunun yatırımcılar için de önemli bir alternatif olabileceğinin altını çiziyor.

Özel sektöre yurtiçinde döviz cinsi  tahvil bono ihraç yasağı kalkıyor
SEFER YÜKSEL 25 07 2018, 10:50

Ekonomi yönetiminin sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğini artırma amacıyla önemli bir düzenlemeye gideceği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, ekonomi yönetimi, yapılacak olan düzenleme ile dolarizasyon engeline takılan ve yasak olan, bankaların ve özel sektör şirketlerinin yurtiçinde döviz cinsi tahvil ve bono ihracının önünü açmaya hazırlanıyor.

Ekonomi yönetiminin bu adımı atmaktaki amacının ise özel sektörün döviz likiditesini daha sağlıklı yönetebilmesi olduğu belirtiliyor. Bilindiği gibi mevcut uygulamada finans kurumları ve özel sektör şirketleri yurtiçinde döviz cinsi tahvil ve bono ihracı yapamazken, yurtdışında söz konusu ihraçları eurobond olarak yapabiliyorlar. 

 

“YURTDIŞINDA ZATEN YAPILIYORDU VE MALİYETLİYDİ”

Konuyu değerlendiren üst düzey bir bankacı, ekonomi yönetiminin atmayı planladığı bu adımın hem özel sektör şirketleri hem de yatırımcılar açısından oldukça olumlu olduğunu ifade etti. Bu ihraçların zaten yurtdışında yapıldığını hatırlatan üst düzey bankacı şöyle devam etti: “Birçok finans kurumu ve bazı reel sektör şirketleri yurtdışında tahvil ihracı yapıyordu. Yurtdışında bu ihracı yapmak için gidip orada aracı kurumlar ile anlaşıyorsunuz, oraya ödediğiniz belli maliyetler vardı. Bu ihraçların yurtiçinde yapılması için Türkiye’nin Takasbank gibi, Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi kendi kurumları da var. Ben atılacak olan bu adımı çok sağlıklı buluyorum.” 

 

“ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF OLUR”

Söz konusu düzenlemenin hem şirketlerin döviz likiditesini daha sağlıklı yönetebilmesi açısından hem de yurtiçinde yatırımcılar için alternatif oluşturması açısından önemli olduğunu ifade eden aynı bankacı, “Yurtiçinde döviz yatırımı yapan yatırımcılar için çok fazla bir alternatif yoktu. Döviz ya yastık altında ya da döviz mevduat hesaplarında tutuyorlardı. Özel sektörün döviz cinsi tahvil bono ihracı yapması bu yatırımcılar için de önemli bir alternatif olur diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

 

“BAZI ÇEVRE ÜLKELERDEN ŞİRKETLER İÇİN DE BİR SEÇENEK OLUR”

Özel sektör tahvil ve bono ihraçlarına aracılık eden önemli yatırım bankalarından birinin üst düzey yöneticisi ise ekonomi yönetiminin atmayı planladığı bu adımın son derece olumlu olduğunu söyledi. Her şeyden önce bugüne kadar yurtiçinde döviz cinsi tahvil bono ihraç edememenin anlamsız olduğunu ve bu yanlıştan dönüldüğünü belirten üst düzey yönetici, “Mevcut konjonktürde herhangi bir Türk şirketi döviz cinsi ihraç yapıyor diye müthiş bir talep beklememek lazım. Ama orta ve uzun vade için anlamlı bir adım. TL cinsinden yapılan ihraçlarda yabancı yatırımcı hem kur hem de faiz riskini alıyordu. Eğer bu düzenleme uygulamaya geçerse kur riski de ortadan kalkmış olacak” değerlendirmesinde bulundu. Bankacı, Türkiye’de böyle bir imkanının bazı komşu ülke şirketlerinin Türkiye’den tahvil bono yapmasının da önünü açacağını sözlerine ekledi.

Yukarı

Business HT×