Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi.
Fitch'den yapılan açıklamada, komitenin kredi notu ve görüme dair karar alırken, "Türkiye yönetimin seçim sonrası ekonomi politikaları gündeminin, enflasyon ve mali politikaların, yapısal reformlara bakış açısının ve merkez bankası bağımsızlığının" tartışıldığı belirtildi.
Yazılı açıklamada, "Fitch'in bakış açısıyla enflasyonda istikrarlı düşüş, kredibilite, para politikasında bağımsızlık ve ekonomik büyümede azalmaya tolarans ile mümkün. Buna dair beklentiler ve ekonomide yapısal reformlar belirsizliğini koruyor." ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, kamu borcunun düşük olmasının notlamada güçlü bir taraf olduğu ve mali perfomanstaki bozulmaya rağmen, borçluluk oranının aynı kalmasını beklediklerini aktardılar.
Açıklamada, Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyacının ülkeyi şoklara karşı hassas bıraktığına dikkat çekildi.
Sağlıklı dış talep, turizmde devam eden toparlanma, altyapı harcamaları ve istihdamdaki artış sayesinde Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 4,5 oranında büyüme göstermesinin beklendiği belirtilen açıklamada, ekonominin gelecek yıl ise yüzde 3,6 oranında büyümesinin öngörüldüğü ifade edildi.
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin büyük ve çeşitli olduğunun altı çizilirken, özel sektörün canlı olduğu vurgulandı.
Kurum en son Ocak 2017’de Türkiye’nin kredi notunu BB+ seviyesine indirmiş, takip eden iki değerlendirmede de bu notu korumuştu.
3 büyük derecelendirme kuruluşu da Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notluyor. Fitch son olarak Haziran ayında 25 Türk bankasının kredi notunu izlemeye almış ve buna gerekçe olarak da varlık değerleri, karlılık ve fonlamaya yönelik riskleri göstermişti.
Açıklamada artan fonlama maliyetleri ve yavaşlayan kredi büyümesiyle sektörün 2018 karlılığının görece zayıflanmasının beklendiğini kaydedilmişti.
Bu hafta Reuters’a konuşan S&P kıdemli analisti Frank Gill, yeni ekonomi yönetimine yönelik değerlendirmesinde henüz bir sonuca varmak için erken olduğu ancak karar alma mekanizasmasının açık bir şekilde merkezileştiğini söylemişti.
GEÇEN AY BÜYÜME UYARISI YAPMIŞTI
Fitch Ratings, geçen ayın ortalarında gelişmekte olan ekonomilerle birlikte Türkiye için büyüme görünümünü değerlendirmişti.
Fitch'e göre Türkiye ekonomisi büyümeyi zorlayabilecek faktörlerle karşı karşıya.
Fitch, "Daha yüksek iç ve dış finansman maliyetleri ve daha zayıf bir para birimi büyümeyi zorlayabilecek. 2019'da seçimle ilgili teşviklerin geri çekilmesiyle bu durum daha fazla hissedilecek." dedi.
Fitch'e göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan'dan bu yana toplam 500 baz puan faiz artışı ve çerçevenin sadeleştirilmesi, makroekonomik ve finansal istikrara yönelik acil risklerin azaltılmasına yardımcı olabilse de bu durum aynı zamanda büyüme görünümünü baskı altına alıyor.