BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5295 % 0,18
EUR/TRY 34,7414 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5300
% 0,19
34,7425
% 0,25
1,0646
% -0,25
45,49
0,00
2.381,60
% 0,87
87,21
% -0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankalarının yeni endişesi

Büyük merkez bankaları ticaret savaşından endişe ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell, "Ticaret savaşları görünümü olumsuz etkiliyor." dedi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe de endişelerini Portekiz’de dile getirdi.

Merkez bankalarının yeni endişesi
BLOOMBERG 21 06 2018, 10:43

Dünyanın en güçlü merkez bankacıları, artan ticaret savaşları endişesinin şirketlerin ve tüketicilerin güvenlerini zedelemeye başladığı uyarısında bulundu.

Portekiz’de bir panelde konuşan Fed Başkanı Jerome Powell ticaret politikalarındaki değişikliklerin görünüm üzerindeki soru işaretlerini artırdığına işaret ederken, “İlk kez, yatırımları ve işe alımları erteleme kararlarını duyuyoruz" dedi.

Powell’ın görüşleri aynı paneldeki AMB Başkanı Mario Draghi ve BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda’dan da karşılık buldu.

Bir ticaret savaşı, tüketici fiyatlarının artmasına ve talebin düşmesine neden olacağından merkez bankalarının önüne bir stagflasyon sorunu olarak çıkabilir.

ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi akşamı, Çin’in misillemesime karşılık 200 milyar dolarlık ek tarife uygulanması tehdidinde bulunmuştu. 

 

Draghi, son kararların ekonomiye etkisini ölçmek için henüz çok erken olduğunu, ancak hem şirketler hem de tüketiciler arasında bir güven erozyonundan endişelenmeye başladığını söyledi.

"Henüz tüm bunlara dair para politikası sonuçlarının neler olabileceğini görme zamanı değil" diyen Draghi, "Bu konuda iyimser olmak için bir zemin yok" ifadelerini kullandı.

Ticaret çatışması ve korumacılıkla ilgili tarihten öğrenilmesi gereken dersler olduğunu kaydeden Draghi, "Hepsi çok olumsuz" dedi.

Japonya’nın tarifeler konusunda hedef olmadığını belirten Kuroda, anlaşmazlığın dolaylı etkisinin, Çin endüstrisine hizmet eden Doğu Asya’daki ticaret ağını bozmak olabileceğini söyledi.

Kuroda, "Bu tırmanışın sonlanacağını ve ABD ile Çin arasında normal ticaret ilişkilerinin hüküm süreceğini umuyorum" dedi ve ekledi: "Bu, Japonya için büyük bir endişe meselesi."

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe belki de en kötümser yorumu yaptı. Lowe, tarife artışlarının tek başına küresel ekonomiyi rayından çıkarmayabileceğini, buna karşın piyasalarda oynaklık artışı ve yatırım kararlarının ertelenmesine neden olabileceğini söyledi. 

Yukarı

Business HT×