BIST 100 9.807,24 % 0,88
USD/TRY 32,4989 % -0,21
EUR/TRY 34,9407 % 0,25
Piyasalar
9.806,96
% 0,87
32,4989
% -0,21
34,9407
% 0,25
1,0725
% 0,24
44,84
-0,51
2.325,85
% 0,42
88,06
% 0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarımda menkul kıymet dönemi başladı

Türkiye’nin tarım alacaklarına dayalı ilk varlığa dayalı menkul kıymeti  (VDMK), ÜNLÜ & Co tarafından ihraç edildi

Tarımda menkul kıymet dönemi başladı
BUSINESS HT 11 06 2018, 17:36

Yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, tarım alacaklarına dayalı ilk varlığa dayalı menkul kıymetini (VDMK) ihraç etti.

Bu ihraç işlemi ile tarım sektörünün gelişimi için hem ucuz fonlama imkânı sağlanırken hem de yüksek getirili yatırım alternatifi sunulacak.

İki ayrı dilim halinde ihraç edilen VDMK’ın ilk diliminin vadesi 11 Eylül 2018, ikinci dilimin vadesi ise 15 Ekim 2018 tarihinde dolacak.

ÜNLÜ & Co, söz konusu proje için bankaların erişemediği çiftçileri düşük maliyetlerle finanse eden Tarfin Tarım A.Ş. (TARFİN) ile anlaştı. İhraca konu varlıklar,  TARFİN’in Tekirdağ, Bursa, İstanbul, Edirne ve Sakarya’da üreticilere yaptığı vadeli gübre, yem ve benzeri tarım girdileri satışlarından doğan alacakları kapsıyor. 

ARACILAR ORTADAN KALKIYOR 

ÜNLÜ & Co Strateji ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici Direktörü Murat Gülkan, VDMK'nın hem TARFİN'in bilançosunu likit hale getireceğini hem de üreticilere ucuz fonlama imkânı sağlayacağını söyledi.

Gülkan, "Çünkü finansal aracıları ortadan kaldırarak yatırımcılardan direkt toplanan paralar ile tarım sektörünü fonlamış oluyoruz.  Diğer taraftan ise yatırımcılara, teminatlandırılmış güvenli yapı ve çeşitlendirilmiş bir portföy ile yüksek getirili yatırım seçeneği sunuyoruz" dedi.

Yıllık 40 milyar dolarlık üretim ve 2,4 milyon civarında çiftçi ile tarım sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemine vurgu yapan Gülkan, "Türkiye’nin sürdürülebilir büyümeyi yakalayabilmesi için tarım sektörünün gelişiminin ve desteklenmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Bunun için de üreticilere düşük maliyetli finansman koşullarının sunulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Murat Gülkan, borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde maliyetleri düşürerek reel sektöre kaynak sağlanması ve tasarruf sahiplerine getiri avantajı sunan ürünlerin piyasada yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

"YATIRIMCILAR TÜRK ÇİFTÇİSİNE DESTEK OLACAK"

“Yenilikçi iş modelimiz ve teknolojik altyapımız ile, en kaliteli gübreyi ve yemi en uygun fiyat ve koşullarla Türk çiftçisine sunuyoruz"  diyen TARFİN Kurucusu Mehmet Memecan ise şu değerlendirmelerde bulunudu: 

"ÜNLÜ & Co ile gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin tarım alacaklarına dayalı ilk VDMK ihracı, daha fazla üreticiye erişmemizi sağlayarak çiftçilerimizin girdi alımlarında daha fazla tasarruf etmelerine imkan sağlayacaktır. VDMK ihracı ile tarım girdileri tedarik zincirine getirdiğimiz teknolojik gelişimi ve Türk tarımına kattığımız değeri arttırıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ayrıca bu işbirliği sayesinde teminatlandırılmış güvenli bir yapı üzerinden yatırımcıların Türk çiftçisine destek olmasına aracılık etmek de bizler için gurur kaynağı oldu.”

Yukarı

Business HT×