BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Seçimden sonra dolar düşer mi?

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki seyri açısından seçimlerin oldukça etkili olması bekleniyor.

Seçimden sonra dolar düşer mi?
BUSINESSHT 31 05 2018, 15:26

Türkiye seçimlere giderken, piyasalarda Türk Lirası'nın seçim sonrası nasıl bir performans göstereceği de oldukça konuşulan bir başlık olarak öne çıkıyor. 

Analistlerin ilk yorumları seçimlerin dolar kuru üzerinde oldukça etkili olacağına işaret ediyor.

Brown Brothers Harriman (BBH) stratejistleri Marc Chandler ve Win Thin'in kaleme aldığı notta, erken seçimin ve yurt dışı koşulların Türkiye için “kusursuz fırtına” oluşturduğu belirtildi.

BBH'ye göre bu, ne önlem alınırsa alınsın Türkiye'nin gelişen piyasalardaki satış dalgası bağlamında baskı altında kalacağı anlamına geliyor.

Türk varlıklarında sürdürülebilir bir yükseliş ihtimalinin düşük olduğunun altın çizen stratejistlere göre Dolar/TL kurunda 4.32 seviyesine doğru hareket mümküm fakat gerçekleşmesi durumunda kısa süreli olacak. 

 

BBH stratejistleri, TL'nin istikrar kazanmış olabileceğini, buna karşın en kötüsünün hala geride kalmadığını belirtti.

Enflasyonun büyük bir ihtimalle yukarı yönlü hareket edeceğini belirten kurum, Merkez Bankası'nın para politikasında daha fazla sıkılaştırmaya gidebileceğini belirtiyor; Türk tahvilleri ve hisse senetleri düşük performans göstermeyi sürdürecek.

DOLAR 4 TL OLUR MU?

Chris Turner ve diğer ING stratejistleri, müşterilerine yazdıkları notta, "Liraya dolar karşısında 'anlamlı olarak düşük bir değer' verilirken, ING, 'Türkiye'deki seçim sonrası politika karışımına ilişkin belirsizlik göz önünde bulundurulursa', Dolar/TL 'nin 4.00 seviyesine geri dönmesini beklemiyor" ifadesini kullandı. 

 

Philip Wee'nin de içerisinde bulunduğu DBS stratejistleri ise, Merkez'in olağanüstü toplanarak faiz artırmasıyla rekor düşük seviyeden yükselen kurun ardından TL için en kötü olanın geride kaldığı sonucuna varmak için çok erken olduğunu belirtti.  

Notta, Türkiye'deki çift haneli enflasyona, cari ve mali açığa ve 24 Haziran'daki seçimlerin ardından Fitch'den gelecek kredi notu kararına değinildi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ SONRASI YÜKSELEN KUR MERKEZ'İN ADIMLARI İLE SAKİNLEDİ

Türk Lirası dolar karşısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bloomberg'e verdiği söyleşide para politikasına ilişkin sözleri ardından hızla gerilemişti. Bu süreçte kur 4,92 seviyesinin üzerine yükselmişti. Erdoğan söyleşide para politikası ile ilgili olarak, "Şimdi bir defa devlet başkanısınız. Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını kime sorar? Başkana sorar. Başkana soracağına göre, bu konuda da tabii ki, para politikalarında etkin olan başkan görüntüsü vermeye mecburuz. Birilerini bu rahatsız edebilir. Ama mecburuz. Çünkü vatandaşa hesap veren devleti yönetendir.

Şu anda tabii öyle ya da böyle siz yürütmede ülkenin başısınız. Tabii ki Merkez Bankası bağımsızlığı söz konusudur. Ama Merkez Bankası da bu bağımsızlığının gereğiyle kalkıp herhalde yürütmenin başı olan başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre atacaktır. Ve ben bunun gelecek için çok isabetli adımlara atılmasına vesile olacağına inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı. 

 

Dolarda rekor seviyelerin gerçekleşmesinin ardından Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantıyla şok faiz artışına gitmesi ve sadeleşme yönündeki kararı ile birlikte yatırımcılara Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda güvence verilmesinin ardından dolarda gevşeme kaydedilmişti. 

7 HAZİRAN'DA DOLAR UÇMUŞ, 1 KASIM'DA GERİLEMİŞTİ

7 Haziran seçimleri sonrasında dolar/TL kurunda hızlı bir yükseliş gerçekleşmişti. Seçimler öncesi son işlem gününde 2,65 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL seçimden sonraki ilk işlem gününde 2,80 seviyesine kadar yükselmişti. 

Aynı yıl gerçekleşen 1 Kasım seçimlerinde ise kurda hızlı bir gevşeme dikkat çekmişti. 1 Kasım seçimleri öncesinde dolar kuru 2,94 seviyelerini test etmiş, seçimin ertesi gününde ise 2,74'e kadar gerileme kaydetmişti. 

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandumda ise dolar/TL kuru üzerinde sert bir hareket izlenmemişti. 

Yukarı

Business HT×