BIST 100 9.782,45 % 0,62
USD/TRY 32,5235 % -0,13
EUR/TRY 34,9668 % 0,33
Piyasalar
9.782,45
% 0,62
32,5235
% -0,13
34,9668
% 0,33
1,0726
% 0,25
44,84
-0,51
2.327,22
% 0,48
88,25
% 0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TÜSİAD'ın reform çağrısı

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ve TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan reform mesajı verdi.

TÜSİAD'ın reform ve uzlaşma çağrısı
24 05 2018, 11:23

TÜSİAD Başkanı Bilecek, “Ekonomi yönetiminin bıçak kemiğe dayanmadan gerekli önlemleri alması çok önemli” dedi.
Bilecik, Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuştu.

Bilecik’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“TÜSİAD "siyasete karışır" denir, biz ilkelerimiz gereği hiçbir zaman siyasete karışmayız. Rasyonel ekonomi politikaları uygulandığını görmeye bugünlerde çok daha fazla ihtiyacımız var. Ekonomi yönetiminin bıçak kemiğe dayanmadan gerekli önlemleri alması çok önemli.

"BUGÜNKÜ DURUMUN NEDENİ REFORMLARIN ERTELENMESİ"

Yüksek borç hepimiz için kur riski taşıyor, ülkenin döviz ihtiyacının uzun vadeli yatırımlar; bunun yapılamadığı durumlarda kısa vadeli daha likit araçlarla karşılanması gerekiyor. Bugün içinde olduğumuz durumun nedeni reformların ertelenmesidir. Günübirlik tedbir ve paketler bir ülkenin sürdürülebilirliğini sorgulanır hale getiriyor; kurdaki yükseliş bu sorgulamanın başladığını göstermiştir. 

 

"EKONOMİ AKILCI POLİTİKALARLA YÖNETİLMELİ"

Beklentimiz önümüzdeki hassas dönemde ekonominin kararlılık ve fevkalade akılcı politikalarla yönetilmesidir. Bizim neredeyse bildiğimiz tek fonlama yöntemi banka kredisi; sürekli bankacılık sektörüne yükleniyoruz, büyümeyi sürekli bu yolla sağlamanın mümkün olmadığı açık.

Seçimlere sayılı günler kaldı ancak hala cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tüm ayrıntıları ile ilgili yeterli bilgi sahibi değiliz.”

ÖZİLHAN'DAN REFORM ÇAĞRISI

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise "Makro güvenin oluşturulması için bir program devreye sokulmalı. Bu program için yerel seçimler beklenmemeli" dedi.

Özilhan TCMB’nin Çarşamba günkü faiz artırım adımı için "Herkesi bir noktada rahatlattı. Merkez Bankası’nın adımı mali ve yapısal reformlarla pekiştirilmeli" dedi.

Özilhan şunları ifade etti: "TCMB enflasyonla mücadele için gerekli tüm adımları bağımsız şekilde atabilmeli. Bütçeye gelen 24 milyar liralık ek yük mali disiplinle uyumlu değil. Tek başına inşaatla büyümeyi sürdürülebilir kılmak imkansız. Bağımsız kurumlar güçlü olmalı, yetkiyi tam olarak kullanabilmelidir.

Seçim sonrası devletin kurumsal kapasitesi güçlenmeli. Yüzümüzü çevireceğimiz yön Çin, Rusya veya Ortadoğu değil batı medeniyetidir. Avrupa Birliği’nden uzaklaşma milli çıkarlara uygun değil. 

 

Yukarı

Business HT×