BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0075 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0075
% -0,03
1,0779
% -0,09
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz artışı sonrası dolar ne olur?

Yabancı kurumlar faiz artışı sonrası Türk Lirası'nda kısa vadede olumlu bir seyir bekliyor.

Faiz artışı sonrası dolar nereye kadar düşer?
24 05 2018, 08:49

Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantıyla faiz artışı kararı vermesi Türk Lirası'ndaki kan kaybını ciddi ölçüde durdururken, yabancı kurumlar kısa vadede TL'deki bu toparlanmanın devam edeceği görüşünde. 

Garanti Bankası'nın büyük ortağı BBVA'nın küresel kur direktörü Alejandro Cuadrado, faiz artışının Türk Lirası'ndaki son satış dalgasını dindirebileceğini ancak kredibiliteyi sağlamak için daha fazla faiz artışına ihtiyaç olduğunu söyledi. Banka 250 baz puan daha sıkılaşma öngörürken yılın ikinci çeyreği itibariyle Türk Lirası'nda toparlanma da bekliyor. Bankanın faiz artışı kararı sonrası ikinci çeyrek için kur beklentisi 4,40 seviyesinde.

Faiz artışı sonrasında Türk Lirası'nın seyri konusunda analizde bulunan bir diğer kurum ise Wells Fargo oldu. Wells Fargo kur stratejisti Erik Nelson enflasyonla mücadele konusunda Merkez Bankası'nın daha somut ve sürdürülebilir sinyaller vermemesi durumunda Türk Lirası'nın baskı altında kalmaya devam edeceğini belirtti. Nelson, yılın ikinci çeyreğinde dolar/TL kurunun 4,30 seviyelerine kadar gerileyebileceğini ancak bu tahminde yukarı yönlü riskler olduğunu söyledi. 

 

Banka stratejisti Kiran Kowshik, Merkez'in faiz artırımının ardından TL'nin geçici bir toparlanma sergileyerek 4.40 dolar seviyesine gelebileceğini söyledi. Kowshik, "Türkiye'deki genişleyen açıklar ve faizler karşısındaki düşük duyarlılık dikkate alınırsa, faiz artışlarının orta vadede lirayı desteklemesi pek mümkün değil" şeklinde görüş belirtti.

Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, Erdoğan’ın açıklamalarını "Erdoğan enflasyonla mücadelede faizlerin kullanılmasın gerektiğini kabul etti" diye yorumladı. Ash, "Ayrıca serbest piyasa ekonomisine desteğini açıklamasını sermaye kontrolü olmayacağı şeklinde okuyorum. 300 baz puanlık bir faiz artışı iki hafta önce muhtemelen yeterli olurdu. Erdoğan ve Merkez Bankası’nın güven ve algıyı yeniden tesisi için çok çalışması gerekecek.

DBS: EN KÖTÜNÜN GERİDE KALDIĞINI SÖYLEMEK İÇİN ERKEN

Aralarında Stratejist Philip Wee’nin de olduğu DBS raporunda, faiz artışı sonrasında yaşanan toparlanma sonrasında TL için en kötünün geride kaldığını söylemek için erken olduğunu söyledi.

Türkiye’de manşet ve çekirdek enflasyonun çift hanede olduğunu hatırlatan Wee, ekonominin aşırı ısındığını ödemeler dengesi ve bütçenin açık verdiğini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi altında bunlara karşı etkin bir politika uygulanacağına ilişkin endişeler olduğunu kaydetti.

Moody’s ve S&P’nin ardından 24 Haziran sonrasında Fitch’ten de bir not indirimi ihtimali olduğu kaydedildi. Raporda, "Bu nedenle, Erdoğan yönetiminin halen lirada düşüşün nedenlerini ve belirtilerini tespit etmeye ihtiyacı var." ifadeleri kullanıldı. 

 

 

 

Yukarı

Business HT×