BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5531 % -0,04
EUR/TRY 34,9392 % 0,25
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5587
% -0,03
34,9416
% 0,25
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.316,45
% 0,01
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'ndan acil faiz artışı

Dolarda rekor sonrası Merkez Bankası acil faiz artışına gitti.

Merkez Bankası'nda acil toplantı
BUSINESSHT 23 05 2018, 19:18

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artışına gitti.

Acil toplantıdan geç likidite penceresinde 300 baz puan faiz artışı çıktı. GLP yüzde 16,50'ye çıktı.

Haftalık repo faizi yüzde 8'de marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu

Merkez Bankası'ndan yapılan duyuruda şu ifadeler kullanıldı: 

"Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

EKONOMİSTLER FAİZ ARTIŞINA NE DİYOR?

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, karara ilişkin değerlendirmesinde "300 baz puan iyi bir artış. 7 Haziran'daki toplantıda sadeleşme de gelebilir. Gerekirse TCMB bir ayarlama daha yapabilir." dedi.

Ayrıca Altınsaç, faiz artışı adımı çok daha önce atılsa etkisinin daha yüksek olacağına dikkat çekerek, "Tüm bunlarda TCMB'nin kamu maliyesi ile desteklenmesi gerektiğini unutmamak lazım. Bundan sonrasında kamu maliyesi ile para politikasının eşgüdümlü hareket etmesi önemli olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK LİRASI NASIL ETKİLENECEK?

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge de benzer şekilde faiz artışını geç kalınmış ama doğru bir karar olarak niteledi.

"Faiz artışının gecikmesiyle başta 150-200 baz puan beklenen faiz artırımını minimum 30e baz puana hatta bazı raporlarda 500 baz puana kadar çıkmıştı." diyen Tözge, Türk Lirası için olumlu etki bekliyor.

Tözge, Dolar/TL'de yarın açışla birlikte 4,50'nin test edilebileceğini ifade etti.

Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de 300 baz puan faiz artışının swap piyasasındaki fiyatlamanın tam karşılığı olduğuna değindi

Gödek, Türk Lirası'nın fiyatlamasına yönelik olarak da "7 Haziran'daki toplantı için sadeleşme devam ettiği için TL'nin açığa satış ivmesi kırılacaktır. Pozitif olmaz demek hatalı yorumdur. Ancak, faiz tek çare değil, unutmayalım." dedi.

Gödek, şöyle devam etti:

"Yerel para birimine karşı fiyatlanan çapraz kur işlemlerinde denge sürecinin zaman alabileceğini düşünüyoruz. Amerikan doları Türk lirasına karşı yılbaşından bu yana sergilediği yüzde 18’lik yükselişin tamamını Mart ayı sonrasında gösterdi.

Yükselişin son üç aylık zaman dilimi içerisine yayılması ve oynaklığın haftalık vadede yüzde 36 seviyesine dek ulaşmasının ardından yatırımcı güveninin yeniden sağlanması zaman alabilir. Kaldı ki bozulan algının sadece para politikası cephesinden gelen faiz artırımı hamlesi ile düzeltilmesinin de kolay olmadığı kanaatindeyiz. Gelişmekte olan ülke varlıklarından Nisan ayından bu yana para çıkışının yaşanması, küresel ekonomideki momentumun zayıflaması, ABD’de zayıf gelen ilk çeyrek verilerinin ardından yaşanan toparlanma, içeride devam eden erken seçim süreci, yükselen faizler ve bozulan enflasyon beklentilerini düşüncemize neden olarak öne sürebiliriz.

TCMB yönetimi yatırımcı kesimi açısından gecikmeli de olsa bugün yaptığı hamle ile yaşanan kredibilite kaybının bir kısmını yeniden yerine koymuş oldu. Gerektiği koşullarda gerekenin yapılacağı mesajının zamanlama olarak tartışılsa da yine de önemli olduğuna inanıyoruz."

Yukarı

Business HT×